L’Ajuntament de Pego aprova modificar l’ordenança municipal del medi rural per a incloure la guia de control de mercaderies

Amb l’objectiu d’unificar aquesta guia i intentar eradicar els robatoris de productes agrícoles. Actualment, ja hi ha expedides una 70 de guies. En el plenari ordinari de febrer també es va aprovar per unanimitat la demanada d’una subvenció per a l’acondicionament de la Font del Baladrar. Així mateix s’aprovava una moció presentada pel PP que demanava el rebuig, per part del Govern d’Espanya i del Parlament Europeu, a l’Acord Agrari entre la Unió Europea i Marroc.
El plenari ordinari del mes de febrer no anava carregat de punt. El primer d’ells feia referència a una modificació de l’ordenança municipal del medi rural per tal d’incloure la guia de control de mercaderies, acordada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació i la Delegació del Govern per a combatre més eficientment els robatoris al camp valencià. A Pego aquesta guia ja va estar aprovada pel Consell Agrari Municipal. Ja s’han expedint unes 70 unitats, però faltava el pas definitiu per a donar-li tota la validesa, que era passar el tràmit del plenari. El punt era aprovat per unanimitat.

El regidor d’Agricultura, el socialista Andreu Dominguis destacava que “des de fa molt de temps que les organitzacions agràries demanaven una unificació de guies de mercaderia perquè estaven patint robatoris a tot el territori valencià”. En la guia control es reflexen totes les dates en que el propietari de la parcel•la dóna permís perquè li arrepleguen les taronges, però també entren els melons, les garrofes, entre d’altres. Apuntava Dominguis que “les forces d’ordre públic tenien moltes ganes que es posara en funcionament i així ho demostraven”. Una guia que ja està funcionant i que a Pego ja s’ha expedit a una setantena de llauradors. La guia de control de mercaderies només s’expedeix a la Cambra Agrària.

El portaveu del Bloc, Àngel Sendra, ressaltava “que en el temps els llauradors veuran que és una ajuda perquè estarà tot més controlat” amb la unificació de la guia de control de mercaderies, no només pel que fa a la taronja, sinó també a les hortalisses o arbres fruiters.

La portaveu del PP, Maite Ferrándiz, manifestava el seu recolzament a la modificació de l’ordenança municipal del medi rural “tenint en compte que per a la gent del camp la paperassa sol ser un problema”. D’altra banda, apuntava que “no només s’ha d’anar a pel que porta la mercaderia, sinó també contra el que la compra. Pego té un punt en què es compra molta mercaderia i per això s’hauria de tenir en compte això”.

L’alcalde del municipi, l’independent Carmelo Ortolà, informava que “en els darrers dies sí que hi hagut diverses inspeccions […] i s’estan controlant tots els punts on es compra mercaderia d’aquest tipus. De manera esporàdica i sense previ avís la Guàrdia Civil i la Policia Autonòmica han fet diferents inspeccions en diversos punts de compra i a Pego concretament en un”.

Aclaria Andreu Dominguis que “a Pego només podem expedir guies del terme municipal de Pego”.

L’alcalde informava que la Guàrdia Civil ha obert dos expedients sancionadors per poder demostrar la procedència de la mercaderia que es transportava dins el terme municipal de Pego.

També s’aprovava una sol•licitud d’ajuda econòmica al programa Ruralter.paisatge per a “posar diversos elements de mobiliari a la Font del Baladrar”, més concretament, quatre taules de pícnic, paperes, un aparcament de bicicletes, un punt d’informació i senyalització. El cost total és de 12.207 euros.

Des del Partit Popular es demanava informació sobre les ajudes ruralter, més concretament “si hi ha un import límit o si se’n pot demanar més d’un projecte per poble?”. El secretari municipal comunicava que es diferencia per “àmbits d’actuació i zones”, concloent que és una ajuda complexa.

El punt era finalment aprovat per unanimitat, igual que s’aprovava per unanimitat una de les mocions presentades pel PP sobre l’Acord d’Associació entre la Unió Europea i Marroc. La moció contextualitza explicant que “La Unió Europea i Marroc van signar el passat 13 de desembre un acord de liberalització comercial agrícola i pesquer que preveu “la liberalització recíproca de productes agrícoles i pesquers”. Este Acord, pendent únicament del vist-i-plau de l’Eurocambra i del Parlament Marroquí, va a suposar una ampliació del calendari i dels cups d’entrada de producció de tomaca marroquina i altres moltes produccions agrícoles, especialment cítrics.” Continua el text afirmant que “este Acord, en les condicions actuals, va a suposar la competència deslleial provocada per unes produccions amb menors costos i exigències productives, i tindrà una incidència especialment negativa per a la Comunitat Valenciana, amb la conseqüent destrucció d’ocupació i exportació”. Així mateix, es manifesta que “considerem que és injust que per un costat s’estiga exigint als productors europeus, i entre ells especialment als espanyols i valencians, el compliment d’una normativa comunitària cada vegada més estricta en matèria de qualitat i seguretat alimentària i medioambiental, mentre per un altre costat, es permet l’entrada en el mercat europeu de productes que es produeixen sense seguir les mateixes normes i, sovint, en condicions socials i laborals ben diferents”. I conclou en l’adopció de dos acords al plenari de l’Ajuntament de Pego; d’una banda ‘instar al Govern d’Espanya a que rebutge la renovació d’este Acord d’Associació entre la Unió Europea i Marroc i en segon lloc, instar al Parlament Europeu i, especialment als parlamentaris espanyols i valencians en el mateix, a rebutjar la renovació de l’Acord entre la Unió Europea i Marroc”. Llegia la moció la portaveu popular, Maite Ferrándiz.

El portaveu del Bloc manifestava que el seu grup anava a recolzar la demanda presentada i ressaltava del text presentat que “s’hauria de recalcar les condicions socials i laborals que són ben diferents al nostre país i a Marroc i per tant la competitivitat tampoc és la mateixa”. Es preguntava Àngel Sendra “On ens deixen a nosaltres?” per a acte seguit exposar que abans d’aquest acord “S’hauria d’impulsar el corredor mediterrani perquè els productes arribaren amb un cost més baix perquè el mercat europeu pugués comprovar la qualitat dels nostres productes”.

Des del PSPV, Andreu Dominguis, començava el seu discurs fent referència a les al•lusions crítiques del text al Govern d’Espanya en les que no està d’acord. No obstant, reconeixia que el sensibilitza el fet que “a nivell de la Comunitat Valenciana el problema ens afecta molt directament i en eixos termes he de reconèixer que […] en matèria de pesca l’acord és favorable, però no en agricultura”. També destacava Dominguis que a Marroc moltes de les produccions són de valencians i per tant afirmava que “ens estem fent mal uns als altres”.

Des de Ciutadans de Pego també es manifestava que “la terminologia utilitzada en la part expositiva sobra en alguns casos”, no obstant es coincideix en el perjudici que implica l’acord. Carmelo Ortolà instava al PP, en eixe interès pels llauradors, que en el proper plenari instara al Govern Valencià perquè tornara a donar les subvencions a la zona de no cultiu de la marjal”, una moció aquesta que Ciutadans de Pego també recolzaria.

La resta de punts tractats al plenari ordinari de febrer, ja fora de l’ordre del dia els desenvoluparem en l’Informatiu de dimecres.
520 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!