Grip A al poble de Pego

Davant la pandèmia, la població de Pego, segons fonts sanitàries, està preocupada per les informacions que cada dia ixen a la llum en els mitjans de comunicació, quasi sempre noticies de nous contagis i les més preocupants, les relacionades amb les morts a causa d’aquest virus. A més, Pego, no és una excepció i a hores d’ara ja s’han detectat diversos casos de grip A entre la població pegolina que tots els dies acudeix al Centre de Salut per a informar-se del desenvolupament del virus, de com evitar-lo i de com tractar-lo. Des què sentírem parlar per primera vegada del virus H1N1 han passat molts mesos i les informacions que van arribant prenen un caire cada vegada més preocupant o almenys eixa és la sensació que molta gent té després de què els casos de contagi cada vegada vagen a més i de veure com ja són nou les persones que han mort després de contraure la malaltia. Persones, no obstant, malaltes prèviament i amb les defenses ja debilitades. El virus de la grip, tinga aquesta o aquella variant, sempre s’ha endut vides per davant, tot i que les mínimes en comparació a d’altres malalties o als accidents de trànsit.

Però que és la grip A? Com és comporta? D’on ve? Què hem de fer per a evitar el seu contagi? Aquestes són algunes de les preguntes que ens hem fet des dels Serveis Informatius de Ràdio Pego per a intentar esclarir alguna cosa al voltant del virus H1N1.


1- Què és la grip A?

És una pandèmia causada per la variant d’un virus d’origen porcí, que conté material genètic provinent d’un cep aviar, dos porcins i un humà. Des del seu primer origen el virus ha anat mutant i, a poc a poc, ha donat el salt dels porcs als humans, per a després passar al contagi directe de persona a persona.

Actualment, la grip A està catalogada per l’Organització Mundial de la Salut, com a pandèmia de nivell 6, el que significa que a mesura que passa el temps van apareixent brots d’infecció sense la presència d’una persona infectada del lloc d’on prové el brot inicial.

Cal explicar que el nivell 6 de pandèmia no fa referència a la seva perillositat, si no al seu grau d’extensió geogràfic. Tot i que l’índex de mortaldat en els seus inicis fou elevat, a hores d’ara, el seu percentatge es reduït.


2- Orígens de la Grip A

L’origen d’aquesta nova grip sembla estar discutit, ja que hi ha veus que diuen que la seva procedència ve d’una granja de porcs situada a prop de la localitat mexicana La Gloria, d’on es crien al voltant d’un milió d’animals a l’any. Però els propietaris de la granja, ràpidament es van afanyar a desmentir que fou allí d’on havia sorgit el brot, ja que els seus animals estaven ben controlats mèdicament i a més, cap dels treballadors havia mostrat símptomes de malaltia. Per la qual cosa, les autoritats mexicanes atribuïren aquest augment de contagis a una “grip de temporada retardada”.

Tot i les declaracions del govern mexicà i dels propietaris de la granja porcina de La Gloria, en aquell moment, una grip amb problemes respiratoris com a principal símptoma, va afectar al 60% de la població de La Gloria.

Però no va ser allí, sinó als Estats Units, on es varen confirmar els dos primers casos d’aquesta grip. Dos xiquets que no havien estat en cap moment a prop de Mèxic. A partir d’ahí, la successió de casos d’infectats ha anat estenent-se en nombre per arreu del món.

La primera mort confirmada a causa de la nova grip, fou la d’una dona diabètica d’Oaxaca, al sud de La Gloria.

Tot i ser la versió oficial de l’inici, d’aquest nou virus, corren versions distintes. Unes situen l’origen a Àsia, concretament a la Xina, i d’altres parlen d’una mutació eixida de laboratoris mèdics.


3- Símptomes

Els símptomes d’aquest nou virus, són els mateixos que es presenten en una grip convencional, és a dir, pot aparèixer tos, mal de gola, maldecap, febra de més de 38º, problemes musculars, malestar general, congestió nasal, esternuts i, fins i tot, vòmits i diarrea. Aquest fet dificulta el seu reconeixement immediat.


4- Com es pot contagiar el virus?

De la mateixa forma que la grip estacional. De persona a persona, principalment per l’aire, per la saliva i les secrecions nasals que s’expulsen al tossir o al parlar, podent quedar partícules del virus en mans, objectes o disperses en l’aire.


5- Com evitar el contagi del virus?

La Conselleria de Sanitat ha publicat uns consells a seguir per a poder escapar-se del contagi.

– Llavar-se les mans en agiua i sabó durant un minut aproximadament. Ja que, com es destacava anteriorment, el virus pot quedar en les mans degut als esternuts.
– Tapar-se la boca al tossir o esternudar.
– Quedar-se a casa quan tingues la grip, per a evitar multituds i possibles contagis la resta de gent.
– Portar una vida saludable, dormint bé, una dieta equilibrada, fent activitat física i a ser possible, evitar alcohol i tabac.
– I per últim, acudir al centre de salut quan notes els primer símptomes.


6- Tractament del virus

A l’igual que una grip estacional, aquesta nova grip es combat amb medicaments que frenen els símptomes com la febra o la tos.

Al nostre país hi ha tractaments antivirals que ajuden a reduir el nombre de símptomes, però s’ha de recordar que només es poden utilitzar aquests medicaments, amb una prescripció prèvia del metge, ja que un ús irresponsable pot fer que el virus es faça més resistent.

Actualment, s’està treballant per a traure la vacuna contra el virus, i a partir del pròxim mes de setembre (tot i que no tots els científics estan d’acord en aquesta data), començaran a estar disponibles per als grups de risc, és a dir la gent que es considera que és necessari que se li aplique.

7- Grip A al poble de Pego

Pego, no és una excepció davant aquesta pandèmia que corre tan ràpida o més que el vent i que va estenent-se a una velocitat de vertigen. Així, a la localitat ja s’han detectat diversos casos de persones infectades amb el virus H1N1, tot i que han presentat símptomes lleus i la majoria ja han estat donats d’alta.

D’altra banda segons fonts sanitàries locals, la població de Pego, davant la pandèmia, està preocupada per les informacions que cada dia ixen a la llum en els mitjans de comunicació generalistes, quasi sempre notícies de nous contagis i les més preocupants, aquelles relacionades amb les morts a causa d’aquest virus. És per això que des del Centre de Salut confirmen que tots els dies acudeix gent per a informar-se de l’evolució del virus, de com evitar-lo i de com tractar-lo.

Tot i les preocupacions, reflectides en les multituds de consultes al Centre de Salut, les autoritats sanitàries criden a la calma, repartint informació general i instruccions per a poder previndre futurs contagis.

El tractament és el mateix que el d’una grip estacional. Així, alguns veïns del poble han agafat el virus, però tots ells s’han curat amb èxit, com si d’una grip convencional es tractara, apunten fonts del centre de salut.

En quan a les vacunes que es començaran a repartir a partir del proper mes de setembre, des del Centre de Salut, s’informa que no es repartiran a totes aquelles persones que desitgen vacunar-se, sinó que es trauran unes llistes amb la gent que tindrà prioritat a l’hora de vacunar-se, ja que les persones amb problemes de salut, seran les primeres en rebre els medicaments adequats, perquè són les que més probabilitats tenen d’agafar el virus. La gent amb un estat de salut òptim no té necessitat de vacunar-se ja que les possibilitats de contagiar-se i desenvolupar el virus són menors.

La Conselleria de Sanitat ha habilitat un telèfon gratuït d’informació al públic per a resoldre tots aquells dubtes que es tinguen al voltant de la Grip A, el 900 100 355.
754 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!