El Ceip Rosalia Bondia experimentarà la docència amb tauletes digitals

Serà un dels col•legis pioners en l’experimentació del foment de l’ús de llibres de text en tauletes digitals, un programa que impulsa la Conselleria d’Educació i que es donarà a 5é de primària. L’adhesió a este programa té el vist-i-plau del claustre i el consell escolar. Les famílies es faran càrrec del cost de les tauletes i de les llicències digitals de cada matèria.
El passat 18 de setembre el CEIP Rosalia Bondia de Pego anunciava en un post a facebook que la Conselleria d’Educació havia admès el centre en el programa experimental per al foment de l’ús del llibre de text en tauletes tàctils digitals. Així, durant este curs escolar i el que ve, l’alumnat de 5é de primària del CEIP Rosalia Bondia veurà desaparèixer els llibres de paper per a deixar pas a les tauletes digitals, on es descarregaran els llibres digitals reglamentari que, junt amb altres recursos, els aproparan els coneixements pertinents.




La Cap d’Estudis, Laura Pérez, explicava que la sol•licitud al programa es va realitzar amb el vist-i-plau dels pares i mares, del claustre i de tot el consell escolar. Així mateix, detallava que el programa es va demanar perquè 5é compta amb 15 alumnes, el que facilita la implantació del programa. També informava que, sobretot al principi, s’intentarà donar un reforç especial a este curs.

Cada família assumirà el cost de les llicències dels llibres de text digital i de les tauletes. Sobre l’elecció de les mateixes, l’orde 63/2014 de la Conselleria d’Educació especifica que han de reunir una sèrie de característiques però no proposa un model concret. Des del CEIP Rosalia Bondia han decidit, per a eliminar possibles suspicàcies entre alumnes, que totes les tauletes siguen iguals, com passaria amb els llibres de text en paper.




Com cada família assumirà el cost de la tauleta digital i de les llicències de text, explicava la cap d’estudis del CEIP Rosalia Bondia que, abans de presentar el programa es va fer un balanç econòmic sobre el que valdria la compra de dos lots de llibres de text en paper per a 5é i 6é i el que valdria la tauleta digital i les possibles llicències que se li pogueren afegir. La segona opció va eixir més econòmica, tot i que apuntava Laura Pérez, en 5é la despesa serà més elevada que si es compraren llibres de text en paper. El cost total, però, es veu compensat l’any següent. Les llicències són individuals i tenen un cost aproximat d’entre 8 a 13€ per llibre de text.

La implantació d’este programa durant dos cursos (5é i 6é de primària), ha fet plantejar-se al centre d’educació pegolí, la possibilitat d’habilitar un espai wifi a l’escola “perquè anem a treballar en llibre digital, però si tens un accés a Internet pots treballar més continguts, més activitats; hi ha un procés d’interacció entre els mestres i els alumnes perquè poden intercanviar informació”. Esta implantació de zona wifi ajudaria a treballar a l’alumnat que “per diferents motius no puguen tindre Internet a casa o no funcione com toca, puguen tindre un moment del dia en què poder utilitzar la seua tauleta connectada a Internet”. Deixava clar la cap d’estudis que “sempre dins l’àmbit educatiu”.




L’orde de Conselleria especifica que “per al correcte desenvolupament del programa, el professorat implicat i les famílies rebran una formació específica, abans de l’inici de curs, organitzada a través dels centres de formació, innovació i recursos educatius (CEFIRE)”. Òbviament este curs no es podrà donar abans que s’inicie el curs perquè l’admissió es va publicar el 18 de setembre i el curs es va iniciar el 3 de setembre.

Ràdio Pego preguntava a la cap d’estudis de Rosalia Bondia si les tecnologies de la informació i la comunicació, les TIC són el futur a les aules. Laura Pérez contestava que sí, “però no han d’eliminar materials tradicionals com puguen ser els llibres de lectura, les llibretes, i altres materials d’estes característiques”. Puntualitzava que, “l’AMPA ens ha ajudat molt amb la instal•lació d’ordinadors en totes les aules i de pissarres digitals que són el complement ideal”. Reconeixia Laura Pérez que “augmenten la motivació dels alumnes i l’accés a la informació”.

Si durant els dos cursos que dura el programa experimental per al foment de l’ús de llibres de text en tauletes tàctils digitals té èxit, Rosalia Bondia es planteja “fer una implantació complementària, de 1r a 4t, de tauletes que entren a l’aula com a reforç o com a material”. Així mateix, són realistes i estan convençudes que “al principi tindrem entrebancs”. De fet, “començar el curs està constant-nos perquè encara no tenim el resultat”. No obstant, creuen que “les tauletes només poden que enriquir, que augmentar l’accés als continguts, que els alumnes hagen de pensar, de buscar… no hi veiem cap cosa negativa”.

L’alumnat, qui en darrer terme va a beneficiar-se de l’ús de les tauletes digitals a l’aula, assegura la cap d’estudis del CEIP Rosalia Bondia que ha mostrat “un entusiasme superior, molta motivació”. Lamentava, però que “la resolució ha eixit un poc tard. Hauria d’haver eixit a l’agost per a tenir les aules preparades al setembre com demanava la Conselleria als centres”.



758 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!