El Club Esportiu Els Carreters de Pego celebra Sant Antoni el cap de setmana

Hui, a les 4.30h., hi haurà missa en honor al patró dels animals a l’ermita que duu el seu nom. La resta d’activitats, les organitzades pels carreters, tenen lloc dissabte i diumenge. Dissabte a partir de les 12h., es plantarà el pi al Pla de la Font i, a partir de les 8 de la vesprada, s’encendrà la foguera de Sant Antoni. Diumenge, a les 10 del matí, des de l’ermita de Sant Josep, partirà la tradicional Romeria de Sant Antoni. A les 11h., se celebrarà missa en honor al patró dels animals. A continuació tindrà lloc la benedicció de mascotes i el repartiment de bunyols. Serà el moment per donar les tres voltes a l’ermita per guardar-se del mal de panxa durant tot l’any. No faltarà el Porrat de Sant Antoni a les rodalies de l’ermita.

26804331_1975123372753810_671606857402345413_nHui, 17 de gener, és Sant Antoni i per a celebrar-ho a les 4.30 de la vesprada hi ha missa en el seu honor a l’ermita que porta el seu nom.

Des de l’Arxiu Municipal de Pego informen que a la partida de Sant Antoni hi va haver una vil·la romana de considerable extensió i amb una cronologia des del segle I al segle V després de la nostra era. Algunes restes arqueològiques indiquen allí hi podria haver unes termes romanes.

En temps andalusins, la partida de Sant Antoni va ser una important alqueria amb el nom de Benisuleima. Segons Carmel Giner el topònim prové del príncep Zeleimen ibn Zulema ibn al-Moktadir, fill del rei moro de Dénia i Saragossa.

26907787_1975123026087178_7403764616797884966_nL’ermita que hui coneixem es va edificar al segle XVI, possiblement, aprofitant l’edifici o solar de l’anterior mesquita. En 1804, amb la desamortització d’obres pies, l’ermita passà a ser propietat de l’Ajuntament.

Durant una epidèmia que tingué lloc l’any 1890, l’ermita va servir de centre de refugi per als malalts.

En 1921, per no tenir l’ajuntament diners per restaurar l’ermita, esta passà a un propietari particular que s’encarregà de restaurar-la, mantenir-la i conservar-la.

26220035_1971217529811061_3055427900503245695_nEste divendres, 19 de gener, podreu descobrir algun detall més sobre la història de Sant Antoni, com a ermita i com a partida, ja que és una de les ermites que s’inclouen en el llibre Espais d’Espiritualitat. Les ermites de Pego, escrit per Joan Miquel Almela, Àngel Talens i Maria José Berenguer a partir de la ja famosa Ruta de les ermites. Una obra que inclou història, patrimoni, tradició i espiritualitat. La presentació es farà a les 7.30 de la vesprada, a la Casa de Cultura de Pego.

Si parlem de la festa de Sant Antoni, hem de reconèixer que es una celebració molt estesa, com demostra la guia elaborada per la MaCMA que recull totes les activitats que hi ha programades al voltant d’esta festivitat al llarg i ample de tota la comarca. A més, explica que «La festa de Sant Antoni Abat, més conegut com del Porquet és la primera de les festes del nou any, en alguns llocs es considera el preludi de les festivitats dels Carnestoltes pagans», com podria ser el cas de Pego.

guia porratsContinua relatant la MaCMA que «Sant Antoni és una festa medieval a mig camí entre el paganisme del cicle agrícola i la devoció cristiana front al dimoni. Es tracta d’una devoció antiga. A terres valencianes arribà de la mà de Jaume I i les celebracions són tan esteses com variades: dimonis i balls, arrossegaments i fogueres purificadores, benedicció dels animals i porrats per omplir la panxa».

«Sant Antoni del Porquet celebra la seua festa el 17 de gener, coincidint amb l’inici d’un nou cicle agrícola, és per això que és patró dels animals. Sobretot d’aquells que tenen a veure amb els treballs del camp: cavalls, haques i burros, principalment, però també més recentment de tots els animals de companyia. Esta tradicional festa va començar a perdre’s però des de fa uns anys s’està recuperant a molts dels pobles gràcies a la tasca d’associacions, festers i ajuntaments».

cartell sant antoniA Pego fa més de 40 anys que el Club Esportiu Els Carreters organitzen activitats per honorar el patró dels animals. Uns actes que han anat ampliant-se des d’uns anys ençà i s’han obert més encara a la societat pegolina com és la baixada del pi, habitualment des de la zona del Calvari, fins el pla de la Font. La cita és este dissabte, 20 de gener, a partir de les 12 del migdia. El pi serà arrossegat per diverses cavalleries i plantat al bell mig del Pla de la Font pels carreters. A continuació s’oferirà una pallorfà popular. Unes hores més tard, al voltant de les 8 de la vesprada, quan el sol ja fa bastant que s’ha amagat, tindrà lloc l’encesa de la foguera de Sant Antoni.

Diumenge, a les 10 del matí el Club Esportiu Els Carreters de Pego iniciaran la tradicional Romeria a Sant Antoni des de l’ermita de Sant Josep. A les 11, quan està previst que arribe la multitudinària romeria encapçalada per les cavalleries que traslladen la talla de Sant Antoni, a l’ermita se celebrarà la missa en honor del patró dels animals. Al finalitzar l’eucaristia, benedicció de mascotes i repartiment de bunyols. A més, com diu la dita, “Si a Sant Antoni a Pego vas, recorda que hauràs de donar 3 voltes a l’Ermita per protegir els teus animals i també per a evitar mals de panxa al llarg de l’any”. A la guia de la Macma sobre Sant Antoni indiquen que «Hi ha supersticiosos que diuen que les voltes s’han de donar al contrari que les agulles del rellotge, és a dir, conforme fa la corbella».

Als voltants de l’ermita es podrà gaudir del tradicional porrat de Sant Antoni amb dolços gegants per assaborir hores i hores! D’altra banda, si ix bon dia, el més habitual és que la gent que acudix amb la romeria o, durant el matí al Porrat de Sant Antoni, es porte el dinar i se’l menge pels voltants de l’ermita.

1862 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!