Green Paradise: la Califòrnia europea

Aquest és el títol del segon documental de Pau Soler i Pablo Martos. Un film que aborda la problemàtica urbanística a la Marina Alta com a paradigma d´una situació que es viu arreu de tot el territori valencià. La pel•lícula està teixida amb testimonis amb dues visions molt diferents: la institucional i la ciutadana. Carlos Miralles i Almoxic Films han estat els productors del documental que espera tenir projecció internacional. Diumenge per a la nit va ser una nit de cinema, i mai millor expressat en quant a què es va celebrar la cerimònia dels Goya, els premis espanyols de cinematografia que concedeix l´Acadèmia de Cine. Ací, però, no anem a parlar d´eixa gala, tot i que si de cinema comarcal. A més, d´un producte fílmic que es realitza des de fa segles, des què els germans Lumiere van començar a projectar les seues primeres pel•lícules, es tracta del documental. Dijous passat a la nit es presentava per primera vegada “Green Paradise: la Califòrnia europea”, un documental codirigit per Pau Soler i Pablo R. Martos i produït pel pegolí Carlos Miralles i Almoxic Films.

La temàtica del documental és de total actualitat ja que aborda l´urbanisme a la Marina Alta i per extensió a tot el País Valencià. Sense utilitzar la veu en off, és a dir, la presència d´un narrador, el film presenta el problema que preocupa a molta de la gent que conforma la societat comarcal.

Documental de protagonisme coral recull el testimoni i les opinions de llauradors i membres de la plataforma Salvem Sanet, com Vicenta Chesa; d´Àngel Ibàñez, portaveu de “El Runar” de Benissa; de José Enguix, membre de la plataforma Salvem Segària-Vinyals d´Ondara; de Charles Svodoba, president de “Abusos urbanísticos No”, de Joan Sala, portaveu d´Acció Ecologista Agró, del periodista Arturo Ruíz i de polítics com l´exconseller de Territori i Habitatge, Rafael Blasco, l´alcalde de Dénia, Paqui Viciano o de Gesualdo Ros, secretari general de Provia, entre d´altres. Per tant, el documental ofereix un ampli ventall d´opinions i punts de vista que dibuixen, en certa manera, la situació actual i l´enfrontament real que existeix al voltant del model urbanístic que s´està duent a terme a la comarca i per extensió a tot el País Valencià.

La funció del productor és, moltes vegades essencial, per tal que un producte adquirisca una projecció en àmbits més enllà del local o comarcal, i més si és el cas d´un documental, un producte més arriscat pel seu tractament de la realitat i per la manera de presentar-la. En aquest cas particular del que estem parlant, del documental “Green Paradise: la Califòrnia europea”, l´aportació del productor ha vingut a marcar el ritme del film dotant-lo de sentiment humà, jugant en les intervencions dels entrevistats utilitzant la qualitat periodística dels seus directors. D´altra banda, Carles Miralles, productor del film, ha apostat per la projecció internacional del producte, perquè és una temàtica que té sensibilitzada a una gran part d´Europa.

Els projectes dels codirectors i productors de “Green Paradise: la Califòrnia europea” no es queden ahí, perquè ja s´està pensant en una segona part que reculla altres conflictes urbanístics de la comarca i de la resta del territori valencià. Perquè segons paraules de Miralles, amb documents gràfics com aquests “s´està creant una memòria històrica” que cal preservar per a posteriorment educar.

979 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!