L’Arxiu municipal i l’IES Enric Valor de Pego continuen treballant conjuntament en l’estudi del fenomen dels refugiats i evacuats a Pego durant la Guerra Civil

Un treball de col·laboració en el que participen alumnes de l’assignatura ‘Història del món contemporani’ sota la direcció del professor d’Història Joan Morell i de l’arxiver Joan Miquel Almela. Entre els objectius marcats, donar a conèixer l’arxiu municipal al jovent pegolí perquè sàpiguen el que atresora. Enguany la investigació s’ha ampliat a la història dels cinc pegolins assassinats al camp de concentració nazi de Gusen.

15665770_1798658370400312_2116401366926863665_nHui alumnes de l’assignatura ‘Història del món contemporani’ de l’IES Enric Valor de Pego han visitat l’Arxiu Municipal de Pego. Ho han fet per conèixer l’espai en el que continuaran el treball de recerca encetat pels seus companys i les seues companyes el curs passat un projecte de col·laboració entre l’Arxiu i el departament d’Història de l’Enric Valor de Pego per a investigar sobre els refugiats i evacuats a Pego durant la Guerra Civil. Enguany eixa investigació s’amplia i també faran recerca al voltant dels cinc pegolins assassinats al camp de concentració nazi de Gusen.

A ‘Història del món contemporani’ es treballen molt les fonts, les primàries, aquelles que no han estat interpretades per cap altra persona i s’elaboren paral·lelament als esdeveniments i les secundàries, fonts indirectes, elaborades i transmeses per intermediaris que han analitzat, descrit o interpretat el document primari. El projecte de col·laboració amb l’Arxiu Municipal permet que l’alumnat tinga l’oportunitat de cercar directament a un arxiu de la qualitat del de Pego, el que significa que poden experimentar en primera persona com es treballa una font directa, una font primària.

La temàtica triada per a l’estudi és «tan interessant com desconeguda» com és el fenomen dels «refugiats i evacuats, la majoria xiquetes i xiquets de Madrid, que arribaren a Pego durant la Guerra Civil» apuntava a principis de 2016 l’arxiver Joan Miquel Almela. Sobre esta qüestió l’arxiu municipal conserva diferents carpetes amb documentació a l’espera de ser analitzada i interpretada.

L’alumnat de l’IES Enric Valor de Pego s’encarregarà, informava Joan Morell, de «buidar la informació d’eixes carpetes, és a dir, d’extraure allò rellevant del que contenen els documents de l’arxiu i bolcar-los a una base de dades» que va completant-se a mesura que van estudiant-se els documents.

Es tracta d’una feina que requerix paciència i curiositat, ja que han d’anar buscant papers d’ací i d’allà i, a més, els documents de consulta presenten «unes lletres molt difícils de llegir». No obstant això, alumnes que ja han treballat amb les fonts primàries asseguraven al mes de febrer de 2016 que malgrat la dura tasca, el treball «no es fa pesat» i consideren que és «millor consultar les fonts en directe».

Els documents que lligen conten la història de cada xiquet i xiqueta del col·legi Goya, de Madrid, que va vindre a Pego. Tot i que també hi van acudir d’altres col·legis que també seran estudiats. Amb la informació consultada fins el moment han pogut adonant-se que hi ha bastants xiquets que tenen germans i que, tot i la consanguinitat, uns se’n van anar a viure a d’altres poblacions i altres es van quedar a Pego, és a dir, que els van separar. Així mateix, l’alumnat que ja ha treballat les fonts ha pogut comprovar que a Pego han anat canviant els noms dels carrers amb els anys.

L’alumnat del curs passat confirmaven que, a mesura que anaven llegint documents els eixien noves preguntes que fins aleshores no s’havien plantejat. Així mateix, asseguraven que la col·laboració entre l’Institut i l’arxiu municipal els pareix una bona iniciativa perquè els permet conèixer més cultura històrica.

Este treball que té una durada indeterminada està previst que cristal·litze en un article que, el més probable, és que s’incloga al llibre de Festes de 2017. Una circumstància esta, però, que a hores d’ara no està confirmada però que, totes les parts implicades desitgen que esdevinga realitat.

Des de l’arxiu i la Regidoria de Cultura expressen que «estem molt contents d’aquesta col·laboració i de que la gent jove treballe directament els documents i que conega de primera mà la història del nostre poble». Així mateix, obrin la convocatòria i demanen que «si conegueu alguna cosa sobre el tema a Pego ens ho feu saber».

 

3096 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!