Pego, Dénia i el Ràfol d’Almúnia s’unixen per a col·laborar amb el veïnat de Monte Pego en l’elaboració del Pla d’Autoprotecció de la urbanització

És una de les accions conjuntes nascuda de la reunió comarcal per a tractar les Emergències. Les urbanitzacions al si de qualsevol muntanya són considerades «zones d’alt risc d’incendis», com és el cas de Monte Pego. Els tres ajuntament, junt amb l’Associació Pro-Monte ja han començat a col·laborar. D’altra banda, de la reunió comarcal els experts en emergències van destacar la obligatorietat dels ajuntaments de comptar amb un Pla d’Emergències, una circumstància que cap consistori de la Marina Alta complix a hores d’ara, tot i que hi ha alguns ajuntaments que estan treballant en eixa Pla d’Emergències. L’Ajuntament de Pego ja té redactats dos dels tres documents que el composen.

La setmana passada responsables de Medi Ambient, Protecció Ciutadana, Policia Local i Aigües de la Marina Alta es reunien amb el cap de bombers de Dénia, el cap territorial d’Emergències i altres responsables de l’equip d’Emergències i el cap del grup de Rescat per a avaluar quina és la situació comarcal pel que fa a la seguretat dels municipis en cas que es produïsquen situacions de risc o emergències (incendis forestals, risc sísmic o inundacions, entre d’altres). Esta reunió va ser organitzada pel Diputat d’Emergències, Jordi Lloret qui, finalment, no va assistir a la mateixa.

Durant el transcurs de la reunió els especialistes van traslladar als i les responsables polítics presents, entre les que es trobava la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego, Laura Castellà, que tots els municipis han de disposar d’un Pla d’Emergències perquè este permet actuar amb rapidesa a les brigades forestals, als equips de rescat o als equips d’emergències, ja que permet localitzar amb immediatesa on es troben les basses d’aigua, els hidrants, els camins per accedir més convenientment al lloc del sinistre i altres especificitats.

El Pla d’Emergències inclou tres documents:

1) Pla d’actuació municipal;

2) Pla territorial municipal front a emergències;

3) Pla de prevenció.

L’Ajuntament de Pego ja compta amb els dos primers documents que han estat elaborats per l’enginyer forestal pegolí, David Bordes. Estos estan pendents de presentar al ple per a la seua aprovació. Una vegada aprovats tots dos documents seran enviats a Conselleria perquè els revise i els vise. El tercer document, el Pla de Prevenció, és més «costós», assegura la regidora de Medi Ambient «perquè primer s’han de visar els dos primers, ja que este barreja aspectes dels dos anteriors».

El Pla d’Emergències amb què han de comptar els ajuntaments ha d’incloure un alberg, un lloc on poder donar refugi a aquelles persones que, hipotèticament, pogueren veure’s afectades per una emergències i hagueren de ser evacuades de les seues cases. Un lloc, per tant, per donar-los allò més bàsic durant el temps que faça falta. Les característiques, però, de la majoria de pobles de la Marina Alta no els permet disposar d’un espai amb les característiques que demanda eixe Pla d’Emergències. És per això que, segons explicava Laura Castellà, «s’ha signat un conveni amb Creu Roja perquè, en cas d’emergència, munte un alberg de campanya».

13902787_1772362549644139_7614563404041950631_n
Foto publicada per Pro-Montepego

Una altra de les qüestions que hi van destacar els responsables d’Emergències als regidors i les regidores presents en la trobada comarca va ser la importància que té establir un Pla d’Autoprotecció a les urbanitzacions ubicades a les muntanyes de la Marina Alta, ja que viure entre una densa vegetació, en els estius que vivim en estes terres, és com viure en un polvorí en potència., en altres paraules, estes urbanitzacions són zones d’alt risc d’incendis.

16832211_1856373167909743_1850927433687117243_n
Foto publicada per Pro-Montepego

A Pego, un d’eixos focus és Monte Pego. Assenyalava la regidora de Medi Ambient que, «en ser una urbanització privada, la responsabilitat de fer este pla és del promotor». No obstant això, afegia que s’han de posar d’acord 4 actors principalment per agilitzar la posada en marxa d’eixe pla: el promotor i els tres ajuntaments en què està ubicada la urbanització: El Ràfol d’Almúnia, Dénia i Pego.

16681512_1856372951243098_4486734279390457986_n
Foto publicada per Pro-Montepego

Sense perdre temps, l’Alcalde d’el Ràfol d’Almúnia, José Vicente Rovira Ferrando, el primer tinent d’Alcalde i regidor de Seguretat Ciutadana de Dénia, Javier Scotto i la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego, Laura Castellà, acompanyats d’un enginyer forestal, dijous 16 de febrer, van mantenir una trobada amb una de les associacions de veïns i veïnes de Monte Pego, Pro-Montepego.

16641031_1856373054576421_3493010153779840230_n
Foto publicada per Pro-Montepego

Totes les parts els van traslladar la necessitat i el deure d’elaborar i seguir el Pla d’Autoprotecció per a evitar que, en cas d’incendi, este no es puga controlar. És per això que els tres ajuntaments van a treballar conjuntament perquè eixa Pla siga una realitat el més prompte possible. Una manera d’escenificar-, però, el seu interès en protegir els veïns i les veïnes de Monte Pego va ser entregant-los, per part de l’Ajuntament de Pego, un manual de bones pràctiques front als incendis forestals, en versió anglesa.

El Pla d’Autoprotecció inclouria la neteja de camins, parcel·les públiques i privades, grans àrees verdes i boscos dels 3 municipis, a més d’una brigada de manteniment.

16830988_1856896721190721_1898546901092473870_n
Cartell publicat per Pro-Montepego

Davant esta trobada i les explicacions donades, l’equip de Pro-MontePego es va mostrar satisfet i amb ganes de col·laborar per l’autoprotecció. El proper 1 de març tenen una nova reunió per tractar sobre la qüestió. En este cas serà a El Rafol d’Almúnia i en ella participarà el camp de la brigada de bombers de la Marina Alta junt amb el forestal per a explicar-los les opcions de reacció i prevenció davant d’un incendi.


Accions que s’han compromés a realitzar en 2017 els tres Ajuntaments 
a Monte Pego, segons detalla Pro-MontePego:

Dénia:

· Neteja de les males herbes dels carrers de titularitat pública

· Col·locació de contenidors de fem en terme municipal de Dénia amb recollida 3 dies per setmana a l’hivern i recollida diària a l’estiu;

El Ràfol d’Almúnia:

· Neteja de les males herbes (ja començada)

· Col·locació d’un contenidor de jardí (ja instal·lat en el carrer Pintor Dalí junt amb el nº132). Este estarà ahí tres dies cada tres mesos.

Pego:

· Neteja de les males herbes dels camins de titularitat pública,

· Col·locació d’un contenidor de residus de jardí que, en este cas, serà subministrats en forma d’un Ecoparc mòbil en una parcel·la expropiada, o un contenidor temporal que serà col·locat al costat del camí;

·Amb respecte a les erugues de processionària la Regidoria de Medi Ambient aplicarà gratuïtament trampes per als nius en les zones comunes.

2556 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!