El Pregó i la Crida Falleres marquen l’inici de la festa josefina amb una marcada reivindicació de la tradició fallera a Pego

Marisa Ruiz i Piera va ser la pregonera d’este 2018. Ella va ser l’encarregada de testimoniar que «l’arribada de la primavera porta de la mà la festa fallera». La Crida va córrer a càrrec de les Falleres Majors i Falleres Majors Infantils de les tres comissions, per la Falla Convent Claudia Company Siscar i Daniela Mendoza Rodríguez; per la Falla La Font Noemí Portes Rocher i Carla Sastre Pastor i per la Falla Plaça i Natzarè, Aida Pino Sendra i Mireia Ferrando Masanet. Elles van ser les encarregades d’anunciar que «les portes dels nostres casals estaran obertes per a donar-vos la benvinguda i dir-vos que ja estem en falles».

Marisa Ruiz i Piera va ser la pregonera d’este 2018. Ella va ser l’encarregada de testimoniar que «l’arribada de la primavera porta de la mà la festa fallera», una festa que «el poble rep amb passió», assegurava i ho certificava recordant que «allà per l’any 1947 ja es plantaven els primers ninots al barri de Sant Josep». Finalitzava la pregonera cridant ben fort que «Pego ja està en falles!!».

Això vol dir, recordava la pregonera, que «toca gaudir de la festa i eixir a vore l’ambient. Totes les dies i nits s’han de passar al carrer amb bruses, mantes i amics, siguen o no fallers». «n dies de papes i cerveseta fresca, abans de la mascletà. De vetlar tota la nit, per a després anar a la despertà», descrivia Marisa.

També recordava a les seues companyes i companys que han de ser elles i ells, «falleres i fallers, vosaltres sou els encarregats dacomboiar a tots el veïns, amics i familiars i fer-los participar» en una «festa que fa riure al mes seriós i alegra al visitant», concloïa Marisa Ruiz Peiró.

El testimoni el va prendre la Crida, que va córrer a càrrec de les Falleres Majors i Falleres Majors Infantils de les tres comissions. Les primeres en eixir al balcó de l’Ajuntament van ser les de la Falla Convent, Claudia Company i Siscar i Daniela Mendoza Rodríguez. Claudia advertia que «els pròxims dies els carrers del nostre poble s’ompliran de música, de color, de pólvora, i de ninots plens de sàtira i gràcia» i anunciava a les persones concentrades a la Plaça de l’Ajuntament, però també a la resta de pegolins i pegolines que «les portes dels nostres casals estaran obertes per a donar-vos la benvinguda i dir-vos que ja estem en falles». Daniela identificava com a senyes d’identitat de la festa fallera «la llum i el color dels monuments, el perfum de la pólvora i les flors del dia de l’ofrena al nostre patró, les notes dels pasdobles i xarangues, la melodia de les mascletades i la indumentària».

En segon lloc, van agafar la paraula les falleres majors de la Falla La Font, Noemí Portes Rocher i Carla Sastre Pastor. Noemí declarava que «com a falleres majors de les tres comissions falleres i des de ací, el nostre històric Ajuntament, vos convidem a obrir les vostres llars i deixar que l’esperit faller òmpliga els vostres cors» i convidava a la ciutadania a participar «de cada acte, de cada orquestra, de cada sopar al casal i al carrer» perquè «les falles són una festa de tradició a Pego», sentenciava.

«Una festa molt nostra, amb els nostres propis costums pegolins i a la vegada valencians», reivindicava Carla que defensava que s’ha de lluitar «per les nostres tradicions, continuem-les amb els menuts de cada casa, fallerets i falleretes, que viviu la festa amb emoció, amb il·lusió, i sou el nostre futur». I, dirigint-se a les companyes i companys que l’escoltaven des de la plaça de l’Ajuntament, Carla demanava que «demostrem que ser faller mereix la pena, per a continua i fomentar la millor festa del món».

Les encarregades de tancar enguany la Crida van ser les falleres majors de la Falla Plaça i Natzarè, Aida Pino Sendra i Mireia Ferrando Masanet. Aida va recordar que les tres comissions «Falla la Font, Falla Plaça i Natzarè i Falla Convent» són les encarregades «de donar la mà als nostre veïns, a la nostra gent perquè puguen gaudir de la festa i abraçar-la i estimar-la tots junts per a que perdure en el temps i la història del nostre poble». Declarava Aida que «pegolins i Pegolines, podem sentir-nos orgullosos per tindre tres comissions que lluiten per mantindre les tradicions».

Finalment, Mireia afirmava que «les falles són de Pego i Pego és de les falles!!» i anunciava als quatre vents que, des d’eixe moment el poble és de les falleres i els fallers, és per això que ja podien eixir «al carrer per gaudir de la gran festa fallera».

La Crida va finalitzar amb un castell de focs d’artifici i el contagi de l’esperit faller entre els i les assistents al Pregó i Crida fallers.

 

2588 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!