Les dones es fan sentir en un 8 de març històric

A Pego la plaça de l’Ajuntament de Pego ahir es va plenar de dones i homes que reivindicaren una igualtat real entre ambdós gèneres i unes pensions dignes i garantides. A més, per bastants balcons i aparadors es van poder veure davantals penjats en suport de la vaga feminista convocada internacionalment. De la Marina Alta van eixir almenys 4 autobusos per a participar en la manifestació convocada a València on van assistir centenars de milers de dones i homes per exigir canvis efectius per aconseguir la igualtat.

«Històric» és l’adjectiu que, per unanimitat, definix la jornada del 8 de març viscuda ahir. A València, l’organització va xifrar la participació a la manifestació convocada de vesprada, en 400.000 persones. Eixa marxa del 8 de març, va eixir des del Parterre amb un poc de retard, a les 18.15h., per la gran quantitat de gent concentrada allí. Les i els manifestants, arribaren a omplir els carrers Colon i Xàtiva durant més de dos hores. A les 20.30h., seguia sumant-se gent al recorregut per altres accessos sense que la capçalera hagués arribat a la plaça de la Verge, on finalitzava la manifestació.

A Alacant i Castelló també es van organitzar manifestacions i concentracions. Mobilitzacions que es van repetir a molts altres pobles i ciutats com a Pego on milers de persones es van concentrar, a les 11.30h., a la plaça de l’Ajuntament per mostrar el seu suport a la lluita feminista. Una concentració convocada per Cabal que va coincidir amb l’organitzada per a exigir unes pensions dignes i garantides. En ella es va recordar que la vaga feminista convocada el 8 de març de 2018 plantejava la necessitat de parar totes les dones, en tots els àmbits, perquè s’entén que el món no funciona sense les dones. Pau López Anquela va explicar com va anar fent-se feminista «al principi com a rebel·lia en defensa pròpia, després van ser descobriments, lectures, converses, actituds i compromisos d’altres dones». Assegurava Pau que «el feminisme es nodrix de complicitats, empatia i sororitat […] perquè radica en en la certesa de la igualtat entre les persones i de la lluita contra la injustícia. En la certesa que no es pot millorar el món, l’entorn, la societat i la pròpia vida sense ser feminista».

Manifestava Pau López Anquela que el 8 de març feia vaga per «les arrels de les àvies, per les ales de les filles, per les amigues i companyes, per les dones invisibles, per les que estan en silenci, per les que tenen por, per les que cobren menys fent bé el seu treball o fins i tot millor que els seus companys, per les que patixen violència, per les que són humiliades, per les que no es resignen, per les que mantenen als seus amb esforç, i a dures penes, per les que busquen feina, per les que no han perdut l’alegria i per les que l’han perduda també, per les que resen, per les que no tenen deesses, per les que necessiten refugi».

Vaticinava esta component de Cabal que «parar el món per un dia és un acte simbòlic carregat de futur i d’esperança. És polític i poètic. Valent. Transversals a gènere humà». Assegurava que «per a sumar-se a la causa de les dones només fa falta la pell i la rebel·lia. Un pas per sumar-se a que el món siga millor».

Laura Castellà també va agafar la paraula per a denunciar «la passivitat del Govern en polítiques d’igualtat» i per a donar «suport a la mobilització feminista amb aturades parcials contra les desigualtats estructurals, les bretxes de gènere i les violències masclistes i com a manera de visibilitzar la precarietat laboral i social». Així mateix, va exigir «al Govern i a les empreses mesures reals i eficaces que combaten la discriminació».

A Pego, la Cooperativa Agrícola de Pego va donar «flexibilitat» perquè les seues treballadores s’acolliren a les aturades parcials o la vaga. Així mateix, les que van treballar eixe dia, van parar simbòlicament durant mitja hora a les 11h. A l’Ajuntament de Pego van fer vaga o aturades parcials el 6,42%. A la Mancomunitat de Serveis Socials la incidència va ser del 20%. D’altra banda, espais com la residència Sant Joan de Déu va aparèixer plena de davantals, per mostrar el seu suport a la vaga de cures, tot i no poder afegir-se a ella. Als centres educatius la incidència va ser desigual. Al CEIP Ambra el 40’74% del professorat secundava la vaga. El 30% ho feien a l’IES Enric Valor de Pego. A Rosalia Bondia feien vaga el 18,75% del professorat. A Carolina Sala el percentatge era del 12,5%. Al centre concertat Sant Antoni ningú s’acollia al seu dret a fer vaga. Si parlem de l’alumnat, a Ambra feia vaga el 33%, a Carolina Sala 23,11%. Al col·legi Sant Antoni el 85% de l’alumnat de 3r i 4t feia vaga. Una xifra molt semblant a l’IES Enric Valor de Pego, on només acudien 68 alumnes de Batxillerat, 3r i 4t d’ESO. D’altra banda, en alguns comerços del municipi es van poder veure davantals en els aparadors, i fins i tots algunes propietàries de comerços pegolins van secundar l’aturada de dos hores convocada per alguns sindicats.

A la Marina Alta, altres municipis com Dénia, Xàbia, El Verger, Pedreguer, Gata, Benissa o Teulada també van tindre concentracions feministes. A més, 4 autobusos es van desplaçar a València des de la Marina Alta per a acudir a la manifestació de València.

Hui divendres 9 de març tenen lloc a Pego els actes en commemoració del dia de la dona treballadora. A les 6 de la vesprada, a la Casa de Cultura, s’impartirà una xerrada sobre nutrició que correrà a càrrec de Maria Pons i que està organitzada per l’AMPA de l’Escoleta Infantil municipal ‘La Trilladora’.

A les 8 de la vesprada, també a la Casa de Cultura, es lliurarà el premi ‘Jo Dona’ que enguany valora la tasca de les policies locals que han passat pel cos de seguretat municipal, Tere Lloret Cambrils i Merche Sastre Sendra. L’acte estarà amenitzat per Eva Olivencia que cantarà acompanyada al piano per Ferran Ferrando.

1697 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!