El Consell trasllada als municipis un nou model de serveis socials centrat en el municipalisme i la proximitat

La nova proposta té com a pilars bàsics la proximitat amb la ciutadania i la col·laboració entre administracions. La idea que es va transmetre és que els serveis socials tornaran al carrer perquè la seua funció ja no se centrarà a tramitar les ajudes sinó en accions en el territori. Es passarà d’una funció passiva i de protecció a una funció activa i comunitària.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, van explicar dissabte passat, en un acte a què han acudit representants de més de 200 municipis de la Comunitat Valenciana, el nou model de serveis socials que vol aplicar el Consell sorgit del Pacte del Botànic, que es basarà en el municipalisme i la proximitat amb la ciutadania.

La jornada, baix el títol “Municipis que rescaten persones”, va servir per a explicar les línies principals d’esta proposta, ideada des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, amb la que es busca aconseguir l’objectiu de rescatar persones, un dels eixos del Pacte del Botànic, base principal de l’actual Consell, i en el que es vol implicar també als ajuntaments.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va afirmar que la Generalitat “vol una aliança ferma i potent amb els ajuntaments perquè només es pot vèncer l’exclusió des d’eixa aliança i som conscients de les dificultats enormes perquè l’administració valenciana esta desmantellada”.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va destacar la necessitat que existisca una comunicació fluida entre les distintes entitats, amb independència de si són locals, autonòmiques o estatals, tal com “la ciutadania mereix”, coordinant els recursos perquè la societat tinga la sensació que hi ha “una única” administració.

Oltra va explicar que des del Consell es creu en la necessitat que esta col·laboració siga una realitat, perquè els serveis municipals són “fonamentals” per a avançar en les polítiques que “rescaten persones”, i per això la despesa directa per als municipis s’ha incrementat en 13 milions d’euros en els Pressupostos de la Generalitat per a 2016, dels que 1,4 milions d’euros són directament per a pobresa energètica.

Així mateix, va ressaltar que s’han destinat 83,6 milions d’euros en línies directes per als ajuntaments, amb l’objectiu que puguen incrementar el personal d’atenció primària dels serveis socials base o poder augmentar les partides destinades a la pobresa energètica o a la renda garantida de ciutadania.

La jornada va servir perquè els alcaldes i alcaldesses, així com els i les regidors puguen conéixer de primera mà el nou model de serveis socials cap al qual camina el Consell i que preveu un canvi en el sistema perquè el personal tècnic no es convertisca en mer tramitador d’ajudes i s’aconseguisca així superar una forma de treballar assistencialista amb les persones i col·lectius de la societat.

Són serveis de proximitat, que visibilitzaran i posaran cara als expedients, humanitzaran els processos, i van a humanitzar el sistema mitjançant el trasllat als municipis de les tasques com la valoració de la dependència, on no es tracta d’un diagnòstic mèdic, sinó de les necessitats de suport a les persones.

Els serveis socials tornaran al carrer perquè la seua funció ja no se centrarà a tramitar les ajudes sinó en accions en el territori. Es passarà d’una funció passiva i de protecció a una funció activa i comunitària.

Este canvi de model tindrà un dels seus eixos fonamentals en el Pla d’Inclusió i Cohesió Social, en la redacció del qual s’està treballant i que desenvoluparà un pla transversal que afectarà totes i cadascuna de les conselleries, de manera que tots els projectes i programes que s’articulen en àrees com a sanitat, educació, habitatge o hisenda, tinguen una visió conjunta sobre esta qüestió.
963 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!