El pegolí Vicente Ortí, junt amb Carmina Peiró, Blanca Baixauli, desenvolupa el projecte ‘Dones sobre el mapa’

Este projecte ha estat creat específicament per a commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. El i les graduades de la UPV ha elaborat un visor cartogràfic que geoposiciona a dones, de diverses branques de coneixement en un mapa d’àmbit mundial. Este projecte és un homenatge a totes eixes dones que han destacat al llarg de la història. Un projecte que ha tingut molt de ressò internacionalment.

El pegolí Vicent Ortí Lull i les seues companyes de graduat Carmina Peiró i Blanca Baixauli, enginyer i enginyeres en Geomàtica i Topografia, per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica (ETSIGCT) de la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat una projecte anomenat ‘Dones sobre el mapa‘.

Però no és un mapa qualsevol, sinó un mapamundi interactiu que visualitza a dones de totes parts del món, i de qualsevol àrea de coneixement en què ha destacat al llarg de la història. El visor cartogràfic ha sigut desenvolupat amb tecnologia GIS i WebMapping, un camp en què el pegolí Vicente Ortí és especialista.

La idea va sorgir de l’ETSIGCT, quan els va proposar fer algun homenatge a les dones. Manifestaven per a la UPV que «de seguida ens vam posar d’acord els tres a treballar amb la idea. No era la primera vegada que fèiem este tipus de mapes interactius. Volíem utilitzar tecnologia Geo, però esta vegada, a més, volíem que fóra un projecte obert a la gent».

I així és, perquè este mapa esta viu i pot anar enriquint-se amb la col·laboració de la gent. De fet, amb el poc temps que fa que es coneix el projecte Ortí ens ha explicat que ja estan tenint «col·laboració ciutadana, no només d’Espanya, sinó també d’altres països com Itàlia, Suècia o Colòmbia». I és que ja han sigut diversos els mitjans de comunicació que s’han fet ressò del projecte ‘Dones sobre el mapa‘.

Per a elaborar este projecte Ortí, Baixauli i Peiró han treballat amb una gran varietat de dones de totes les parts del món, èpoques i branques. Dones que han destacat en les seues àrees de coneixement.

Amb esta aplicació, Carmina Peiró, Blanca Baixauli i Vicente Ortí han «volgut homenatjar totes les dones, que a pesar dels obstacles que s’han trobat en el seu camí, han aconseguit grans avanços en les seues àrees de treball», expressen.

Recorden que «actualment hi ha diversos llistats de dones que han aconseguit l’èxit o sigut rellevants en la seua àrea de treball. Esta aplicació va més enllà i permet geoposicionar a estes dones. D’esta manera es poden extraure diferents conclusions d’una simple ullada, com per exemple, en quina part de la terra les dones han destacat en un camp concret», apunten les dissenyadors i el dissenyador del projecte.

Amb esta iniciativa el que han pretés també Carmina Peiró, Blanca Baixauli i Vicente Ortí és «posar els nostres coneixements i la tecnologia Geo en favor de la causa. Que la gent descobrisca el gran potencial dels productes que un enginyer o enginyera en Geomàtica i Topografia pot arribar a fer».

Per a l’obtenció de la base de dades, han seleccionat distintes àrees de coneixement: Ciències de la salut, físiques, cultura, humanitats, lideresses, feministes… De cada dona s’han extret les dades com nom i cognoms, data de naixement i defunció, ciutat i país de naixement, residència o lloc de rellevància en la seua vida, àrea de coneixement i professió en què han destacat. Així com una breu descripció dels seus èxits i mèrits.

I, per mitjà de ferramentes de geoprocessos Ortí, Baixauli i Peiró han extret les coordenades de les ciutats on han destacat eixes dones, les quals els han servit per a geolocalizar-les i visualitzar-les en un mapa.

Assenyalen les autores i l’autor de ‘Dones sobre el mapa’ que «esta ferramenta pot servir de base per a estudis de com al llarg del temps la dona ha anat sumant protagonisme en la societat. La variable posició geogràfica enriquix l’anàlisi de forma exponencial, evidenciant territoris amb un major desenvolupament econòmic i tolerància social al llarg de la nostra història».

2052 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!