‘La Prehistòria a Pego’, punt de llança per a intentar aprofundir en eixe període de la Vall de Pego

Fins el 8 de desembre es podrà contemplar al Centre d’Exposicions de Pego esta mostra inèdita que reunix, per primera vegada en la història, 115 peces de la Prehistòria pegolina que estaven dipositades en 5 museus diferents d’arqueologia. L’exposició abraça des del Paleolític Mitjà fins el període Iber i inclou informació de «la joia de la corona actual que tenim ací a Pego que són les pintures rupestre».

P1340922Divendres passat es va inaugura l’exposició ‘La Prehistòria a Pego’ al Centre d’Exposicions Museu d’Art. Un grup de 7 pegolins format per Josep Ferrer Pérez, Salvador Ferrer Santamaria, Ferran-Lluís Naya Alemany, Juan Pastor Bolufer. Àngel Portes Sala, Fernando Sendra Alcina i José Sendra Bañuls, van ser el revulsiu perquè des del passat 27 d’octubre i fins el 8 de desembre, la societat pegolina puga assabentar-se d’alguns detalls dels primers pobladors i pobladores de la vall. Almenys perquè puguem contemplar estris que utilitzaven fa uns 12.000 anys.

P1340934Han estat dos anys de treball intens per part de la Regidoria de Cultura i l’Arxiu Municipal per tal de reunir les 115 peces originals (no són reproduccions) que conformen la mostra i que estaven dipositades en 5 museus arqueològics distints: M. de Prehistòria de València, el M. Arqueològic Municipal d’Oliva, el M. Arqueològic de Gandia, el M. Arqueològic Soler i Blasco de Xàbia i el M. Arqueològic d’Alcoi.

20171027_200317Explicava Joan Miquel Almela que la preparació de l’exposició ha estat tan llarga perquè s’havia d’ordenar la documentació, preparar les panells explicatius, però principalment per la tramitació dels permisos perquè s’ha cedit algun material que té 12.000 anys.

20171027_200223L’exposició ‘La Prehistòria a Pego’ abraça des del «Paleolític Mitjà fins el període Iber». La mostra també inclou informació de «la joia de la corona actual que tenim ací a Pego que són les pintures rupestre», comentava l’arxiver municipal. Recordava que estes van ser trobades ara farà aproximadament un any i mig al barranc de les Coves per alguns dels membres de la comissió que ha organitzat l’exposició.

Avançava Almela que la investigació sobre la primera pintura rupestre trobada al terme de Pego ha donat com a fruit la troballa d’una segona pintura i, està segur que «prompte en seran tres i segurament que en el futur a la vall de Pego se’n trobaran moltes més».

IMG-20171031-WA0006Ressaltava l’arxiver municipal que l’actual exposició «és molt important perquè ho desconeixem atès que el material exposat no està tret de cap excavació sistemàtica, programada per arqueòlegs, per la Universitat o per l’Ajuntament de Pego. Tot el que hi ha exposat s’ha trobat en excavacions furtives, casuals o de prospecció». És per això que Joan Miquel Almela considerava l’exposició com «una punta de llança molt important per a començar a treballar com es pot rellançar l’estudi de la Prehistòria a partir d’excavacions arqueològica ben organitzades i subvencionades per organismes oficials».

P1340930Salvador Ferrer, en representació del grup promotor de l’exposició va explicar l’ordre en què estaven disposades les vitrines de ‘La Prehistòria a Pego’. Així, trobarem que «la primera vitrina té peces del Paleolític Mitjà de la Cova Foradada d’Oliva i del Paleolític Superior», «la segona vitrina conté peces del Paleolític Superior i de l’Epipaleolític», «la tercera vitrina té peces del Neolític i de l’Eneolític», «la quarta vitrina conté material de l’època del bronze i la cinquena del món iber». Confiava Salvador que «l’exposició ‘La Prehistòria a Pego’ servisca per trencar amb l’atonia que hi havia al poble respecte al que és la prehistòria».

P1340925Confessava la regidora de Cultura, Laura Castellà, que fins a última hora han estat pendents de permisos per poder exposar-ho tot. Reconeixia el punt de recolzament que han estat el grup promotor de l’exposició i l’arxiver municipal perquè Pego puga gaudir d’una mostra inèdita com l’actual sobre la prehistòria al terme, ja que «és desconeguda per a tot el món degut a què no hi hagut excavacions i no ha estat estudiada». Confiava que «siga el punt d’inici perquè es puga fer un treball de veritat i de qualitat de mà de totes les administracions».

P1340928L’alcalde incidia en eixa idea que l’exposició siga «un punt d’inici per conèixer més la nostra Prehistòria» perquè, apuntava «és un tema verge i el que s’ha de treballar és la recerca de finançament i col·laboracions amb Universitats i intentar trobar el nostre naixement», ja que abans de la Carta Pobla hi ha molta més història.

L’exposició ‘La Prehistòria a Pego’ es podrà contemplar fins el 8 de desembre al Centre d’Exposicions. De dilluns a divendres d’11 a 13.30h. I de 17 a 19h. Dissabtes, d’11 a 13.30h.

 

3108 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!