El plenari de Pego aprova una bonificació del 90% en les obres que eliminen barreres arquitectòniques

Dels dos punts recollits en la moció presentada per Compromís, la formació va decidir deixar damunt la taula la rebaixa a l’1% per a l’impost d’obres menors a l’espera de l’adaptació de l’ordenança a la nova llei urbanística (LOTUP). La resta de la moció va ser aprovada per 9 vots a favor, els de Compromís i els grups de l’equip de govern (PSOE i CdP) i 5 abstencions del PP.
La primera qüestió que va debatre el plenari ordinari del mes de setembre ahir va estar la moció presentada pel grup Compromís per Pego que proposava una reforma de l’ordenança fiscal corresponent a l’impost sobre construcció, instal•lacions i obres en que hi havia dos punts a modificar:

1- Es demana que l’impost d’obres menors passe del 2,5% a l’1%, el que significa una rebaixa del 60%.

2- L’aplicació d’una bonificació del 90% a aquelles obres dirigides a l’eliminació de barreres arquitectòniques o adaptació de l’habitatge a a les necessitats de les persones discapacitades que viuen en ell.

Compromís presentava esta proposta amb una doble finalitat, “alliberar de despesa aquells pegolins que vullguen realitzar obres menors, així com també de promoure l’activitat de la construcció en el sector de reforma i rehabilitació d’edificis”.

Conxa del Ruste va estar la regidora de Compromís encarregada de defensar la moció i, ja des del principi, va explicar que “en el primer punt tenim un problema”. Abans de passar a explicar qui va era eixe problema, del Ruste va recordar que fa un any Cormpromís ja va presentar una moció “sol•licitant l’eliminació tant de l’impost com de la taxa per a les obres menors”.




Passat este temps i no havent arribat a cap acord amb l’equip de govern, fa 10 dies tornaven a presentar esta nova moció. No obstant, el primer punt demanaven deixar-lo damunt la taula perquè sembla que presentava “algun problema tècnic” i, “com volem que isca sense fissura i que no hi haja cap problema de legalitat i que les coses estiguen ben fetes i per a sempre”, decidien deixar eixe primer punt per a un futur debat, quan l’oficina tècnica acabe de revisar la nova llei urbanística (LOTUP) per a adaptar l’ordenança municipal. La portaveu de Compromís lamentava que d’esta qüestió se’ls hagués informat mitja hora abans del plenari quan la moció havia estat debatuda en Comissió Informativa.

Des de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, explicava que es donaven dos fenòmens perquè des de l’equip de govern no es pogués aprovar el primer punt de la moció presentada per Compromís referit a la rebaixa de la quota de l’impost d’obres menors. D’una banda que el departament d’Intervenció està de vacances i per tant no hi ha redactat un informe favorable o desfavorable. De l’altra banda, que des del 20 d’agost està en vigor la LOTUP i l’oficina tècnica està “adaptant l’ordenança municipal a la nova Llei Urbanística Valenciana”.




Sobre el problema de fons que presenta el primer punt, la rebaixa de la base imposable de l’impost d’obres menors, apuntava Ortolà que “sembla ser que des del punt de vista de la jurisprudència, pareix ser que uns mateixos conceptes no poden tindre dos impostos diferents, un buit legal que necessitem imperativament que Intervenció informe amb un dictamen clar abans que el plenari es pronuncie”.

Com a portaveu de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, expressava que “no només inclouria la baixada de l’impost que demana el Bloc, sinó que també li vam proposar al Bloc moltes altres deduccions específiques, totes elles reflectides en l’apartat 103 de la Llei d’Hisendes Locals de l’apartat 2”.

El PP qüestionava la credibilitat dels arguments exposats pels dos grups polítics que havien intervingut. Maite Ferrándiz argumentava que “el baixar el que tu cobres per un impost depèn, única i exclusivament, d’una decisió del que està governant […] una altra cosa són els temes legals”.




L’alcalde, Enrique Moll, explicava que en la Comissió Informativa el PSOE i Ciutadans de Pego es van abstenir perquè “volíem un informe d’Intervenció i no anem a recolzar tota la moció perquè hi havia algun punt en què crèiem que podíem xafar-nos els dits”. També justificava la tardança de la informació a Compromís, explicant que Intervenció va acudir, tot i estar de vacances, dimarts per a avaluar el material i van contestar dimecres. Dijous de matí rebia l’alcalde l’informe que no donava total validesa a la moció.




El portaveu de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, contestava a la portaveu popular que sí que es creu els arguments aportats i recordava que “l’any 2003, en la primera legislatura del tripartit, vam fer una rebaixa del 12% de l’impost i de la taxa de tot tipus d’obres (majors i menors)”, el problema que es planteja ara és que “no poden haver dos impostos diferents. Si es baixaren obres menors i majors, no hi hauria problemes, però en parlar només d’obres menors, sorgix el dubte”.

Maite Ferrándiz anunciava que el PP anava a abstenir-se en el punt que anava a aprovar-se “perquè és evident que estem modificant un article de l’ordenança quan estem dient que l’altre no es pot modificar perquè s’ha de modificar tota l’ordenança, i no li veiem cap sentit”.

El punt segon de la moció presentada per Compromís, en què es proposa l’aplicació d’una bonificació del 90% a aquelles obres dirigides a l’eliminació de barreres arquitectòniques o adaptació de l’habitatge a les necessitats de les persones discapacitades que viuen en ell, va ser aprovat per 9 vots a favor, els dos de Compromís i 7 de l’equip de govern (3 PSOE i 4 CdP), els cinc regidors del PP es van abstenir.

540 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!