Les I Jornades de l’arròs de Pego enfocades a posar en valor un producte d’alta qualitat

Des d’allò local es vol promocionar l’arròs en l’entorn del Parc Natural. Fomentar els grups arrossers i fomentar els bars i restaurants de Pego. Així mateix, els grups arrossers demanen gent jove i gent disposada a treballar en la producció de l’arròs perquè la partida destinada a sous no se’n vaja fora.
Este matí s’han encetat les I Jornades de l’arròs de Pego a la Casa de Cultura inaugurades per l’alcalde i la regidora de Creama i Turisme. Carmelo Ortolà ha explicat que el plantejament de les jornades ha estat “molt localista, una idea econòmica, perquè no suposava grans despeses i una idea que fomentava tres aspectes diferents: promocionar un producte com és l’arròs bomba en l’entorn d’un parc natural com és el de la Marjal Pego-Oliva; fomentar i donar-li difusió als diferents grups arrossers que estan fabricant un producte i que el volen vendre i finalment, fomentar els bars i restaurants de Pego que també poden oferir el producte”.

Apuntava l’alcalde de Pego que actualment “és el moment de promocionar un producte que no pretén ser la base de l’economia”, però si un complement a partir de la seua qualitat. “Una producció respectuosa amb l’entorn […] i una producció que no deu pretendre fer competència a d’altres”, manifestava Ortolà. I afegia que “Pego i el seu arròs tenen prou categoria per a obrir-se camí en el mercat, però s’ha de saber vendre-ho, s’ha de saber promocionar-lo i, per suposat, s’ha de donar a degustar en preus econòmics com s’ha en la setmana gastronòmica”. Qualificava l’alcalde de Pego l’arròs com un “atractiu al que li haurem de donar més difusió en el futur”.

La regidora de Creama i Turisme de l’Ajuntament de Pego, Pepa Sendra asseverava que “es pretenia fer unes jornades que foren actives, participatives per part de tota la gent del poble”. Unes jornades enfocades, sobretot, “a la part turística i de promoció comercial” que és l’àmbit d’actuació de les seues regidories, apuntava Sendra. Avançava la regidora que “quedaran moltes coses per dir-se” en estes I Jornades de l’arròs de Pego. No obstant això, reiterava la idea que espera que estes “obriguen la porta a altres moltes i si és necessari ampliar les ponències a d’altres productes o aspectes es farà”.

Els primers a seure a la taula de les I Jornades eren els representants dels productors arrossers. Entre els seus plantejaments, la demanda de gent jove a l’agricultura i particularment al món arrosser, manifestava Pepe Orihuel, representant del Grup arrosser El Bullentó. Assegurava que “les coses a casa ja no arriben” per si soles i encoratjava als joves a “col•laborar, a fer coses”.

Així mateix, Pepe Orihuel, amb xifres aproximades a la mà de producció i despeses, demanava treballadors per a la replantada. Explicava que el grup arrosser El Bullentó porta “aproximadament 900 fanecades, una cinquena part del que es produix a la marjal. Paguem en maquinària 84.000 euros, la majoria se’n va fora del poble. En productes fitosanitaris ens gastem al voltant de 43.000 euros i eixos es queden a Pego. En jornals, hem passat de 42.000 euros, només un grup –ressaltava”. Este últim fet feia afirmar a Orihuel que, “per desgràcia, d’eixos 42.000 euros, el 40% se’n torna a anar fora del poble, perquè ve l’hora de replantar i els majors s’han fet majors, no hi hagut recolzament generacional, aleshores els hem de portar de fora”. Subratllava el productor que esta feina “l’has de tindre tots els anys”. Els requisits, buscar als membres del grup arrosser i assabentar-se bé de la proposta perquè “nosaltres el que volem és que entre la gent”.

767 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!