L’ajuntament de Pego assumeix les competències de les obres del futur aparcament públic de la Plaça Antic Regne de València

Les obres superen el milió d’euros i estan finançades pel Pla Especial de recolzament a la inversió productiva en municipis del País Valencià. A més, durant el plenari extraordinari d’avui, s’ha aprovat l’autorització de les deficiències subsanades del projecte d’ampliació del poliesportiu multidisciplinar en la zona de la Trilladora amb la incorporació de vestuaris a les futures instal•lacions seguint les recomanacions de la Conselleria. Aquest mes d’agost està sent molt actiu en política municipal i és que aquest matí ha tingut lloc el segon plenari extraordinari del mes i encara queda la sessió ordinària del final de mes. Així, durant aquest matí s’han aprovat quatre punts relatius al Pla de Sanejament per als exercicis 2009-2015; a l’alienació de la parcel•la 48 del PAI Verdales i dos punts relacionats amb el Pla Especial de Recolzament a la Inversió Productiva en Municipis del País Valencià.

El primer punt ha estat merament administratiu, ja que es tractava d’incorporar a la informació remesa a la Direcció de Coordinació Financera sobre el Pla de Sanejament una “advertència”, segons paraules del mateix alcalde, Carmelo Ortolà, sobre la impossibilitat d’insertar telemàticament la informació requerida, ja que el programa ve predeterminat el que provoca la variació automàtica de les dades incorporades a la fitxa de l’ajuntament de Pego. És per això que des de secretaria s’ha incorporat aquesta observació per a què se subsane, alhora que es contraste amb les dades reals que aporta el consistori pegolí sobre el Pla de Sanejament.

Sobre aquest punt aclaria Ortolà que “simplement és una advertència que fa el secretari perquè després d’haver-se aprovat tot el procediment per plenari en la pàgina web del Ministeri hi ha una part on és impossible insertar dades de forma manual perquè la web els incorpora de manera automàtica i no coincidint les dades del programa amb les reals. És per això que es fa eixa advertència i s’afegeix de forma documental, manualment, per a remetre-ho al Ministeri d’Hisenda per al seu coneixement”.

El punt ha estat aprovat pels 9 vots a favor de l’equip de govern i els 4 en contra de l’oposició.


El següent punt tanca un llarg procés de venda d’una parcel•la municipal que no complia les condicions de parcel•la mínimia en el PAI Verdales. El cas es remunta a 26 d’abril de 2007, quan s’aprovava pel plenari de l’ajuntament de Pego el procés d’alienació de la parcel•la 48 del PAI Verdales. Des d’aquell dia fins ara han passat més de dos anys i s’ha pogut tancar el procés obert perquè durant tot aquest temps s’ha estat pendent de d’una resolució judicial. I és que sobre el PAI Verdales hi havia obert un contenciós interposat per un dels propietaris que es creia en el dret de demanar, via judicial, l’anul•lació del PAI actual. En aquesta ocasió, no com en altres, el jutjat ha fallat a favor de l’ajuntament de Pego, desestimant les al•legacions del demandant. Tenint en comptes aquest situació, no ha estat fins ara, quan la sentència judicial és ferma, que l’ajuntament pegolí no ha procedit a l’aprovació definitiva de l’alienació per concurs de la parcel•la 48 del PAI Verdales.

Si aquesta alienació s’hagués fet abans i la sentència hagués estat favorable al propietari que va interposar el contenciós, l’ajuntament hagués hagut d’indemnitzar a la concursant de la parcel•la i hagués estat inútil tot el procés que actualment s’ha consumat. Així, per tal d’eludir responsabilitats judicials innecessàries, l’ajuntament feia avui el darrer pas per a què Encarnación Siscar passe a ser propietària de la parcel•la 48 del PAI Verdales, de 125m2 i per la que ha pagat 30.088 euros.

L’ajuntament de Pego va decidir vendre aquesta parcel•la perquè no reunia els metres suficients per a poder donar-li aprofitament municipal i hi havia una de les propietàries limítrofes interessada, com explicava Carmelo Ortolà.

Des del Bloc, considerant òbvia la postura a prendre, s’abstenien de comentar res al respecte del punt, recolzant l’aprovació de l’alienació.

