El Fons de Cooperació Municipal servirà per reduir «el desequilibri territorial» i dotar els ajuntaments d’una «autonomia real»

Este va ser presentat dilluns passat pel President de la Generalitat, Ximo Puig, que va avançar que este s’aprovarà en el proper ple del Consell, divendres 27 de gener. Així mateix, Puig, va agrair l’impuls d’este fons a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i a les diputacions de València i Castelló per a posar en marxa «una exigència històrica del municipalisme valencià». El fons proporcionarà 130 milions d’euros a ajuntaments de tot el territori valencià. La Vicepresidenta Mònica Oltra va posar l’èmfasi en les inversions socials que permetran «atendre a les necessitats reals de les persones». L’Alcalde de Pego va estar assistir a la presentació del fons.

FOTO_2_FCMDilluns passat es va presentar al Palau de la Generalitat Valenciana el Fons de Cooperació Municipal. Una presentació a la que va acudir, entre d’altres, l’alcalde de Pego. El cap del Consell, Ximo Puig, va estar acompanyat en la presentació del Fons de Cooperació Municipal per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro.

Esta foto fixa ha evidenciat l’absència de la Diputació d’Alacant en la posada en marxa d’este Fons creat en 2006 per la Generalitat Valenciana i, fins ara, sense dotació pressupostària. Una realitat que lamentava l’alcalde de Pego pel greuge que suposa per als pobles de la província d’Alacant. Eixa absència li va sorprendre encara més a Moll després d’escoltar el president de la Diputació de Castelló (PP), ja «que va fer un discurs integrador», en paraules d’Enrique Moll.

16115062_1248714311881437_539988871520143728_nEl President de la Generalitat, Ximo Puig, va avançar que el Fons s’aprovarà en el pròxim ple del Consell, el proper divendres 27 de gener. L’objectiu del Fons de Cooperació Municipal, és disminuir «el desequilibri territorial» i, al seu torn, dotar als ajuntaments d’una «autonomia real», basada en l’autosuficiència financera. De fet, apostava Puig «per una llei valenciana del finançament local perquè del que es tracta és de generar una fortalesa institucional del conjunt de l’arquitectura institucional valenciana». El President de la Generalitat ha assenyalat que esta mesura té la voluntat de «augmentar la vitalitat» dels ajuntaments i de dotar-los de la capacitat de decidir en què invertir per a millorar la vida dels seus ciutadans.

16265380_1248714341881434_2661005496415224172_nDestacava l’alcalde de Pego, Enrique Moll, que «el que està clar és que des del Consell estan apostant pel municipalisme» i posava el focus en què esta nova ferramenta fa palesa «la majoria d’edat dels ajuntaments en tots els seus aspectes, també el financer».

Puig ha agraït a la Diputació de València i a la Diputació de Castelló, així com a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el seu impuls per a posar en marxa «una exigència històrica del municipalisme valencià». Així mateix, ha remarcat que esta aliança entre la Generalitat, els ajuntaments i les diputacions col·laboradores és una mostra més de que la seua relació «és ferm i està ben fonamentada».

FOTO_1_FCMEl pla comptarà amb 130 milions d’euros destinats als ajuntaments de tot el territori valencià i contempla tres accions concretes que començaran a funcionar una vegada este s’aprove. La primera acció consistirà en un «fons incondicional» dotat amb 40 milions, que ja estan previstos en els Pressupostos de la Generalitat; mentre que la segona acció, que fa referència a projectes i fons europeus destinats a municipis amb menys de 20.000 habitants, comptarà amb una quantitat idèntica, és a dir, altres 40 milions d’euros.

La tercera estratègia consistix en un pla d’ajudes i avals per part de l’Institut Valencià de Finances (IVF) per a recolzar a aquells ajuntaments que compten amb suficiència financera a l’hora de sol·licitar crèdits als bancs amb l’objectiu de desenvolupar inversions per als seus municipis.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va assegurar que la cooperació entre el Consell, les diputacions i la FVMP permet «planificar les inversions» i «atendre a les necessitats reals de les persones».

Per això, Oltra va voler posar l’èmfasi en les inversions socials que es veuran beneficiades amb la posada en marxa del Fons de Cooperació Municipal, que va definir com «una ferramenta fonamental per a la creació i distribució de riquesa», i que permetrà «potenciar la col·laboració entre l’administració autonòmica i local per a la construcció d’una societat més inclusiva i solidària».

En este sentit, la vicepresidenta va destacat tres nous serveis que es van a posar en marxa a través de la municipalització, com la Xarxa Pangea, que ha vist reforçat el pressupost de les oficines d’atenció a persones migrants. Este reforç ja s’havia iniciat enguany amb un increment del 23,16 %, que augmentarà en 2017 en quasi un 95%, de manera que s’arribarà fins a 1.800.000 euros.

Així mateix, també es va a municipalitzar la Xarxa Infodona, un fet que «permetrà arribar al doble de municipis i, per tant, a moltes més dones que ens necessiten en proximitat: passarem de 35 punts d’atenció a més de 75», va destacar Oltra. Finalment, també es veurà reforçada la Xarxa Jove, amb 800.000 euros destinats als ajuntaments perquè es puguen fer càrrec d’esta xarxa d’ocupació juvenil.

16298580_1248714588548076_5935470587782735819_nEn acabar la presentació, l’alcalde de Pego va tenir l’oportunitat de conversar amb la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives sobre qüestions relatives a Pego com són el recentment instal·lat ascensor del CEAM, però també, desvelava hui Enrique Moll als Informatius de Ràdio Pego, sobre «les 30 noves places públiques concedides a la residència Sant Joan de Déu» i també l’increment de les ajudes a Serveis Socials «que han passat de 70.000€ a més de 200.000€».

Per la seua banda, el director general d’Administració Local, Antoni Such, va definir la iniciativa com «el reconeixement de l’autonomia municipal per a decidir sobre aquells projectes que cada ajuntament considere oportuns». «És necessari reconèixer la majoria d’edat dels ajuntaments, ja que són ells els que estan en les trinxeres i els que coneixen millor els problemes que afecten els ciutadans», manifestava el director general.

 

1932 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!