L’Ajuntament de Pego aprova la liquidació complementària del PAI Verdales

El que significa el tancament definitiu este Programa d’Actuació Integrada. No s’havia fet fins ara perquè en la certificació nº11, l’última del PAI Verdales, hi va haver discrepàncies entre la UTE encarregada de les obres i l’Ajuntament de Pego, el que va dur a elaborar informes per les dues parts contradictoris i, finalment, es va anar a judici. Amb la sentència a la mà, que li dóna la raó a l’empresa, l’Ajuntament de Pego portava a ple la liquidació complementària del compte de liquidació del projecte de reparcel·lació del PAI Verdales que suposarà un increment de la liquidació del 7,8%.

El tercer punt que es va tractar al ple ordinari de gener va ser la liquidació complementària del compte de liquidació del projecte de reparcel·lació inclòs en el Programa per al desenvolupament de l’Actuació Integrada (PAI) ‘Verdales’. El que a la pràctica significa el tancament d’este PAI. Carmelo Ortolà va ser l’encarregat d’explicar perquè ara es portava a ple este punt, tot i que l’última certificació d’obres es va registrar d’entrada, a l’Ajuntament de Pego, el 9 d’agost de 2010.

Explicava Ortolà que el 21 d’abril de 2006 es firma la finalització d’obres i això motivava l’última certificació, la número 11, que es va presentar el 31 de maig de 2006. En revisar-se esta per l’oficina tècnica municipal es va detectar que faltava la signatura d’un representant de l’empresa. Eixa signatura no es realitza fins el 9 d’agost de 2010, almenys és quan esta es registra d’entrada a l’Ajuntament de Pego. Aleshores l’oficina tècnica va realitzar una avaluació de la certificació nº11 que va traure a la llum discrepàncies en el contingut de la certificació. Això va provocar que es realitzara, per part de l’oficina d’Urbanisme, un informe del que s’anomena «obra oculta», aquella que està sota terra i no es veu a primera vista, sinó a partir de diferents tastos.

Els tastos que va realitzar l’Ajuntament de Pego, explicava l’exalcalde en el ple, van evidenciar que «no s’han produït les espessors que es demanaven, no s’han produït les espessor de compactació i no hi ha el que es demanava, per tant, l’Ajuntament es nega a l’aprovació de la certificació nº11 si no negociem el seu contingut […] en benefici de reduir el cost per al ciutadà. La contestació per part de l’empresa va ser un contenciós».

Es va al contenciós, continua relatant Carmelo Ortolà, «plenament convençut que, demostrant davant d’un jutge que les cates certifiquen que no s’ha acabat l’obra tal i com està estipulat al contracte, […] es reajustaran els preus del que s’ha fet». No obstant això, per a sorpresa de l’Ajuntament de Pego, «hi ha un peritatge judicial que fa cas omís a les cates fetes per l’empresa autoritzada per fer tastos contractada pel consistori i es limita a ratificar, exclusivament, el que és la certificació», explica Ortolà. A conseqüència d’això i amb un canvi de jutge durant el procés, la sentència dóna la raó a l’empresa i no a l’Ajuntament, segons informava l’exalcalde pegolí.

En un primer moment l’Ajuntament va recórrer eixa resolució judicial amb el resultat, de nou, contrari al consistori. I és per això que la liquidació complementària serà d’un 7,8% més del valor inicial de l’obra, és a dir, 372.904,04€. Un increment que «els propietaris hauran de pagar, igual que hagueren hagut de pagar fa 10 anys enrere, quan va passar la certificació l’empresa». Aclaria, però, que els interessos de demora els pagarà l’Ajuntament de Pego.

Preguntava el popular Javier Gascó si, quan l’Ajuntament va recórrer la sentència es va assignar un nou pèrit judicial, al que Carmelo Ortolà contestava que no perquè era una revisió dels fets.

Ana Ortolà, com a portaveu del PP, manifestava que «qualsevol persona no entén com un jutge ha dit que s’han fet les obres, un pèrit ha certificat les obres i no s’ha pogut demostrar, per part de l’Ajuntament, que les obres no han sigut d’esta manera. Un fet que és difícil d’entendre», afirmava. A més, afegia que «al final, els propietaris són els que s’han vist totalment indefensos». Així mateix, apuntava la portaveu popular que «s’haurien pogut demanar, durant estos anys, responsabilitats a d’altres persones».

Carmelo Ortolà reiterava els arguments anteriors per defensar els passos seguits per l’Ajuntament de Pego i afirmava que «al propietari no va a costar-li ni un cèntim més del que anaven a pagar fa 10 anys enrere» i assegurava que «tots sabien que el PAI no estava tancat».

Des de Compromís per Pego, Àngel Oltra, manifestava que «es podria haver fet d’una altra manera» i que actualment el que s’està demanant és que «els propietaris paguen per unes obres que no s’han fet bé i que l’Ajuntament pague per unes obres que no s’han fet bé, però la sentència s’ha d’acatar» i és per això que anunciaven que anaven a abstenir-se.

Enrique Moll, per part del partit socialista, assegurava estar «totalment d’acord en el que diu Àngel i per això en el seu dia la corporació municipal va decidir anar en contra de la certificació nº11, perquè volien defensar els interessos dels propietaris» i l’Ajuntament «ha d’assumir el cost d’eixa gestió i, per tant, tot el poble, no els propietaris».

Finalment el punt es va aprovar amb els vots favorables de PSPV i Ciutadans de Pego Independents, és a dir, amb els vots de l’equip de govern i l‘abstenció de l’oposició, Compromís per Pego i PP.

 

2208 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!