Pego podria rebre del Fons autonòmic de Cooperació Municipal entre 140.000€ i 280.000€ en 2017

La xifra final depèn de la decisió que prenga la Diputació d’Alacant, si esta se suma o no a participar en el mateix. Esta és la informació que els va transmetre als i a les representants municipals de la Marina Alta i Baixa, el director general d’Administració Local, Antoni Such, dimarts passat a Dénia.

El passat dimarts, a l’Ajuntament de Dénia es va produir una trobada de treball entre el director general d’Administració Local, Antoni Such, el director territorial de Presidència, Esteban Vallejo i els alcaldes i les alcaldesses de les poblacions de la Marina Alta i Baixa. La temàtica va ser el Fons autonòmic de Cooperació Municipal.

La creació d’este fons es va incloure en l’Estatut d’Autonomia de 2006 i va tornar a recollir-se en la nova Llei de Règim Local de 2010, però sense que es concretara ni la quantia ni el mecanisme de repartiment. La finalitat del Fons de Cooperació Municipal és permetre que les localitats participen dels ingressos autonòmics com a compensació a les «competències impròpies», aquelles que executen les corporacions i que en realitat corresponen a l’Administració estatal i, principalment, a l’autonòmica.

Des de 2006, però, no s’ha dotat de partida pressupostària al Fons autonòmic de Cooperació Municipal, un fet que el Conseller d’Hisenda, Vicent Soler, va anunciar a l’octubre que anava a canviar. I és que el Consell ha dotat pressupostàriament la partida destinada al Fons de Cooperació Municipal per al proper pressupost de la Generalitat, el de 2017. Soler va explicar en octubre que els diners d’eixe fons es repartirà segons criteris objectius, entre els quals es valoraran la població i les necessitats reals dels ajuntaments, i no de forma arbitrària i discrecional, tal com l’anterior Executiu distribuïa les ajudes.

Durant la reunió de dimarts passat a Dénia, el director general d’Administració Local, Antoni Such, va detallar que el Fons Autonòmic de Cooperació Municipal, destinarà 13,7 milions d’euros als consistori alacantins, com explicava per a Ràdio Pego l’alcalde de la localitat, Enrique Moll.

img_7938«Estem parlant de al voltant d’uns 14€ per habitant», detallava Moll i calculava el que, aproximadament, rebria Pego tenint en compte els 10.000 habitants de base que té el municipi, al voltant d’uns 140.000€ per part de la Generalitat i, si la Diputació d’Alacant participara en eixe fons, rebria uns 140.000€ més, el que sumaria al voltant de 280.000€ el que el Fons de Cooperació Municipal destinaria a Pego. Apuntava l’alcalde que estos diners s’assignarien «a despesa corrent [perquè] no va lligat a cap tipus d’inversió, t’ho pots gastar en el que vulgues i va directament al capítol 4».

El fet que l’equip de govern destine la quantitat que rebrà del Fons de Cooperació Municipal a despesa corrent, permetrà alliberar els diners que inicialment estaven pressupostats en eixa partida a d’altres qüestions. Un extrem que confirma Enrique Moll. L’alcalde, però, no avançava on es redistribuirien eixos diners, tot i que suggeria que podrien anar a inversions, campanyes de conscienciació, festes o associacions, entre d’altres.

Informava Enrique Moll que la Diputació de València i la Diputació de Castelló han signat un conveni d’adhesió a este fons i, per tant, participaran en ell de forma activa., Segons va traslladar el director general d’Administració Local als representants municipals de les dos Marines, la Diputació d’Alacant ja ha estat convidada a participar en el fons. De moment, però, Such encara no ha rebut resposta. No obstant això, a l’octubre passat, l’entitat provincial que presidix el popular Cèsar Sánchez va considerar que per a entrar a formar part del fons autonòmic de cooperació municipal, la Generalitat li devia pagar a la Diputació d’Alacant, com a condició prèvia, 70 milions d’euros en compensació pels serveis sanitaris que presta i les competències dels quals les té el Consell. Convertint-se així esta nova proposta del Consell en un nou cavall de batalla entre les dos administracions.

«El Decret es publicarà abans de finals de mes», segons va informar Such als alcaldes i les alcaldesses presents a la reunió de dimarts passat a Dénia. «I amb els diners de Conselleria podem comptar perquè ja estan pressupostats», afirmava Enrique Moll. Estos diners es transferirien als ajuntaments «a partir del 30 de març [quan] rebríem el 50% del que seria la part de la Conselleria i a partir del 30 de setembre rebríem l’altre 50%», explicava l’alcalde. El que falta confirmar és la baremació.

Els criteris de repartiment dels 13,7 milions destinats a la província d’Alacant per als seus ajuntament estaran basats en la població del municipi, encara que inclouran elements correctors perquè els pobles xicotets no queden relegats econòmicament a un segon terme per eixe motiu.

1796 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!