El plenari pegolí rebutja la proposta de llei electoral llançada pel PP

Els socialistes pegolins pujaven a plenari esta moció perquè entenen que la política és diàleg, negociació i perquè consideren que el 40% no és majoria absoluta. Compromís i Ciutadans de Pego recolzaven el rebuig, el PP votava en contra. El regidor independent del PP, Javier Gascó, s’abstenia.
Este estiu un dels temes de debat de política general més comentats ha estat la proposta del PP de modificar la Llei Electoral perquè, en les properes eleccions municipals -per a les que resta menys d’un any- governe la llista més votada, sempre que tinga un 40%. De la proposta no es coneixen més detalls, però suficients per obrir el debat.

Si s’hagués aplicat esta proposta, posem per cas, des de la legislatura en curs, estaria a Pego estaria governant el PP, ja que, tot i que la formació va perdre vots i un regidor, en 2011 va obtenir el 41,54% dels vots.

RESULTATS ELECCIONS MUNICIPALS 2011
1. PP: 2.555 41’54% 7
2. Ciutadans de Pego: 1.407 22’88% 4
3. PSPV-PSOE: 1.308 21’27% 4
4. BLOC: 660 10’73% 2
5. Esquerra-Pego: 148 2’41%

La polèmica proposta, ahir arribava al plenari ordinari de setembre de Pego de la mà del PSPV. Esta formació presentava una moció de rebuig a la proposta de modificació de la Llei Electoral presentada pel PP.

El portaveu del PSPV de Pego, Raül Tamarit argumentava que els socialistes pegolins entenen que “la política és diàleg, és negociació i arribar a un acord. També perquè no trobem que el 40% és majoria absoluta”. Assegurava que estem “completament en desacord”.




Compromís anunciava el seu suport a la moció. Josep Nadal suggeria que, amb esta proposta “des del PP s’està marejant la ‘perdiu’ perquè porten uns mesos parlant d’açò però encara no s’ha dit en quins termes es farà esta modificació de la llei” i comentava que es parla del 40%, de segona volta, el que els fa pensar que és una cortina de fum “perquè no es parle de corrupció”. Siga pel que siga, el portaveu de Compromís declarava que “estem totalment en contra d’esta llei” i posava com a símil els partits esportius. Assegurava Josep Nadal que “és una ‘maganxa’ que s’inventa el PP als 5 últims minuts del partit, quan té tot el partit en contra, per a poder guanyar-lo”. Asseverava que “és totalment antidemocràtic, en qualsevol societat del món, que es canvien les regles del joc, al final del partit”.




Compromís considera que “hi ha molta por a què entren a governar altres partits i, sobretot partits menuts, i comencen a alçar les catifes i vore tota la merda que hi ha a les institucions, ajuntaments i diputacions”.

Apuntava Josep Nadal que “hi ha dos regidors del PP, assentats ací, que han estat governant en governs en minoria, quan el seu partit només tenia tres regidors, el mateix passa amb Rita Barberà, llavors si que era democràcia i ara no”.

Ciutadans de Pego també donaven suport perquè, comentava Carmelo Ortolà, “és una situació desesperada d’última hora”. Ortolà també afirmava que “el sistema electoral espanyol sí que necessita un canvi, però un canvi molt més seriós que la pantomima que està plantejant el PP” i posava com a exemple el sistema francès en una segona volta amb un pacte preelectoral. Consideren que el que volen aconseguir és “democratitzar els ‘sillons’ que tenen guardat alguns i no volen perdre-los”.




La portaveu popular, Maite Ferrándiz, entenia que “partits minoritaris defensen el votar que no però partits com el socialista no entenc que es planifiquen en eixa postura […] perquè és una opció seriosa de govern”. Aportava com a argument que no és democràtic que un alcalde com el pegolí no puga elegir tenir un sou. Segons Ferrándiz, plantejava que “cadascú concorre a unes eleccions amb un programa electoral i, quan venen els pactes no portes endavant el teu programa electoral, aleshores, qui és el que està enganyant al seu electoral?”, preguntava. També qüestionava que es done per sentat el percentatge que puga aconseguir cada partit.




Es va dur a terme una segona i tercera ronda de paraula, però allò essencial de la postura de cada partit l’hem escoltat fins ara. El debat s’acabava amb la intervenció de l’alcalde. Incidia Enrique Moll en el fet que la proposta dels populars deu ser una cortina de fum perquè no es donen detalls de la mateixa, ja que no es diu res, per exemple, sobre la moció de censura. D’altra banda, li agraïa a Mateix que es preocupara per la seua economia, però comentava que mai s’ha planteja, ni ell ni Ortolà, que vullguera cobrar un sou per la faena que està desenvolupant a l’Ajuntament.




El socialista Enrique Moll, també apuntava que, amb esta proposta de modificació de Llei electoral el que es demostra és que “el PP té por de perdre més de 300 ajuntaments i també la Generalitat”.

La moció va ser aprovada per 9 vots a favor, els de l’equip de govern (PSPV i CdP) i els de Compromís, 4 vots en contra del PP i 1 abstenció del regidor independent del PP, Javier Gascó.

650 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!