El ple de Pego a favor del Pla Objectiva que implicaria que la Diputació d’Alacant assignara subvencions als pobles amb criteris objectius

Pego rebria, amb este sistema 303.000€ a l’any segons reflectix la moció presentada per Compromís per Pego i que va ser aprovada amb 13 vots a favor i 3 en contra (del PP). La proposta també contempla que esta fórmula «possibilitaria que els ajuntaments conegueren la disponibilitat de fons de la diputació a principi d’any i podrien utilitzar-se en allò que cada ajuntament decidira».

Una altra de les mocions presentades a l’Ajuntament de Pego al ple ordinari de desembre demanava que la Diputació d’Alacant comence «un procés per a la inversió que arribe als pobles a partir de criteris objectiu que permeten que estos sàpiguen abans d’elaborar els seu pressupost anual la quantitat d’inversió que rebran de la Diputació» i que «el pla per a repartir la inversió als pobles compte amb paràmetres concrets i justos, usant com a exemple la proposta del Pla Objectiva, presentada el mes d’octubre a Alacant i que este procés siga tingut en compte en la negociació dels pressupostos 2017».

p1290513La proposta, defensada per Àngel Oltra, portaveu de Compromís per Pego assegura que «el municipalisme és un element central de la gestió política del segle XXI» per diferents motius. Entre ells, perquè és la «representació política més propera a la ciutadania», «perquè els regidores i les regidores es presenten a les eleccions amb un programa electoral que l’elector té dret a votar per sufragi universal. A diferència de les Diputacions provincials o altres institucions on la ciutadania no tria directament qui el representa ni el seu programa ni objectius polítics». També ho és «perquè els Ajuntaments són els primers que reben les crítiques de la ciutadania, assumixen d’esta forma una responsabilitat directa tant de les seues polítiques com de les d’institucions supramunicipals».

Per tot això Compromís per Pego defensa a la moció que els ajuntaments deurien comptar amb «els recursos i l’autonomia suficients» per gestionar les polítiques dels seus pobles. Però critica que esta necessitat «xoca frontalment amb la realitat imperant dels darrers 30 anys a les comarques d’Alacant» perquè, asseguren els valencianistes «hem constatat que la màxima institució responsable d’ajudar els pobles en la seua tasca diària, la Diputació d’Alacant, s’ha convertit en una institució que ha pretès en molts casos suplantar la legitimitat democràtica dels municipis, en el sentit que ha condicionat en desmesura les línies d’inversió als municipis sense comptar amb l’aval del vot per sufragi universal de la ciutadania».

Denunciava el portaveu de Compromís que «en molts casos la Diputació d’Alacant no només ha perjudicat l’autonomia dels pobles, sinó que s’han constatat casos en què la Diputació ha primat la inversió en uns pobles en detriment d’altres sense justificacions objectives de prioritat, urgència i condicions d’igualtat», arribant a afirmar que «el clientelisme i partidisme s’ha consolidat com a eix motivador d’inversió alarmant».

Si la Diputació d’Alacant adoptara el Pla Objectiva, com proposa la moció, Pego rebria de la Diputació d’Alacant «303.000€, sense comptar les inversions financerament sostenibles». Una quantitat que coneixeria abans de començar l’any i per tant podria incloure en el pressupost des del principi. Uns diners que l’Ajuntament seria qui decidiria en què invertir-los.

Volem Pego va manifestar el seu suport absolut al contingut i la demanda de la petició.

p1290525«Em veig reflectit en esta moció en moltíssimes coses», afirmava Carmelo Ortolà, portaveu de Ciutadans de Pego Independents. I recordava que «en este ajuntament s’ha patit moltíssim el que explica la moció», tot i que apuntava que «actualment el tracte és diferent». Però la conclusió per a Carmelo Ortolà era clara, «qui té els diners mana». Assegurava Ortolà que la moció «diu veritats com una casa i hi ha veritats que s’han de dir».

p1290517«Estem parlant del Pla Objectiva que afectaria a tots els municipis i no només al de Pego», comentava la portaveu del PP, Ana Ortolà que afegia que este Pla té «com a objectiu que les Diputacions desapareguen perquè elimina les convocatòries i volen que en una única convocatòria es repartisquen els diners a partir del número d’habitants» i convidava Ana Ortolà a que feren càlculs a partir de la proposta i es veuria, assegurava, com esta «premia als municipis superiors a 20.000 habitants i per tant, als xicotets els ofega». Afirmava que totes les ajudes que oferix la Diputació d’Alacant «van totes per convocatòria de pública concurrència, amb criteris tècnics de valoració i segons la llei general de subvencions». I ressaltava que, en el que portem de legislatura Pego ha rebut, per part de la Diputació d’Alacant, 315.000€ comptant amb el pla de finançament sostenible. Assegurava Ana Ortolà que si la moció fora aprovada pel ple, «Pego eixirà perjudicat».

p1290520Des del PSPV, Enrique Moll, manifestava que «estem totalment d’acord amb la moció», tot i que també afirmava que en esta legislatura «ens hem beneficiat de les subvencions de la Diputació», però la moció vol evitar que torne a passar el que Pego ha patit durant 12 anys. Amb este Pla també «s’intenta que hi haja poblacions que tots els anys asfalten el mateix carrer», declarava el socialista que deixava clar que «la qüestió és que ens donen per al que realment ens fa falta i que siguem nosaltres els que decidim els projectes que volem i que no siga la Diputació, depenent de quin projecte, quins diners ens dóna» i recordava que «fa anys que es parla del finançament del 33%: un 33% per a l’Estat, 33% per a la Generalitat i 33% per als municipis». Si això es fera, assenyalava Enrique Moll, «a Pego li correspondrien més de 303.000€, ens correspondrien molts més. Però per a fer això s’hauria d’abolir la Diputació», deixava clar l’alcalde.

Àngel Oltra aclaria que els paràmetres per a calcular que rebria cada municipi són diversos perquè els pobles menuts reben més ajudes que els grans.

La moció era aprovada amb 13 vots a favor (PSPV, Compromís per Pego, Ciutadans de Pego Independents i Volem Pego) i 3 vots en contra (PP).

1809 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!