Des del PSPV, Andreu Dominguis, mostrava la seua conformitat en la venda concursal de la parcel•la, puntualitzant que “les coses –els contenciosos que hi havia- sembla que van aclarint-se dins el PAI Verdales i si esta parcel•la no té cap utilitat per a l’ajuntament i algú està interessada en ella, em pareix molt bé que l’ajuntament es desfasa d’ella”.

Des del PP, Maite Ferrándiz, manifestava la conformitat del seu partit donat que la venda havia estat motivada per l’interès d’un propietari.

Confirmava aquesta circumstància l’alcalde del municipi, ja que al propietari “li suposava millorar la seua parcel•la, comunicar la seua parcel•la a l’Avinguda Il•lustrat Joan Sala i es va iniciar este procediment per demanda i per considerar que aquesta parcel•la tan menuda no tenia cap altra possibilitat per a l’ajuntament”.

El punt era aprovat pels 9 vots de l’equip de govern i les 4 abstencions del PP.


El punt tercer de l’ordre del dia aprovava l’autorització dins del Pla Especial de Recolzament a la Inversió Productiva en municipis de la Comunitat Valenciana per al finançament dels projectes d’inversió. El Decret-Llei 1/2009, de 20 de febrer de 2009, era l’aposta del Consell per a “estimular l’economia” valenciana seguint els passos del Govern Central amb la posada en marxa del Pla E. El Pla Especial del Consell es diferència del Pla E del Govern, entre d’altres coses, perquè la seua vigència s’estendrà fins el 2011.

Dels 1.020 milions amb què ha dotat la Generalitat Valenciana aquest Pla a Pego li corresponen 2.239.514 euros, ja que el criteri de repartitment està basant –com el Pla E- en el criteri objectiu de la població registrada en els padrons municipals a 1 de gener de 2008 i que a Pego és d’11.043 persones.

El 23 d’abril de 2009, el plenari de l’Ajuntament de Pego en sessió extraordinària aprovava 5 projectes per a desenvolupar dins aquest Pla Especial de Recolzament a la Inversió Productiva en Municipis de la Comunitat Valenciana.

El primer projecte, l’habilitació de 4 aules per a usos múltiples situades en els baixos dels 23 habitatges de protecció oficial que s’han executat a Pego. Una inversió necessària, segons explicava en aquell moment el regidor Serveis Socials, Àngel Sendra “per tal de concentra a les associacions de Pego en un mateix lloc”. El projecte té un cost total de 232.443 euros amb una durada de 3 mesos d’execució.

El segon projecte tractava la implantació d’un punt verd al municipi de Pego, és a dir, un nou ecoparc que substituisca l’actual, ja que segons explicava aleshores Andreu Dominguis, regidor de residus, “després de veure que el punt net resulta un poc ineficaç perquè els contenidors són molt alts s’ha decidit reubicar-lo i modernitzar-lo”. Amb el projecte, a més de millorar l’ecoparc, aquest es trauria de l’interior de la zona urbana, ubicant-se en un terreny dotacional paral•lel a la carretera de l’Atzúvia. El projecte té un cost de 298.887 euros i una durada de 4 mesos d’execució.

En tercer lloc, es presentava la construcció d’un aparcament públic soterrat a la Plaça de l’Antic Regne de València. El futur aparcament disposarà de 78 places soterrades més les de superfícies. La regidora d’urbanisme, Anna Aparisi ressaltava d’aquest que la ubicació de l’aparcament té “com a principal objecte dinamitzar l’àrea comercial del centre del poble”. El projecte és el més important econòmicament parlant i està valorat en 1.117.536 euros i una durada de 9 mesos de construcció.

En quart lloc, es proposava la construcció d’un recinte poliesportiu d’usos múltiples “per la gran quantitat d’instal•lacions esportives que estan deteriorades”, segons explicava en aquell plenari la regidora d’esports, Marian Tamarit, que assegurava que “la intenció és que puguen haver més pistes de bàsquet i futbol sala i que aquest espai es puga utilitzar per a d’altres usos, com realitzar la gala de l’esport o que assagen confraries o les Dansaires d’Uxola”. El projecte, que s’ubicaria als terrenys municipals que hi ha sota la guarderia, està pressupostat en 527.763 euros i una durada de 6 mesos d’execució.

