El projecte de recuperació de l’arròs bombó permetrà que en 2017 s’obtinga llavor certificada i en 2018 es puga comercialitzar esta varietat autòctona de la Marjal de Pego

Una varietat autòctona del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva molt saborosa i que presenta menys problemes amb la pyricularia que la resta de varietats. El projecte de recuperació de l’arròs bombó es va iniciar fa tres anys amb la implicació de Pego Natura, la SAT Les Tanques, l’organització agrària ASAJA i la col·laboració la Diputació d’Alacant, l’IVIA i l’Ajuntament de Pego. Hui s’ha presentat al palau provincial d’Alacant la jornada que donarà a conèixer els resultats del projecte de recuperació de l’arròs bombó a la Marjal, una jornada que es durà a terme el proper dilluns al CDT d’Alacant.

Este matí s’ha presentat al palau provincial d’Alacant la jornada en què es donaran a conèixer els resultats del projecte de recuperació de l’arròs bombó que s’ha dut a terme al Parc Natural de Pego-Oliva de la mà de l’empresa Pego Natura i la SAT Les Tanques, amb la implicació de l’organització agrària ASAJA Alacant, la Diputació d’Alacant, l’Ajuntament de Pego, l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries i els cuiners Evarist Miralles i Kiko Moya.

El projecte, de periodicitat bianual (2015/2016), ha comptat amb un pressupost de més de 16.000€ i va començar a caminar en 2014. Els seus objectius finals són obtenir llavor certificada en 2017 i en 2018 poder comercialitzar la varietat amb la intenció de triplicar la seua producció. Així mateix, la iniciativa perseguix que el 100% de la superfície agrària útil del PN de la Marjal de Pego es destine al cultiu d’esta varietat autòctona de qualitat diferenciada.

El diputat de Foment i Desenvolupament, Sebastián Cañadas afirmava que «la Diputació ha d’estar implicada en tots estos projectes i en la revitalització i la diversificació del territori de la província d’Alacant, per la recuperació d’estos productes autòctons» i per això es va signar el conveni.

El president d’ASAJA Alacant, Eladio Aniorte, ressaltava que l’acte és pot realitzar gràcies «als llauradors i productors pegolins» perquè el seu esforç ha fet possible que s’haja pogut recuperar la varietat autòctona de la Marjal de Pego-Oliva de l’arròs bombó. Enumerava tres objectius inicials del projecte: 1) «aconseguir uns nivells de producció adequada i rendiments acceptables d’arròs bombó que permeteren la viabilitat econòmica de les explotacions agràries dedicades al seu cultiu»; 2) «contribuir a la sostenibilitat ambiental del PN de la Marjal de Pego amb la reintroducció d’una varietat autòctona en el seu hàbitat natural» i 3) «la posada en valor de l’arròs bombó entre els professionals del sector gastronòmic i culinari de la zona perquè actuen com a prescriptors davant la resta del sector». Avançava el president d’ASAJA Alacant que els resultats que es presentaran dilluns que ve al CDT d’Alacant han superat amb escreix les expectatives que inicialment es van marcar en este projecte de recuperació de l’arròs bombó.

L’alcalde de Pego, Enrique Moll, deixava clar en la seua intervenció que el principal objectiu de l’Ajuntament de Pego és posar en valor el PN de la Marjal des de tres vessants: turística, mediambiental i agrícola, totes elles tenint en compte la sostenibilitat que exigix una àrea protegida com és la Marjal. Sobre el projecte assegurava Moll que «des de sempre hem intentat […] recolzar la recuperació d’una varietat autòctona», aspecte que reforçava explicant que en portar-li un ramell de bombó a son pare, este va plorar perquè és una varietat que fa 50 anys que no es cultivava al PN. Explicava l’alcalde que el bombó era la varietat que es produïa per a l’autoconsum.

Com a representant del sector culinari, Kiko Moya, del restaurant L’Escaleta de Cocentaina explicava que en provar l’arròs bombó fa tres anys, quan li’l va portar el cuiner pegolí Evarist Miralles, «va provocar en nosaltres una sorpresa en cuinar-lo i veure el potencial que tenia, que era fantàstic».

També ha estat present a esta presentació el productor Vicent Dominguis qui ha expressat que per a ell ha estat «un orgull recuperar l’arròs que cultivaven els meus avis» i ha agraït la confiança en el projecte.

La primera datació d’arròs bombó a les nostres terres és de 1936. Esta varietat té un gra redó, és molt saborosa, s’adapta millor a les característiques del terreny i oferix multitud de possibilitats gastronòmiques. A més, el bombó presenta una gran resistència a determinades malalties com la pyricularia, per la qual cosa precisa menys productes fitosanitaris.



 

2114 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!