Aterren a Pego els ‘Versos (per)versos’ del trobador dels trobadors, el pegolí Salvador Bolufer

Divendres, a les 8.30 de la vesprada, el pati de la Casa de Cultura de Pego es transformarà en un gran escenari per a acollir un recull ben complet de l’obra satírica d’en Salvador Bolufer. Esta publicació ens mostra el més essencial del recitador i intèrpret pegolí i ho fa «amb el seu estil trobadoresc, els seu sentiments, les seues reivindicacions, les seues manies i les seues maneres de veure la vida i la mort». Introduiran l’acte la regidora de Cultura, Laura Castellà i la poetessa Maria Josep Escrivà. Recitaran: Tomàs Llopis, Carolina Ferrer, Mercè Pons, Salva Bolufer i Josep Bolufer (actuants especials) i l’autor per antonomàsia, el mateix Salvador Bolufer.

18199455_1391421477602829_6095162644279942596_nLa sàtira més pura omplirà, divendres 19 de maig, el pati de la Casa de Cultura, amb l’aterratge a Pego de Versos (per)versos, l’última publicació del trobador dels trobadors, el pegolí Salvador Bolufer. Una presentació de la mà d’Atzaïla Associació Cultural, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Pego.

Versos (per)versos és un recopilatori dels millors poemes satírics de Salvador Bolufer dels últims 15 anys. «Un tros de la meua vida», afirma l’autor. El llibre s’estructura, a partir de «diversos aspectes tractats», en tres capítols: ‘(Per)versions escèniques‘ amb ‘El Cantar de la Burrera’ com a protagonista, ‘(Per)versions falleres‘ amb tres subapartats: ‘Les gramàtiques falleres’, ‘La Bíblia en vers’ i ‘Romances i serenates’. En este últim apartat «entra el trobador, la part important que jo he volgut ser», un trobador que «canta trobes de rialla i de plors», explica Bolufer. En el seu conjunt, el segon capítol recolliria «eixa filosofia de construir la sàtira a partir de l’element que et dóna la mateixa vida, que és la mediocritat» i que no cal anar massa lluny per trobar-la. El tercer capítol són les ‘(Per)versions experimentals‘ que es dividixen en, un ‘Experiment místic’, ‘Les deu dècimes de l’Apocalipsi’, ‘La revolució del sonet i ‘El cantar del trobador’.

L’autor s’ha quedat satisfet amb la publicació de Versos (per)versos. Considera que «la compressió s’ha quedat neta, fluïda, poc empastrada i, per descomptat, s’ha quedat amb l’essència» de Salvador Bolufer. I apuntava que «tot el que diu té un sentit». Així mateix, entre riures, recomanava a tot el món la lectura de Versos (per)versos abans de morir-se.

Estem davant una obra «fàcil de llegir», un llibre en el que és difícil que «pugues perdre el fil» perquè els poemes es poden llegir solts. I més encara perquè «cada coseta comença amb una breu sinopsi que situa el lector o la lectora» en el context dels versos (per)versos, detallava l’autor.

«Què faríem sense la sàtira?» Li preguntàvem al mestre satíric per excel·lència d’estes terres. Salvador Bolufer reflexionava que «a través de l’humor s’arriba molt bé a la gent» i defensava la tesi de Dario Fo quan afirmava que «una societat sense sàtira és una societat morta». Bolufer incidia en què ha de ser una sàtira sempre «ben entesa» perquè «la sàtira ha de ser perversa i, si es presenta, ha de ser corrosiva. El que és perfectament compatible en ser educada i no clavar-se en llenguatges desagradables o en sexismes o en l’acudit fàcil o la desqualificació i el menyspreu». I és que assegurava el trobador pegolí que «la perversitat és neta, la perversitat corrosiva és necessària per a la sàtira». Distingia, però, «que una altra cosa és aconseguir els gags d’humor que es pretenen».

La cita amb el trobador satíric pegolí és divendres, 19 de maig, a les 8.30 de la vesprada, al pati de la Casa de Cultura. Introduiran l’acte la regidora de Cultura, Laura Castellà i la poetessa Maria Josep Escrivà. Recitaran: Tomàs Llopis, Carolina Ferrer, Mercè Pons, Salva Bolufer i Josep Bolufer (actuants especials) i l’autor per antonomàsia, el mateix Salvador Bolufer.


1954 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!