Pego s’agermana amb Bonoua

Ha tardat, però, finalment Pego ha trobat una població amb la que poder agermanar-se. Es tracta de Bonoua (Costa d’Ivori). L’element que els unix les dos poblacions és el Carnestoltes. La ciutat africana també celebra, per Pasqua, unes Carnestoltes on les màscares són protagonistes i que reben el nom de ‘Carnestoltes de Popo’. L’agermanament que se signarà demà, ve de la mà del Mariano Martín-Loeches, reconegut ginecòleg a la Marina Alta, qui s’ha convertit en delegat a Espanya de la Federació Nacional de la Indústria Turística de Costa d’Ivori.


E
ns ho avançava el passat dimecres l’alcalde de Pego en una entrevista sobre Festes, que dimecres, dia del patró, Pego rebria les autoritats de Costa d’Ivori i signarien el conveni d’agermanament i col·laboració amb la ciutat de Bonoua i el seu Carnestoltes de Popo.

 

Bonoua es troba al departament de Grand-Bassam, dins la regió de Sud-Comoé. En llengua abouré, una de les dos oficials de Bonoua, el nom de la ciutat significa «al límit del bosc», ja que es troba situada en una zona boscosa.

L’agermanament ve pels carnestoltes que compartim. Allí el Carnestoltes de Popo és un esdeveniment cultural que se celebra anualment. Este té el seu origen en els canvis que els joves abouré de Bonoua li van aportar a la festa anual de «ignames». En 1946, van innovar organitzant el “Popo” (que significa “màscara” en el llenguatge abouré). Anys més tard, ja sent persones adultes aquells joves, van batejar el festival anomenant-lo “Carnestoltes de Popo”, presentant l’aspecte modern en la forma d’una desfilada de carrosses.

Des de 1972, l’organització d’este festival és part dels costums abouré que tots els anys durant el període de Pasqua, reunix la població per a alegrar-se en el mateix goig.

L’inici del “Carnestoltes de Popo” és dissabte. A partir d’ahí s’obri amb una setmana comercial acompanyada d’entreteniment (partit de futbol, obres de teatre, banda de música, balls populars, etc.), seguit d’una desfilada d’hòmens emmascarats, balls i escenes burlesques.

Diumenge al matí està dedicat al culte ancestral i a les reunions familiars. La vesprada comença amb una desfilada amb els costums dels països Abouré. Finalment, continua amb desfilades de majorets, carrosses bellament decorades i danses folklòriques en la plaça principal, anomenada “Popo”. El carnestoltes acaba amb un gran ball de màscares.


Este agermanament, que també es produirà a El Verger amb la ciutat de Dabou, es produïx gràcies a l’acció de Mariano Martín-Loeches, reconegut ginecòleg de la Marina Alta, que enguany al mes de febrer es va convertir en delegat a Espanya de la Federació Nacional de la Indústria Turística de Costa d’Ivori (FenitourCI). Una mena d’ambaixador de bona voluntat. Des d’aleshores ja són diverses les accions que ha emprés en el camp de la cooperació (agermanaments, accions amb ONGs, hospitals), i moltes altres les que té la intenció de dur a terme.

1892 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!