Els torns de paraula centren bona part del plenari

Les intervencions sense previ consentiment de l’alcalde i les contestacions per al•lusions fan que el plenari quasi es convertisca en el menjador d’una casa. La subvenció per al Pego C.F., la pòlissa de seguretat civil per a les parades del mercat municipal i on estan els quadres restaurats de l’ermita de Sant Miquel també varen ser àmpliament discutits. D’altra banda el PP va rebutjar incloure una moció signada pel consistori per a rebutjar la violència contra les dones. El plenari ordinari d’ahir dijous no dista molt de la resta dels que s’han produït durant aquesta legislatura. Tot l’equip de govern va estar present i l’oposició va tenir entre 4 i 5 representants durant la sessió, que com altres, va estar marcada per les excessives intervencions en un mateix punt, protagonitzades, sobretot pel portaveu suplent del PP, Eduardo Síscar. Tant va ser així que en diversos moments el portaveu del Bloc, Joan Carles Cambrils va recordar els regidors i regidores que s’atengueren a l’article 94 del ROF referent al protocol d’intervenció en els plenaris. Ràdio Pego lamenta la qualitat del so en alguns moments de la gravació d’aquest plenari, una responsabilitat que no recau en aquesta emissora.

Amb la primera intervenció Eduardo Síscar –que va intervenir en tots els punts diverses vegades- dóna compte de la seua opinió al respecte d’aquest tema, ja que va fer referència al darrer plenari en el que, indica, se’ls “va retirar la paraula a l’oposició i és un fet que no veiem democràtic”.

En el segon punt de l’ordre del dia, la regidora d’urbanisme Ana Aparisi va explicar que es va produir un error en l’estimació dels diners a aportar per l’ajuntament per a fer front al total del cost de la remodelació dels carrers Capità Cendra, Sant Agustí i Sant Jaume que ascendeix a un total de 633.000 euros. La xifra inicial que tenia previst pagar el consistori era de més de 200.000, amb la rectificació l’ajuntament passarà a pagar 303.000, el 40% del pressupost, aproximadament del cost del projecte. L’altra meitat la subvenciona la Diputació d’Alacant. Si la subvenció no fora concedida l’ajuntament es faria càrrec de l’import total.

Al respecte d’aquesta questió Eduardo Siscar es va felicitar a ell mateix i al PP perquè el projecte presentat és de la legislatura anterior. Síscar va aprofitar per a acusar l’equip de govern de no tenir idees pròpies. Així mateix va demanar que realitzaren una major previsió en l’execució de les obres perquè no passe el mateix que amb el carrer Major.

L’alcalde, l’independent Carmelo Ortolà, va assegurar que l’equip de govern pensarà les coses i va contradir Síscar afirmant que el govern local té moltes idees, tot i que hi ha projectes anteriors que se seguiran executant si escau. Així mateix va apuntar que el PP de la legislatura anterior ja no és el PP i que per tant Síscar no pot penjar-se les medalles, confiant alhora en què aquest continue en l’oposició per a recordar-los aquestes coses.

Tot i els apunts del portaveu del PP a aquest punt, va ser aprovat per unanimitat. No va passar el mateix amb el següent que modificava el destí de diferents crèdits, un tràmit habitual. En aquest cas es tractava de 61.010 euros que es destinaran a potenciar l’esport base, la nova política de la regidoria que a través de les escoles d’atletisme, futbol base o pilota vol estendre l’esport entre el més joves i això ha fet que alguns diners hagen canviat de partides, explicava Cambrils, regidor d’esports.

Eduardo Síscar va confirmar eixe tràmit habitual i va destacar que les quantitats no són massa grans el que no denota que s’haja fet un mal pressupost. En aquest punt el PP es va abstenir perquè ells no han participat.

En el punt en què s’incrementa la subvenció destinada al Pego C.F., amb 50.000 euros, passant aquesta a ser de 210.000 euros, així com també una partida d’11.300 euros per a un possible conveni amb la Parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció dirigit a conservar el patrimoni religiós, en este cas l’ermita de Sant Miquel, la tensió va pujar de to.

En el torn del PP, Síscar afirma que “l’alcalde no volia subvencionar el Pego i ara s’incrementa la partida pressupostària” i alhora pregunta per què són els diners de l’ermita? Per a pagar els quadres que s’estan restaurant? Així mateix trau a col•lació les subvencions donades a determinades associacions de Pego, com a Cabal, a les Lady’s o les mestresses de casa, de 2000 euros cadascuna, i altres que no s’han concedit a el motocross o el club de motos antigues. Una comparança per a preguntar si hi ha motius polítics al darrere.

Ortolà li va recordar a Síscar que ell també ha aprovat altres any les mateixes subvencions, per això no entén per què ara les qüestiona. D’altra banda aclareix que ell no defèn no donar-li “ni un duro” al Pego, el que si que creu que s’havia de baixar la quantia. Al respecte dels quadres, l’alcalde confirma que l’empresa no els ha tornat encara a l’ajuntament, però no perquè no estiguen pagats, sinó perquè se li deu a l’empresa executora de la restauració de l’altar eixa tasca realitzada. L’ajuntament tenia previst pagar aquest import amb el que obtingués de la venda de les cases del C/ Sant Blai, però finalment ningú es va presentar al concurs. Eixa és l’explicació de per què l’empresa reté els quadres.

