«Quan comencem a fer ús del llenguatge del desig (front al llenguatge de l’ètica) tots i totes es posicionen en el lloc de la valentia perquè impacta positivament»

És una de les afirmacions que realitzava Sara Carbonell, mestra i directora del Ceip Lluís Vives de Cullera, en la ponència ‘Model dialògic de convivència en els centres educatius’, que es va dur a terme en la segona sessió de les I jornades socioeducatives de Pego ‘Violència 0 des dels 0 anys’. Així mateix ressaltava «la importància d’escoltar als xics i a les xiques i també a les famílies», ja que esta escolta activa permet atallar conflictes que estan passant a les aules o, en general, al centre educatiu.

P1310680Divendres de vesprada, Mari Carmen Giner, directora del col·legi Sant Antoni va ser l’encarregada de presentar l’última ponència del segon dia de jornades socioeducatives de Pego ‘Violència 0 des dels 0 anys. Es tractava de la ponència ‘Model dialògic de convivència en els centres educatius’ impartida per Sara Carbonell, directora del Ceip Lluís Vives de Cullera, una comunitat d’aprenentatge que, a hores d’ara, sap que s’ha d’actuar de forma comunitària per a atallar la violència. En este centre ja s’està aplicant l’actuació d’èxit del model de socialització preventiva. Van començar implementant actuacions educatives d’èxit com són els grups interactius, segons Carbonell, «la millor forma d’organitzar l’aula per a millorar la convivència i l’aprenentatge» i és que, detallava que, «gràcies als grups interactius entren famílies i es garantixen les millors interaccions basades en la solidaritat».

«Quan tu implementes actuacions d’èxit garantixes ja espais segurs lliures de violència», afirmava Sara Carbonell. Explicava també que una vegada comença el centre a ser comunitat d’aprenentatge, el model dialògic va estenent-se a tota la comunitat i a cadascuna de les aules. Com a exemple d’eixa expansió explicava que per a l’alumnat «ajudar és com respirar, una cosa que fas sense pensar» o que «en classe no deixem que ningú es quede enrere». I això els xiquets i les xiquetes ho viuen tots els dies.

P1310683El Ceip Lluís Vives de Cullera ha anat incorporat les normes d’aula que proposen les investigacions internacionals a partir d’evidències científiques i tenen clar que «el llenguatge del desig ha d’estar sempre present perquè té molt d’impacte» i és que contava que «tots volen ser valents, s’esforcen per protegir-se, per posicionar-se, per contar injustícies» i tot açò va aconseguint transformacions importants, apuntava Sara Carbonell.

Ressaltava la directora del Ceip Lluís Vives de Cullera la importància del debat al voltant de les normes en el que totes les veus es tenen en compte i subratllava que les argumentacions que es generen amb eixe debat, en alguns casos, donen com a resultat canvis de parer perquè comporten una reflexió i una valoració de les postures inicials.

És important escoltar els xiquets i les xiquetes, també a les famílies, perquè això permet atallar conflictes que estaven passant en el centre. S’ha de veure com a positiu que hi haja espais de diàleg entre iguals perquè això permet conèixer casos que potser passaven inadvertits per al professorat, però estaven ahí i han anat aflorant a partir d’eixos espais en el que els xics i les xiques han parlat i debatut. Sara Carbonell també posava el focus en la «força de la comunitat». Els pares i les mares, però també l’alumnat, els han expressat la importància que per a ells i elles té que l’escola tinga eixos espais de diàleg i es protegisca a qui conta les coses i es busquen espais segurs. De fet, concloïa que al principi de la implementació del model dialògic van tindre una allau de conflictes i, des què estan posant-lo en pràctica, n’ha disminuït considerablement el nombre.

2880 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!