“Si em vols… No em lladres, no m’insultes, no m’ignores, no empenyes, no em violes, no em mates. Si em vols… estima’m”, lema escollit per Cabal per dir prou a la violència de gènere

El 25 de novembre a Pego es van concentrar al voltant d’un centenar de persones per a mostrar el seu rebuig a la violència contra les dones. Entre les lectures, la carta d’una maltractada que acabava afirmant que “tan sols els covards són valents amb les dones”. En finalitzar l’acte, la gent concentrada va dir en veu alta el nom de les 77 dones assassinades engany per les seues parelles i exparelles i els va llençar a l’interior del cercle de ciris que formava el símbol de la dona.
El grup de dones Cabal va tornar a convocar, el passat 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere, una concentració per a rebutjar-la. El centre de la plaça del mercat tornava a omplir-se de ciris, simbolitzant cadascuna de les dones assassinades -77 en el que portem d’any- per les seues parelles o exparelles, dibuixant el símbol de la dona. La presidenta de Cabal, Tere Ferrando, desitjava en veu alta que el 2013 fora l’últim any de concentració, perquè això significaria que s’ha aconseguit l’objectiu d’eradicar la violència de gènere.




Per la seua banda, el regidor d’Igualtat i, ara també, alcalde de Pego, Enrique Moll, va afirmar que “la violència de gènere és un greu problema que transcendix l’àmbit privat per a convertir-se en un problema que involucra a tota la societat”. Assegurava que “ens correspon a les administracions, també a les locals, l’adopció de les mesures necessàries per a la prevenció, detecció, atenció i eradicació d’aquest tipus de violència”. No obstant això, expressava Moll que “la nova llei que el PP vol aprovar de restricció de les competències a les administracions locals no ajuda gens a eradicar este problema. Esta llei suposa la usurpació als ajuntaments de les competències i del finançament en matèria d’igualtat i violència de gènere i suprimix les que tenia delegades, en la qual cosa es desmantellaran multitud de serveis de suport i prevenció, de seguiment i seguretat i d’ajuda a la dona”, criticava l’alcalde. Per a suplir esta pèrdua, demanava Moll que “seguim denunciant, recolzant i estant al costat de les dones”.




Una dona coneguda pel teatre, Fina, posava veu a les paraules escrites per una dona maltractada. Començava la carta: “Me maltrató tanto, me humilló de tal manera, que consiguió anularme totalmente”. És una dona que ha sabut i pogut eixir del cercle de violència I acabava amb un missatge d’esperança cap a les dones que han passat o estan passant la mateixa vida que ella, recordant-los que “tan sols els covards són valents amb les dones”. Així mateix, informava que la seua lluita és perquè no s’obliden totes les dones que han estat assassinades per les seues parelles o exparelles.




En este 2013, Rosa Maria Vicens era l’encarregada de llegir el manifest de Cabal. Recordava que les dones Cabal es concentren el 25 de novembre “per a evidenciar la nostra postura per la igualtat i contra la violència que alguns homes exercixen contra les dones”. Explica el manifest de Cabal que “l’origen d’aquesta violència cal trobar-lo en la incapacitat d’una bona part dels homes d’adaptar-se als canvis cap a una societat igualitària. És el símptoma clar que alguna cosa no acaba de rutllar. Que una bona part dels homes no estan acceptant el canvi i la llibertat de les dones” i per això enguany Cabal reflexionava i volia fer reflexionar, sobretot, als homes: “home, t’has aturat a pensar si pots fer alguna cosa més del que fas per tal de lluitar contra la violència de gènere?”. Acabava Rosa Maria Vicens proclamant que és necessari trencar el silenci per viure sense violència.




Carmina Dominguis portava a la plaça del mercat de Pego, a partir d’un relat, la figura dels fills i les filles de les dones maltractades.




En finalitzar les lectures, Tere Ferrando llegia el lema, en positiu d’enguany. En finalitzar l’acte, la gent concentrada va dir en veu alta el nom de les 77 dones assassinades engany per les seues parelles i exparelles i els va llençar a l’interior del cercle de ciris que formava el símbol de la dona.




596 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!