Pego Viu exigeix que “no es dicte restriccions d’aigua a l’agricultura i sí als usos recreatius”

Demà divendres 10 de maig, a les set de la vesprada, a la plaça de l’ajuntament segons la convocatòria de Pego Viu, es farà una concentració per tal de defensar l’aigua dels pegolins i pegolines, exigir que no es dicten restriccions d’aigua a l’agricultura i sí als usos recreatius i manifestar una oposició frontal als macroprojectes urbanístics que, per als ecologistes, posen en perill la disponibilitat d’aquest recurs limitat.

La crida a la mobilització ciutadana per tal de defensar l’aigua es produeix en un moment en el qual aquest és un assumpte prioritari pel context d’extrema sequera que estem vivint a la Marina Alta enguany. Una situació que preocupa i molt al col·lectiu de defensa del territori i que analitza i descriu la seua secretària, Maria José Sala. L’escoltem:

Amb aquesta convocatòria es posa damunt la taula una oposició als projectes, com el del camp de golf o el PAI de Penya Roja, que per a Pego Viu «hipotecaran el territori», tal com s’expressa en un manifest en defensa de l’aigua publicat aquesta setmana a través de les xarxes socials.

En el document s’afirma que «A Pego i tota la comarca es volen ressuscitar els pitjors anys del boom immobiliari sense tindre en compte els costos i riscos que això tindrà en el futur pròxim i per a les noves generacions, condemnant-nos a una pobresa encara més profunda que, any rere anys, supera el rècord comarcal de pobresa al País Valencià». «L’últim exemple d’esta irresponsabilitat -continua el manifest- es el projecte del Pego Golf, una proposta del 2005 que vol ressuscitar els pitjors excesos del boom immobiliari. Amb la seua aprovació precipitada i una Avaluació d’Impacte Ambiental caducada, este projecte contempla la construcció de 1.300 noves cases i un camp de golf, mentre la població local es debat entre la falta d’aigua per a regar els bancals i l’augment del preu de l’aigua per a les nostres cases». Per a Pego Viu, com s’afirma en l’escrit, «És inacceptable que es contemple estos projectes sense tindre en compte la disponibilitat d’aigua ni els impactes ambientals».

D’altra banda, també es fa al·lusió a la falta de control de les extraccions per part de les administracions responsables. Concretament, el manifest assenyala que «La mateixa Confederació Hidrogràfica del Xúquer, responsable de la supervisió de l’aigua d’Oliva Nova Golf, ha demostrat la seua incapacitat per a gestionar els recursos hídrics de manera sostenible, permetent que s’asseque cada any l’ullal de les Aigües i posant en perill el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva i els seus cultius d’arròs». Front a això, Pego Viu i altres associacions unides en la convocatòria, defensen l’aigua a la Marjal i el seu ús per part del arrossers i llauradors.

Motius pels quals els convocants de la concentració manifesten que no permetran «que els interessos econòmics sacrifiquen la nostra agricultura, el nostre medi ambient ni el nostre estil de vida». A més a més, exigeixen «que no es dicten restriccions d’aigua a l’agricultura i sí als usos recreatius que s’amaguen baix un fals abastiment de consum humà». També manifesten la seua «oposició a qualsevol iniciativa que comprometa la disponibilitat d’aigua per a les necessitats actuals i futures de la població i els ecosistemes locals». I exigeixen, per últim, «transparència i participació ciutadana en els processos de presa de decisions relacionats amb la gestió de l’aigua i el desenvolupament urbà».
256 Visites
Hola!!