El cap de setmana la Vall de Gallinera observa l’alineació solar de la Foradà

Dissabte 10 de març i diumenge 11 de març, a les 17h., a l’antic convent franciscà de Benitaia concentració per a observar l’alineació solar. Diumenge, 11 de març, la Vall de Gallinera, aprofitant este fenomen astrològic, té una nova cita amb el Mercat de la Terra amb productes de la terra, ecològics i artesanals a Benissivà.

Entrar en març significa gaudir de l’Alineació Solar de la penya més emblemàtica de la Vall de Gallinera, La Foradà. Gràcies a l’estudi que ha realitzat el Dr. José Lull, l’alineació solar de la Foradà ha estat demostrada i comprovada científicament. És per això que els i les habitants de La Vall de Gallinera li estan molt agraïts i agraïdes ja que esta realitat «fa que cresca més l’encant de la nostra Vall», asseguren.

En alguns llibres
de segles passats es contava que existia una tradició que deia que el dia de Sant Francesc la llum del sol passava per l’arc de la Foradà i enllumenava el convent de Gallinera. Un d’estos documents, escrit cap a 1620, es custodia a l’Arxiu Històric Nacional, secció Osuna, lligall 735/2-29. Va ser escrit pel frare franciscà Antonio Panes i es titula Noticias que dio el Guardián del Convento, por donde parece que los Exmos. Señores Duques de Gandia como señores de las Valles de Gallinera y Ebo, son Patronos del dicho Convento, que se titula de San Andrés“. Un dels fragments del text diu:

El sitio donde está el convento, es en la ladera, y falda de un monte el cual en invierno, interpuesta su mucha altura, le impide el sol, que apenas debe de gozar tres horas, pero es de notar una cosa, que no parece carecer de motivo piadoso, y es, que el día cuatro de octubre (que es el de la fiesta de N.P. San Francisco) entrando el sol por una Peña que está horadada, hiere directamente en nuestro convento, y con su luz, y resplandor le alegra, como que no han podido sufrir sus rayos, que en tan festivo día, se le oponga el monte, y así le penetran, y le taladran

El mateix text també es pot trobar al llibre tercer de la
Chronica de la Provincia de San Ivan Bavtista, de Religiosos Menores Descalzos de la Regvlar Observancia de Nvestro Seraphico Padre San Francisco, al capítol VII, titulat: “De la Congregacion Intermedia del Provincial Fray Geronimo Planes y fundación del Convento de San Andres de Gallinera” (Panes 1665: III 456-457)

Estos escrits, però, no aportaven evidències científiques del fet i per tant es quedava en una tradició, que fins i tot molts dels i de les habitants de La Vall desconeixien. No se sabia a ciència certa si realment ocorria, i de ser així, tampoc se sabia l’hora ni el lloc exacte on impactava la llum.

Amb
l’estudi de Lull s’han resolt tots eixos dubtes. Una circumstància que permet que ara tots i totes puguen gaudir de l’espectacle solar que es repeteix dues vegades a l’any: el 4 d’octubre (festivitat de Sant Francesc) i el 9 de març (festivitat de Santa Francesca Romana).

L’estudi original de José Lull es va publicar dins del llibre “Trabajos de Arqueoastronomía: ejemplos de África, América, Europa y Polinesia“, amb el nom “La alineación solar del convento franciscano de Benitaya en La Vall de Gallinera“.

Des d’aleshores les concentracions per ser testimonis de l’alineació solar de la Foradà han anat augmentant en el nombre de persones. Este cap de setmana, es tornarà a repetir la imatge de les rodalies del que era el convent franciscà, situat dalt de Beniataia, ple de gent arribada d’ací i d’allà, amb ganes d’observar en primera persona com el sol passa pel forat i impacte a l’antic temple. La cita és dissabte 10 i diumenge 11 de març, a les 17h., a l’antic convent franciscà de Benitaia.

Diumenge, a més, la Vall de Gallinera, aprofitant este fenomen astrològic, té una nova cita amb el Mercat de la Terra amb productes de la terra, ecològics i artesanals a Benissivà de 10 a 15 hores.

A les 10 del matí hi ha programada una excursió de reconeixement de plantes, a càrrec de la Unió Cultural d’Amics i Amigues de la Vall de Gallinera. Eixirà des de la placeta de Benissivà. A les 12h., contes per la igualtat amb cè de conte. A més, durant tot el matí hi haurà calçotada.

1955 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!