Pego demana a la Diputació d’Alacant que acabe amb els greuges d’adjudicació de subvencions entre els pobles de la província

Es presentava per part de Compromís per Pego una moció al ple ordinari d’octubre de l’Ajuntament de Pego que denuncia que la Diputació d’Alacant ha concedit ajudes per valor de 4 milions d’euros a tres municipis de la província que no han concorregut a cap Pla d’Obres i Serveis, com sí que han fet 107 pobles alacantins. Presentar-se a estes subvencions implica que els pobles han d’aportar un % de l’import total de l’obra a executar i a més han de renunciar a presentar-se durant els següents anys a eixe Pla d’inversions. Els primers tres municipis, però, apunta la moció, «són obres nominatives que estan eximides de pagar cap quantitat econòmica». És per això que PSPV, CdPI, Compromís per Pego i Volem Pego van votar a favor d’exigir a la Diputació d’Alacant que «per tal d’evitar greuges comparatius […] es comprometa a abonar totes les quantitats que els 107 municipis beneficiaris dels plans d’Obres i Serveis 2016 i 2017 han hagut de satisfer per a la realització de les inversions subvencionades, inclosa la d’este municipi». El PP va votar en contra de la moció.

P1340570En el ple ordinari d’octubre de l’Ajuntament de Pego Compromís per Pego va presentar una moció que demanava a la Diputació d’Alacant acabar amb els greuges comparatius entre municipis pel que fa a l’adjudicació d’ajudes per a executar obres. Àngel Oltra Pérez va ser l’encarregat de defensar esta proposta que exposa que «la Diputació d’Alacant ha encetat en la segona meitat de l’any una bateria d’inversions en obres en determinats municipis on ostenten càrrecs diputats del grup del Partit Popular. Aquestes obres són nominatives i desenvolupen inversions que en realitat s’haurien d’incloure en una convocatòria per concurrència de plans d’obres i serveis».

En estes ajudes la Diputació, denuncia Compromís, «s’ha eximit als municipis de pagar cap quantitat econòmica, entre els tres municipis s’han aprovat dictàmens per valors de 4 milions d’euros, el que implica que entre tres pobles han consumit una tercera part del que la Diputació havia d’invertir al Fons de Cooperació de la Generalitat per als 141 pobles, i que no va sufragar perquè va afirmar que no li era possible econòmicament».

P1340593Els valencianistes contraposen esta situació amb 107 municipis alacantins que «des de l’inici de la legislatura […] han participat en la convocatòria oficial d’obres i serveis de la Diputació. Uns municipis que han hagut d’aportar prop de cinc milions i mig d’euros en aportacions pròpies condicionades al nombre de població com a condició perquè la diputació finançara dites obres. A més, els municipis han renunciat a dos o quatre anys (depenent de la xifra subvencionada) de no participació finançada per la Diputació en cap obra més d’aquestes grans dimensions».

Pel que conclouen des de Compromís per Pego que, «per a obres d’idèntics objectius i execució es dóna un privilegi per motius polítics a uns pobles molt concrets que es nega a la majoria».

Enguany l’Ajuntament de Pego ha sol·licitat entrar en el Pla d’Obres i Serveis de la Diputació per poder desenvolupar el projecte que transforme l’edifici Cervantes en una biblioteca. «Una intervenció valorada en 1.058.655 €, dels quals l’Ajuntament haurà de pagar-ne el 35%, és a dir 370.529 €, i renunciar als següents dos anys del Pla Provincial d’Obres i Serveis corresponents als anys 2019 i 2020, en un clar greuge comparatiu respecte als altres tres pobles», recorda la moció.

Entenent que «hi ha un important greuge comparatiu entre uns municipis i altres, es condicionen els drets de les persones a les infraestructures al color polític i inclús relació personal amb el seu alcalde o alcaldessa», es proposava al ple exigir «a la Diputació d’Alacant que és comprometa a abonar totes les quantitats que els 107 municipis beneficiaris dels plans d’Obres i Serveis 2016 i 2017 han hagut de satisfer per a la realització de les inversions subvencionades, inclosa la d’este municipi» o que, «subsidiàriament i per al cas que no es considere el primer punt, el plenari acorda exigir a la Diputació que demane als posseïdors d’estos “Plans Privilegiats” que paguen el percentatge de la inversió conforme a la taula que especifica les bases de la convocatòria del Pla Provincial de Cooperació a les Obres i Serveis de competència municipal per al 2017».

Així mateix, el ple va acordar exigir a la Diputació d’Alacant que «aprove l’entrada al fons de cooperació de la Generalitat, donat que ha quedat provat que existia la capacitat econòmica i que en gran part esta inversió s’està desviant a subvencions arbitràries en un grup de pobles molt reduït». Alhora, que «es produïsca una taula de negociació per aplicar el pla Objectiva, que té com a propòsit consolidar un repartiment just i transparent de les subvencions a la Diputació d’Alacant».

P1340597Irene Sendra, des de Volem Pego, preguntava sobre el projecte de remodelació de l’edifici Cervantes en quin punt es trobava, si havia estat aprovat o no. Li contestava la regidora d’Urbanisme, Alicia Siscar que a hores d’ara encara no s’ha resolt la convocatòria i per tant «no sabem res». Però en este cas seria el Pla d’Obres i Serveis 2017-2018 i no Pego no en podria tornar a demanar fins a passats 2 anys. Indicava l’alcalde, Enrique Moll, que les resolucions solen donar-se a conèixer a finals de novembre.

P1340577Ciutadans de Pego Independents li donava suport absolut a la moció perquè, expressava Carmelo Ortolà, ve a «relatar el que vaig viure com a representant d’este municipi durant 8 anys per no ser del mateix signe polític que el govern de la Diputació d’Alacant». Criticava Ortolà que «en esta província d’Alacant pareix que hi ha ciutadans de primera especial, de primera, de primereta, de segon… quan tots tenim els mateixos drets».

P1340615El PP se situava en el present i la seua portaveu, Ana Ortolà, afirmava que «Pego no pot tindre queixa de les ajudes rebudes per part de la Diputació». Confirmava que la formació popular anava a votar en contra de la moció perquè, declarava Ortolà, «és una moció impossible de contestar perquè és una acusació genèrica, política i que es referix indiscriminadament, sense aportar xifres concretes ni les mateixes bases de convocatòria».

P1340590Els socialistes es mostraven també d’acord amb el contingut de la moció. Reconeixia Enrique Moll que «sí que hem rebut algun tipus d’ajuda des de la Diputació des de fa dos o tres anys cap ací». No obstant, també denunciava que «el partidisme que fan des de la diputació no es correspon a les necessitats reals de tots els pobles perquè hi ha pobles que reben uns 800 euros per habitant i altres uns 30 euros per habitant» i això ho decidix «el president de la diputació o el seu equip de govern i deuria ser un repartiment més just com és el cas del Fons de Cooperació Municipal».

Recordava el socialista Enrique Moll que «el president de la Diputació d’Alacant no és triat pel poble. Són els regidors electes de cada poble els que elegixen els diputats provincials i després, ells al seu torn, al president provincial», per tant, apuntava, la «Diputació no és un govern directe, sinó que és un govern que el que ha de fer és la gestió dels diners que tenen els pobles i no una gestió pròpia» i per tant la diputació «hauria de buscar la manera més justa de què tots els ajuntaments reberen els mateixos diners», amb l’excepció dels pobles més menuts.

La moció va ser aprovada amb 13 vots a favor (PSPV, CdPI, Compromís per Pego i Volem Pego) i 2 vots en contra (PP).

 

1705 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!