Els productes d’horta i els fruiters en agricultura ecològica presenten més alternatives de mercat que els cítrics

Josep Roselló, coordinador del curs sobre agricultura ecològica, tècnic de l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent, assegura que “el cultiu ecològic és una alternativa al cultiu convencional perquè garanteix un producte d’alta qualitat al no utilitzar cap pesticida”. Més de 40 persones assisteixen al curs organitzat per Creama i subvencionat per l’IVIA i la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. El curs té llista d’espera.
Aquesta setmana, del 21 al 25 de febrer, s’està desenvolupant a Pego el curs ‘Agricultura Ecològica en Horta i Fruiters’ que organitza Creama i subvenciona l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries i la Conselleria, d’Agricultura, Pesca i Alimentació, coordinat, en aquesta ocasió pel tècnic de l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent Josep Roselló, qui afirmava que “els objectius del curs són els de donar informació sobre cultiu ecològic en horta i fruiters […] que dóna més alternatives que els cítrics […] dins de la idea de donar alternatives a l’agricultura en la que ara hi ha tants problemes”. Amb l’afegitó, explicava Roselló que “el cultiu ecològic és una alternativa perquè garanteix un producte d’alta qualitat al no utilitzar cap pesticida i renunciar als fertilitzants solubles, dóna un producte alimentari de més alta qualitat i pensem que és una alternativa de futur bastant interessant”.

La demanda per a assistir a aquest curs ha desbordat totes les previsions de Creama el que ha obligat a deixar al voltant de 15 persones en llista d’espera per a futures edicions, segons informava la regidora de Creama, Pepa Sendra que alhora recordava que el primer curs d’aquestes característiques ja va tenir molt bona acceptació. Apuntava Sendra que pot ser a setembre es podria reeditar el curs.

Per la seua part el tècnic de l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent, Josep Roselló apuntava a què aquesta bona acceptació d’un curs d’agricultura ecològica es pot deure a diversos factors. “D’una banda, la crisi de l’agricultura convencional […] i al mateix temps han sentit –els llauradors de convencional- que el producte ecològic en el mercat té un preu diferent i té una manera diferent de produir. De l’altra, hi haurà gent que realment està interessada en el producte ecològic […] i també supose que l’atur haurà fet que algú, en comptes d’estar a casa, vaja a formar-se”. No obstant, remarcava Roselló que “sempre que fem cursos d’agricultura ecològica hi ha una bona resposta”.

Pot semblar estrany, però, tot i que hi ha una demanda important per a rebre cursos sobre agricultura ecològica, el cert és que la demanda social, la demanda de consum encara és tímida a la societat espanyola, un fet que duia a afirmar al coordinador del curs que està duent-se a terme a Pego que “cal que desenvolupem un mercat interior de producte ecològic perquè no poden haver molts productes ecològics si no hi ha consum i el consum és l’assignatura pendent”.

El temari del curs, d’introducció a l’agricultura ecològica en horta i fruiters és el següent:

1. Dilluns 21: Introducció a l’agricultura ecològica. Normativa i Sanitat.
2. Dimarts 22: Cultius Hortícoles. Tots dos cursos impartits per Josep Roselló, tècnic de l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent.

3. Dimecres 23: Fertilització en agricultura ecològica. La importància de les varietats i la seua gestió. A càrrec de Ricardo Ballester, tècnic d’agricultura ecològica de La Unió de Llauradors.

4. Dijous 24: Cultius Fruiters. Impartit per Fernando Romero, tècnic del Servei de Sanitat Vegetal de Silla.

5. Divendres 25: El maneig de les herbes i les espècies silvestres en agricultura ecològica. Els adobats en verd i les bardisses. A càrrec d’Alfons Domínguez, tècnic de l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent.



720 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!