El ple de l’Ajuntament de Pego insta a la Diputació d’Alacant a participar en el Fons Autonòmic de Cooperació Municipal

Este fet suposaria «un increment dels recursos econòmics i, en definitiva, la posada en marxa de polítiques que milloren la qualitat de vida de la ciutadania». Divendres, però, a primera hora de la vesprada, la Diputació d’Alacant anunciava «impulsarà en 2017 el seu propi Fons de Cooperació Provincial que estarà dotat amb 20 milions d’euros, aproximadament», tornant a marcar distàncies amb el Consell i les altres dos Diputacions provincials.

Dijous, en el ple ordinari de desembre els socialistes de Pego proposaven a la corporació municipal «instar a la Diputació d’Alacant perquè participe en el Fons Autonòmic de Cooperació Municipal, el que suposaria un increment dels recursos econòmics i, en definitiva, la posada en marxa de polítiques que milloren la qualitat de vida de la ciutadania». En presentar la moció, el portaveu socialista Raül Tamarit, explicava que «vam estar a punt de retirar-la després de la reunió entre Generalitat i diputacions perquè pareixia que hi havia un acord. Però a l’endemà es va trencar el diàleg i per això finalment hem decidit portar-la a plenari».

p1290524Esta moció partix de les diferents legislacions que assenyalen la importància de potenciar l’autonomia local i, principalment, de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de Règim Local de la Comunitat Valenciana que és la que crea el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana. El partit socialista de Pego ho fa sent conscients «de les importants dificultats econòmiques per les quals els ajuntaments estem passant i que, en bona mesura, no permeten assolir les cotes d’eficiència desitjables en aquelles funcions que són de la nostra competència». Sobretot, tenint en compte que això repercutix directament «els veïns i les veïnes dels nostres pobles i ciutats» que es veuen perjudicats «pel bon o mal funcionament dels serveis públics que gestionem els ajuntaments».

És per això, assegura Raül Tamarit, que els socialistes, des del primer moment van «mostrar el nostre suport al Fons de Cooperació Municipal» que nodrirà «els ajuntaments de més fons i de més autonomia».

p1290519Irene Sendra, portaveu de Volem Pego, comentava que esta moció portava de nou a parlar del «finançament municipal» i estava d’acord que «s’ha de reflexionar i adaptar als temps actuals». Mostrava la seua preocupació d’on aniran els diners i exigia que «hi haja un control» sobre ells. Li apuntava l’alcalde, Enrique Moll, que allò de bo que té el pla és que «són els ajuntaments els que decidixen en què es gasten els diners».

p1290525Assenyalava Carmelo Ortolà, portaveu de Ciutadans de Pego Independents, que la moció venia a posar en evidència la necessitat imperiosa de tenir «una llei de finançament local correcta» i alhora és «la manera de tenir controlats els ajuntaments a través del finançament». Tot i que apuntava que allò més lògic seria «aprovar una llei de finançament local, posar unes bases i deixar de dependre d’uns i d’altres, el que permetria veure les bones gestions municipals».

p1290532«Estem d’acord pel que fa a la creació del Fons de Cooperació destinat als municipis de la Comunitat Valenciana finançat per la Generalitat i la Diputació en el mateix percentatge, però ens agradaria presentar una esmena en la que s’instara a la Generalitat Valenciana a assumir les competències socials pròpies que en estos moments està sufragant la Diputació d’Alacant i que anualment suposen 25 milions d’euros», és que declarava la portaveu popular, Ana Ortolà.

p1290513Àngel Oltra, portaveu de Compromís per Pego coincidia amb la portaveu de Volem Pego en què «volem més diners però també ha d’haver una responsabilitat en gastar-los». Pel que fa a la moció presentada pels socialistes de Pego es mostraven a favor, entre d’altres coses, perquè anava en la direcció de la presentada per anteriorment sobre el Pla Objectiva. El problema, el veia Oltra, en l’actitud de César Sánchez.


p1290520L’alcalde, Enrique Moll, apuntava que «el Fons de Cooperació Municipal està aprovat per unanimitat en 2006, no és nou, el que passa és que des d’aleshores no s’havia posat mai cap euro», el que feia que «siguem l’única comunitat autònoma que no té ajudes directes als municipis» el que implica que ens perjudica i ens fa «ciutadans de segona» davant els pobles de la província de València o de Castelló.

La moció presentada pel grup socialista va ser aprovada amb 13 vots a favor (PSPV, Compromís per Pego, Ciutadans de Pego Independents i Volem Pego) i 3 abstencions (PP).

L’última notícia al voltant de la posició de la Diputació d’Alacant al voltant del Fons de Cooperació Municipal la coneixíem divendres de vesprada. En una nota de premsa l’ens provincial anunciava que «El Govern de la Diputació d’Alacant impulsarà en 2017 el seu propi Fons de Cooperació Provincial que estarà dotat amb 20 milions d’euros, aproximadament». El vicepresident i diputat de Presidència i Economia, Carlos Castillo, ha matisat que «la possible participació en el Fons de Cooperació Municipal seria a partir de 2018 i estaria supeditada a les negociacions sobre els criteris de repartiment de dit fons, que haurà de prioritzar les inversions en els xicotets municipis. Així mateix, la Diputació d’Alacant demana que s’alliberen recursos de les competències impròpies que actualment sufraga la institució provincial».

2163 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!