En darrer lloc, es presentava l’habilitació del bar de la Plaça del Mercat, que argumentava la regidora de Comerç, Pepa Sendra explicant que “els bars, a més de donar servei a la gent també donen beneficis a qui el regenta i a l’ajuntament al llogar-lo”. El projecte està valorat en 62.882 euros i una durada de 2 mesos.

Això passava el 23 d’abril de 2009, hui, quatre mesos més tard, s’aprovava la subsanació d’un dels projectes presentats, la relativa a la construcció d’un recinte poliesportiu d’usos múltiples a la Trilladora.

Aquestes subsanacions tenen com a objectiu, explicava la regidora d’Esports, Marian Tamarit, “adaptar el projecte a la normativa d’esports”. Per a realitzar això, detallava Tamarit “ens vàrem posar en contacte amb el Consell Valencià de l’Esport que ens vam explicar que el que falta eren vestuaris”. Davant aquesta necessitat el que s’ha fet, continuava la regidora d’Esports “és adaptar el projecte, augmentar el número de vestuaris, dos per a cada equip i un per a l’arbrite, després també s’ha retocat un poc el projecte, s’han canviat de lloc els banys i s’han ampliat les escales que comuniquen la zona de la Trilladora amb la zona nova del poliesportiu, quedant-se igual el pressupost”.

El PP es ratificava en la postura que va defensar en el seu moment, contrària als projectes presentats per l’equip de govern perquè, explicà en aquell moment la portaveu dels popular, Maite Ferrándiz, “trobem que els projectes que presenta la corporació municipal no s’adapten a l’objectiu del Pla”.

L’alcalde de la localitat, Carmelo Ortolà, explicava que des de l’oficina tècnica quan es va presentar el projecte van considerar que amb els actuals vestuaris amb què compta la Trilladora hi havia suficient però des de Conselleria es va dir que no i és per això que “s’han fet vestuaris nous per a què complisca la normativa d’instal•lacions esportives i sempre seguint els criteris de la Conselleria”. Apuntava Ortolà que aquestes futures instal•lacions tenen com a objectiu principal cobrir la important demanda de futbol sala i explicava que “una vegada que es lleven els prefabricats de Carolina Sala i amb aquestes ampliacions es podrà compartir –quan faça bon temps- el joc de futbol sala i altres activitats esportives allí junt al que és el recinte del pavelló cobert”.


No deixem el Pla Especial de Recolzament a la Inversió Productiva en Municipis de la Comunitat Valenciana perquè el següent i darrer punt del plenari extraordinari d’avui tractava el vist-i-plau a la delegació de competència per part de la Conselleria a l’Ajuntament de Pego al respecte d’un dels projectes del Pla Especial, el relatiu a l’aparcament públic de la Plaça de l’Antic Regne de València que supera el milió d’euros. En un primer moment el Dret-Llei 1/2009 especifica en el punt segon de l’article 4t del Capítol I que “les obres seran executades per la Generalitat quan es corresponguen amb projectes autoritzats a municipis amb una població superior als 10.000 habitants, en aquest supòsit es podrà subscriure el conveni oportú”. I aquest conveni arriba en forma de delegació de competències.

Segons la Conselleria d’Hisenda aquesta delegació de competències té un doble motiu, d’una banda “aprofundir en la col•laboració institucional entre l’administració de la Generalitat i l’Ajuntament per millorar en els serveis públics prestats als ciutadans” i d’altra banda, donar protagonisme a “la gestió més directa i pròxima tenint en compte que des de l’ajuntament es té un coneixement més directe de les possibles problemàtiques que sorgeixen en la relació d’obres de la via pública i així poder donar major celeritat a la seua solució”.

Des del grup socialista Andreu Dominguis donava la seua conformitat a la delegació sempre i quan, apuntava, “no vagen canviant de criteris les diferents conselleries”.

L’alcalde de la localitat situava el punt explicant que tot i que en un principi “el decret-llei 1/2009 de la Generalitat Valenciana deia que ells finançaven i ells contractarien el que són les obres de tots els projectes, sembla ser que estan delegant-se en els ajuntaments els projectes fins als 5 milions d’euros perquè siguen els ajuntaments els que facen el procediment administratiu d’adjudicació de les obres, etc.”, tot i que el Consell continua finançant les obres.

Tant este punt com l’anterior van estar aprovats pels 9 vots a favor de l’equip de govern i les 4 abstencions de l’oposició.
669 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!