La Comunitat de Regants dóna a l’Ajuntament de Pego un mapa de les terres arrosseres que data de 1873

Es tracta d’un plànol fet de tela i amb unes dimensions de dos metres d’ample i poc més d’un i mig d’alt i va ser dibuixat pel Mestre d’Obres Nadal Cantó, qui també va dissenyar a la localitat el carrer Jaume I. L’Ajuntament de Pego enviarà l’obra a lInstitut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals perquè restauren l’obra abans de dipositar-la al fons de l’arxiu municipal.

Divendres de vesprada ens assabentàvem de l’existència d’un plànol general de les terres arrosseres de Pego d’unes dimensions de dos metres d’ample i poc més d’un metre i mig d’alt, fet sobre tela. Un mapa que data de 1873 i que va ser dibuixat pel Mestre d’Obres Nadal Cantó.

Nadal Cantó a Pego va dissenyar el carrer Jaume I. Però a més, podem trobar la seua empremta al cementeri d’Elx, allí va dissenyar interessants obres d’arquitectura romànica, com un panteó signat el 1878, un dels més bonics que queden al cementeri vell d’Elx. A Xixona va projectar l’avinguda de la Constitució, la via principal de la localitat, el 1883. Nadal Cantó també va ser el Mestre d’Obres que va dissenyar la casa situada a la Rambla nº12 cantó amb el carrer Major d’Alacant, construïda el 1902.

El mapa de les terres arrosseres de Pego va aparèixer perquè, explicava la regidora de Cultura, Laura Castellà, «Vicent Dominguis va preguntar si l’Ajuntament tenia un mapa» amb les característiques esmentades anteriorment. La contestació va ser negativa, ni el consistori ni l’arxiu guardaven una peça com la descrita. I és per això que Dominguis va continuar investigant, atenent que ell havia vist eixe mapa en algun lloc. I finalment, buscant, buscant, «el mapa va aparèixer guardat en un racó de la Comunitat de Regants».

En trobar-lo, explicava Castellà que, «la Comunitat de Regants va considerar oportú entregar-lo a l’Ajuntament perquè es restaure, perquè és un document important». És per això que l’Ajuntament enviarà la peça a l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals, on l’arxiu envia tots els llibres a restaurar, perquè també condicionen esta nova troballa.

Es desconeix el temps que es necessitarà per a restaurar-lo, però, des de la Regidoria de Cultura i l’Arxiu Municipal tenen com a referència els cinc mesos que sol emprar l’Institut per restaurar els llibres de peita.

Una vegada el mapa retorne a Pego, després del procés de restauració, serà custodiat al fons de l’Arxiu Municipal, atenent que ha estat donat a l’Ajuntament de Pego per la Comunitat de Regants. Explicava la regidora de Cultura, Laura Castellà, que «per l’antiguitat que té el mapa, l’espai on es guarde ha de tindre unes condicions especials», «eixe lloc ha de ser obscur i ha comptar amb una determinada temperatura». No descartava Castellà, però, que en algun moment es puga exposar. Davant esta possibilitat, se suggeria des de Ràdio Pego, l’exposició al Museu Etnològic, al que contestava la regidora que «si férem el museu etnològic nou, potser allí seria el seu lloc. De moment, però, per la seua importància, estarà a l’arxiu», concloïa Castellà.

1755 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!