Educació frena la implantació de la jornada contínua a les escoles pels dolents resultats

Després d’analitzar les proves diagnòstiques, el resultat del dictamen de la comissió d’avaluació del programa experimental de la jornada contínua constata “un empitjorament dels resultats acadèmics en les competències avaluades en huit” dels nou centres que han experimentat la jornada contínua.
Des d’ahir la comunitat educativa pegolina ja sap que no hi haurà jornada contínua per al proper curs. La Conselleria d’Educació va anunciar ahir dimarts que no estendrà eixa jornada contínua experimental a nous centres, al no existir “evidències pedagògiques dels beneficis” de la seua implantació en el rendiment acadèmic de l’alumnat que puguen justificar la generalització.

Fonts no oficials asseguren que la decisió de la Conselleria és totalment política. De fet, estes fonts asseveren que els resultats que va exposar el comitè avaluador va estar tot el contrari a l’expressat per la Conselleria d’Educació.

La versió oficial, la aportada per Educació, justifica la seua decisió de frenar la universalització de l’horari matinal (de 9 a 14h.) de cara al pròxim curs 2015-16 basant-se en el dictamen de la comissió d’avaluació del programa experimental de la jornada contínua. «Tots els tècnics i inspectors educatius de la comissió de seguiment recomanen per unanimitat que no és convenient l’extensió del programa experimental a més col•legis a causa de l’impacte negatiu que té la seua aplicació fins al moment», va destacar ahir la directora general d’Innovació de la conselleria, Beatriz Gascó.

El programa pilot de la jornada contínua va arrancar el curs 2013-14 amb 9 col•legis públics, i este curs 2014-15 ha incorporat a 22 centres més. En total 31 dels 83 col•legis públics que van sol•licitar inicialment participar. La comissió de seguiment, després d’analitzar els resultats de les avaluacions diagnòstiques realitzades en 2013 i 2014 en els 9 col•legis que van iniciar el programa, «ha constatat un empitjorament dels resultats acadèmics en les competències avaluades en 8 dels 9 centres», diuen des d’Educació.

Així mateix, afigen, «s’ha observat un increment de l’índex de repetició en els 9 centres a la finalització del curs acadèmic 2013-14 respecte al curs anterior». És a dir, que ha crescut el nombre d’alumnes repetidors en els 9 col•legis després de la implantació de l’horari intensiu.

A la vista dels resultats, la comissió de tècnics i inspectors conclou: «no hi ha evidències pedagògiques dels beneficis de la implantació de la jornada contínua en el rendiment acadèmic de l’alumnat que puguen justificar la generalització del programa experimental». En quant als 22 centres que s’han adherit al programa este curs, la comissió subratlla que «encara no es disposa de resultats de proves diagnòstiques per a poder realitzar la comparació i per tant d’analitzar l’impacte de la nova organització escolar en els resultats de l’alumnat».

Per això proposa que continue el programa experimental «durant un curs més en els centres on ja està implantat, sense ampliar a més col•legis, a fi que es puguen obtindre resultats de l’avaluació diagnòstica de totes les escoles participants que permeten establir un estudi comparat i saber quin impacte real té la jornada contínua en els col•legis d’Educació Infantil i Primària de la Comunitat Valenciana».

Gascó va confirmar que la Conselleria d’Educació seguirà totes les recomanacions de la comissió de seguiment: «el que farem és donar-li continuïtat als col•legis que ara mateix tenen la jornada intensiva però no prorrogar-la a més centres fins que no tinguem resultats prou convenients que ens indiquen la idoneïtat de generalitzar o no esta mesura educativa».

Després de dos intents anteriors fallits de negociar un decret de jornada escolar que contemple l’horari intensiu, al maig de 2013 i al març de 2014 es va retirar per «falta de consens» entre sindicats docents i Ampas, Català ha tornat a desistir. Ara ho fa esgrimint raons pedagògiques.

Esta renúncia, que arriba a set setmanes que el 18 de maig s’òbriga el termini d’admissió d’alumnat en Infantil i Primària en els col•legis públics i concertats, estava quasi cantada perquè a penes queda temps per a negociar, aprovar i publicar el decret de jornada escolar i celebrar el referèndum entre les famílies dels alumnes que Educació exigix per a implantar l’horari intensiu matinal.

En el dit referèndum havien de votar el 60 % de pares i mares i computar-se un mínim d’un 85 % de sís en favor del canvi horari. A més, Educació obliga que els col•legis amb jornada contínua mantinguen el servici de menjador i oferisquen extraescolars gratuïtes fins a les 17 hores per a aquelles famílies que no poden arreplegar abans als seus fills.

Recordem que a Pego, en previsió de que es publicara el decret, el passat 10 de març les famílies van votar al voltant de la qüestió. El percentatge de participació va ser molt elevat, van votar el 85,60% dels pares i les mares. Van dir ‘sí’ el 80,84%, apropant-se al màxim exigit per la Conselleria d’Educació, però sense aconseguir-lo. El 17.11% de les famílies va dir ‘no’ i l’1,13% es va abstenir.
641 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!