L’exposició ‘La prehistòria a Pego’ permet reunir, per primera vegada, 115 peces d’eixe període custodiades en 5 museus diferents

Fa 2 anys que la Regidoria de Cultura i l’Arxiu Municipal estan treballant perquè l’exposició temporal ‘La prehistòria a Pego’ siga una realitat. La iniciativa va partir d’un grup de pegolins interessats per la història, tots ells alumnes del taller d’història local impartit des de l’Arxiu. Les peces exposades des del 27 d’octubre fins el 8 de desembre seran originals, peces trobades en jaciments de Pego com la Cova de l’Ase, el jaciment del Pla, la Cova Blanca o la Cova Sorell. La inauguració d’esta rellevant exposició iniciarà les VI Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer que contenen 6 conferències que es desenvoluparan durant el mes de novembre.

exposicio prehistoria«Un fet extraordinari» es produirà a Pego a partir de divendres 27 d‘octubre a les 8 de la vesprada al Centre d’Exposicions Museu d’Art. Eixe és el moment en què s’inaugurarà l’exposició ‘La prehistòria a Pego’. Una mostra que, per primera vegada en la història, reunix a la localitat al voltant de 115 peces originals de l’època prehistòrica trobades en jaciments del terme de Pego.

La Prehistòria a Pegofa dos anys que s’està coordinant des de la Regidoria de Cultura i l’Arxiu Municipal. La iniciativa va nàixer d’un grup de pegolins, exalumnes del taller d’història local realitzat des de l’Arxiu Municipal, interessats en la història i, molt especialment en el passat prehistòric de Pego, com són Josep Ferrer Pérez, Salvador Ferrer Santamaria, Ferran-Lluís Naya Alemany, Juan Pastor Bolufer. Àngel Portes Sala, Fernando Sendra Alcina i José Sendra Bañuls.

22687903_1936596866606461_3287584156857278180_n
Cova de l’Ase. Foto publicada per l’Arxiu Municipal

Esta serà, per tant, una ocasió irrepetible de veure a Pego objectes prehistòrics «originals, no reproduccions. Peces trobades en jaciments del terme com la Cova de l’Ase, el jaciment del Pla, la Cova Blanca o la Cova Sorell. Molts jaciments que s’han excavat però no sistemàticament, i eixe és un dels problemes, que s’han excavats en moments puntuals», explicava l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela.

22728836_1936597176606430_4040314087914585441_n
Molí barquiforme. Tossal Ras. Edat del Bronze. Foto publicada per l’Arxiu Municipal.

La mostra recull material distribuït en cinc museus diferents propers a la localitat, com són el de M. de Prehistòria de València, el M. Arqueològic Municipal d’Oliva, el M. Arqueològic de Gandia, el M. Arqueològic Soler i Blasco de Xàbia i el M. Arqueològic d’Alcoi. Peces que no estan a Pego perquè el municipi no compta amb un Museu Arqueològic, especificava Almela.

Amb la idea de l’exposició en ment, es va considerar que allò més adient seria «reunir una tria de les millors peces arqueològiques de prehistòria que hi ha de Pego i portar-les per a què el poble les veguera». Una oportunitat única, com s’ha dit, també perquè la majoria d’eixes peces no estan exposades, sinó que es troben en el dipòsit dels museus.

Finalment seran al voltant de 115 peces que estaran dividides en 5 vitrines i «serà una oportunitat única per a que la gent de Pego puga veure coses de sílex, coses d’ossos treballades, ceràmica treballada del neolític… hi ha material realment important i bonic», concloïa l’arxiver municipal.

Organitzar esta històrica exposició que s’inaugurarà divendres a les 8 de la vesprada al Centre d’Exposicions ha estat un treball difícil perquè s’ha hagut de demanar la cessió de les 115 peces prehistòriques a cinc museus arqueològics diferents. Explicava Joan Miquel Almela que «el sistema és un poc complicat a nivell de museus i Generalitat que és qui ha de donar el vist-i-plau definitiu, a través de la Conselleria de Cultura».

Eixe procés de petició va començar amb «la remissió d’una carta de la regidora de Cultura, Laura Castellà, a cada ajuntament titular de cada museu demanant les peces corresponents. Cada museu ha de fer un informe avalant que pot deixar les peces. Eixe informe s’ha de remetre a València perquè la Conselleria de Cultura permeta la cessió. I, una vegada aprovada la cessió, Pego s’encarrega de recollir el material, exposar-lo i després tornar-lo», explicava Almela.

La iniciativa i tot el treball que comporta, però, «paga la pena perquè realment estem davant una oportunitat única de vore peces fetes pels humans prehistòrics que vivien a la nostra vall. Peces amb 12.000 anys d’història, peces de fa 10.000 anys, de fa 4.000 anys i de fa 3.500 anys quasi, quasi senceres».

la prehistoria 1La prehistòria de la vall de Pego és quasi una desconeguda tant per al món acadèmic com per als mateixos pegolins i pegolines. Per això, era necessària aquesta exposició, assegura l’arxiver municipal. La mostra pretén ser una presentació al públic i també un revulsiu que impulse ací un interés renovat pel nostre passat i nous estudis.

«Al Paleolític Mitjà els neandertals van ocupar la nostra vall, però d’aquells temps i d’aquella gent en sabem ben poc, sobretot per la manca de prospeccions sistemàtiques i d’excavacions científiques modernes.

»El mateix podríem dir dels períodes següents, molt més rics en troballes i jaciments coneguts però també poc estudiats: el Paleolític Superior quan apareixem nosaltres, els Homo Sapiens; el Mesolític, amb els darrers caça-recol·lectors; el Neolític, quan hi arriben els primers agricultors i ramaders, que ens lleguen l’art rupestre valencià; el Calcolític i l’Eneolític, quan la nostra comarca entra de ple en les dites cultures Campaniforme i del Bronze Valencià, coneixedores dels metalls. En darrer lloc, el món del comerç fenici transforma les tribus eneolítiques en una civilització nova, la Ibera, que coneixem pels texts grecoromans, i que sols sucumbirà a Roma», explica en un text Almela.

VI Jornades estudis carmel giner boluferAmb esta excepcional exposició la Regidoria de Cultura i l’Arxiu Municipal inicien les VI Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer, que enguany estrenen format. En compte d’agrupar-se totes en un cap de setmana, les sis conferències programades dins les VI Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer s’han distribuït al llarg del mes de novembre.

 

2555 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!