La Casa de Cultura es quedà menuda en la presentació del llibre «Setze relats de guerra»

Autors, familiars, amics i curiosos acudiren per gaudir d’un acte en què l’arxiver Joan Miquel Almela, encarregat d’editar el llibre, parlà de l’obra, dels autors dels relats i de les històries que hi ha darrere de cadascun d’ells.

L’acte començà amb la intervenció de la regidora de Cultura, Laura Castellà, qui explicà que una de les raons principals de fer la novel·la ha estat deixar per escrit els testimonis de les històries que arreplega, en què es plasma la repercussió de la guerra civil espanyola en el municipi de Pego.

L’edició i presentació del llibre s’emmarca dins de les iniciatives del II Cicle de la Memòria Històrica de Pego. De fet, l’obra serveix per recuperar part d’eixa memòria a través dels relats escrits per veïns, històries que han estat difícil que isqueren dels murs de les cases, perquè es contaven en la intimitat de la llar per tal de no obrir ferides.
L’arxiver va desgranar l’estructura del llibre, el seu contingut i cóm va sorgir la idea, que recordà, no és altra que contribuir a la memòria històrica.

L’arxiver va explicar que demanà la col·laboració de molta gent perquè aportara els seus relats, però finalment es van presentar setze. Històries que han estat escrites per: Josep Bernabeu-Mestre, Elvira Cambrils Miralles, Rafa Gomar Lloret, Maria Seguí González, Majo Siscar Banyuls, Josep Vicens Pascual, Mireia Bañuls Escrivà, Javier Bernabeu Sendra, Evarist Caselles Moncho, Amadeu Pardo i Lloret, Fernando Sendra Bañuls, Anaïs Siscar i Carrió, Francesc Vila i Martín, Salvador Bolufer Femenia, Carlos Feliu Alcina, Alfred Sala i Duran, Irene Sendra Gómez i Carles Vicent Siscar i Vicens. I que inclou memòries escrites en forma de diari, i de cartes, del metge José Almela Guillén i de l’alcalde socialista de Pego durant la segona república Aquilino Barrachina Ortiz.

Tal com assenyalà la regidora, el llibre ha estat editat per l’ajuntament de Pego, que ha fet 300 exemplar i és gratuït. En aconseguir-ho es fa una donació de 2 euros a l’Associació de la Memòria Històrica de Pego.

L’acte conclogué amb el descobriment d‘unes lloses donades per la Generalitat Valenciana i que estan dedicades a la memòria dels cinc de Pego assassinats al Camp de Mathausen. També es va fer la presentació de la versió de la cançó «Els 3 de Pego» que ha fet el grup reacció i que es titula ara «Els 5 de Pego»

 

2533 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!