Les Valls de la Marina Alta demanen ajudes per les pèrdues econòmiques de la campanya de la cirera

La pluja ha malbaratat la collita de la cirera d’enguany. I no és la primera vegada que passa. En els últims tres anys la cirera ha estat afectada per la climatologia i això ha provocat un notable descens de la producció.


Segons explica l’Ajuntament de la Vall de Gallinera en un comunicat de premsa, el 2019 no s’arribà al 30% de la producció estimada i el 2020 va ser un any catastròfic, amb només un 4% de la producció. En la campanya d’enguany, iniciada aquest mes de maig, es portava recollit un 4% de la producció i les pluges del passat diumenge 23 de maig van fer que es considere pràcticament acabada la temporada.


Són ja 3 anys de collita nefasta per les adversitats climatològiques, tant durant l’època de recol·lecció, en que la pluja ha badat la fruita, com en l’època de la floració, on no ha quallat el fruit.


És per això que els consistoris de les Valls de la Marina Alta han iniciat les corresponents gestions per aconseguir la declaració de Zona afectada greument per una emergència de protecció civil, davant les grans pèrdues econòmiques de la campanya de recol·lecció d’aquest 2021 finalitzada abans de temps per la pluja.


A més els quatre Consistoris Municipals, conjuntament amb Cireres Muntanya d’Alacant COOP C.V, fan una crida a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i altres institucions vinculades al món agrari, amb l’objectiu d’aconseguir el reconeixement per part de les institucions competents sobre aquesta situació d’emergència social i agrària que està sofrint la zona, arrel de les males temporades de recol·lecció dels últims tres anys.


Des de les diferents entitats locals sol·liciten la creació d’ajudes directes a la zona agrària compresa sota el paraigües de la Indicació Geogràfica Protegida productora de cirera, en especial de la zona on el cultiu d’aquesta fruita ha estat tradicional i on a més, existeix una dificultat afegida com és la complicada orografia del terreny i els minifundis familiars.

Els Consistoris de la Vall de Gallinera, la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà i la Vall de Laguar conflueixen en que aquestes mesures agràries també són un pilar fonamental a l’hora de combatre el despoblament i l’abandonament dels camps.

La zona de producció tradicional de la cirera a la província d’Alacant es troba a les Valls de la Marina Alta coneguda com a Muntanya d’Alacant ( la Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà, la Vall d’Ebo , la Vall de Laguar, a més de Planes i Benimarfull), on el cultiu del cirerer té més arrelament històric i tradicional, i està format per xicotetes explotacions cultivades a les vessants de les muntanyes amb una pendent superior al 8%. L’any 1984 es va crear la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant, situada a Alpatró a la Vall de Gallinera per agrupar als productors de cirera d’aquests municipis entre altres i comercialitzar conjuntament el seu producte. L’any 1991 s’aconseguí crear el Consell Regulador de Indicació Geogràfica Protegida “Cireres de la Muntanya d’Alacant”, com a figura de qualitat i control, el qual certifica que la nostra cirera té unes característiques especials que li confereixen una qualitat extraordinària com a conseqüència de la situació geogràfica on es dona el cultiu.

Les Valls de la Marina Alta  posseeixen unes especials característiques agroclimàtiques per al cultiu del cirer: el relleu muntanyenc i la proximitat a la costa, que fan que es cullga la cirera més primerenca de tot l’estat espanyol, donant lloc a una cirera de qualitat excepcional.


La producció agrícola de les Valls està marcada per minifundis i abancalaments de pedra en sec situats en una orografia que dificulta el treball diari de tantes famílies que treballen aquest cultiu des de temps immemorables, en uns municipis marcats per l’increment en els últims anys d’un notori despoblament. La pedra en sec està reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per la qual cosa els quatre ajuntaments (la Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà, la Vall d’Ebo i la Vall de Laguar) conjuntament amb Cireres Muntanya d’Alacant COOP. CV insten a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica a prendre mesures per a la seua protecció i foment de la conservació.

714 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!