Cambrils justifica l’increment de subvenció del Pego C.F. i la política d’esport base perquè no és tan malgastadora com la de legislatures anteriors i els resultats són tant importants o més que aleshores, és per això que demana al PP que es pense si encara vol donar suport a l’esport base “com a escola de valors, de solidaritat o no”, cosa que, puntualitza Cambrils, “abans recolzaven i ara com ho proposem nosaltres no” ho fan.

En aquest plenari també s’han aprovat les festes locals per a 2008, que seran el dimecres 2 de juliol, dia del patró i el segon dia de Nadal, el 26 de desembre. Un tema com aquest també va dur discussió. El portaveu suplent del PP va voler apuntar que hi ha tres dies fins que s’acaben els moros i cristians fins el 2 de juliol i pregunta si “no són massa dies” amb el perill que la gent se’n baixe al mar.

El primer edil, Carmelo Ortolà, explica que són dos dies des que s’acaben moros fins el dimecres 2 de juliol, decisió a la que es va arribar l’any passat amb la Junta de Moros i Cristians i l’Esglèsia per tal de realçar el dia del patró. La finalitat d’aquest acord va ser concentrar les festes perquè no hi haja pèrdua de personal.

També l’actual regidor de festes, l’independent Ricardo Cabrera, recorda l’acord entre els principals actors de les festes de Pego.

La regidoria de comerç ha desenvolupat una ordenança reguladora sobre la venda no sedentària al municipi, ordenança per a regular el mercat municipal dels dijous, ja que fins ara les parades que vénen durant eixe dia als carrers de Pego no tenen, entre d’altres, una pòlissa de seguretat civil. El fet de què cada vegada es fa més gran i hi ha més parades, han fet a la socialista Pepa Sendra, posar en marxa aquesta ordenanaça regulardora.

Al PP “li preocupa el potencial increment d’impostos que suposarà per als comerciants que venen a Pego”. Assegura Síscar que si aquesta ordenança suposa una mínima càrrega impositiva per als comerciants s’oposaran, cosa que van fer. Per la seua banda la regidora de comerç, Pepa Sendra va reiterar la idea de què eixe punt s’ha quedat fora, per a aprovar en Junta de Govern, justament perquè el tema econòmic li preocupa, ja que totes les ordenances que han consultat fins ara en la secció de la pòlissa imposaven uns preus, al seu entendre massa alts i actualment estan intentant veure altres ordenances per a intentar no incrementar la quota i així no perjudicar els mercaders. Eduardo Síscar i Pepa Sendra

Al respecte Ortolà explica que aquesta pòlissa pot suposar entre 27 i 30 euros més per a cada venedor. S’està mirant disminuir aquesta quantitat perquè es tracta d’un mercat que es realitza només un dia a la setmana.

En el punt d’assumptes d’urgència el regidor d’agricultura, el socialista Andreu Dominguis va incloure una demanda de l’organització agrària La Unió de Llauradors, que s’ha passat a la resta d’ajuntament de la Marina Alta perquè se solidaritzen amb els perjudicats per les torrencials pluges caigudes fa poc a la comarca. En l’escrit demanen ajudes directes per a les zones afectades i algunes excepcions per als llauradors que han vist perduda la collita, fet malbé el sistema de reg per goteig, entre d’altres qüestions importants. Aquest punt va ser inclòs i aprovat per unanimitat.

No va passar el mateix amb la moció presentada per la portaveu dels socialistes, Ana Aparisi, que demanava al plenari la condemna a la violència de gènere, una violència que pateixen tot tipus de dones. Enguany, recordava Aparisi, ja són més de 60 les dones mortes en mans de les seues parelles o exparelles. Aquesta proposta no es va poder votar perquè no va traure els vots necessaris per a ser inclosa en l’ordre del dia (requereix de majoria absoluta i el regidor Àngel Sendra -abans de què es presentaren aquestes mocions- va haver d’abandonar el plenari perquè estava de guàrdia i el van avisar d’una emergència).

Eduardo Síscar, explica que el PP no va a incloure aquesta moció en l’ordre del dia perquè quan el partit ha demanat la inclusió d’altres no se’ls ha concedit. La primera moció d’urgència, sobre les ajudes al agricultors per part de la Unió de Llauradors, però va estar inclosa i aprovada per unanimitat.

En el torn de pregs i preguntes, el portaveu suplent de l’oposició va explicar que continuaran demanant el canvi d’horari dels plenaris, perquè asseguren des del PP que els horaris podrien ser més compatibles amb el seu horari laboral. Així mateix, pregunta quan s’inclouran en l’ordre del dia les mocions que el seu grup presenta, perquè sinó se’ls impedeix la tasca de control al govern.

Per últim el PP va exposar noves preguntes per al plenari següent i l’equip de govern va procedir a contestar al voltant de 15 preguntes presentades en l’anterior sessió.




724 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!