Les varietats primerenques de cítrics ja disposen de càrregues per als mosquers

Fins a tretze varietats de taronges de primera temporada poden beneficiar-se ja de les càrregues de mosquers que faciliten la Regidoria d’agricultura de l’ajuntament de Pego. Les poden arreplegar a la Cambra Agrària entre setmana de 8 del matí a 2 de la vesprada. L’insecte del que parlarem ara no necessita presentació, perquè és més que conegut pels llauradors de Pego i de la resta del Mediterrani. Així rep el nom de “mosca de la fruita” o “mosca del mediterrani” i constitueix una de les plagues que més danys ocasiona a la fruita de les comarques que s’estenen per la costa. Fruites com els albercocs, els préssecs, les peres, les prunes, les pomes, les figues, els caquis, els ginjols i fins i tot els cítrics, són el seu suport alimentari i de desenvolupament.

Les primeres mosques en vol, apareixen al mes de maig, i les femelles realitzen la posta, introduint l’oviscapte per sota la pell dels fruits a l’inici de la maduració, dipositant en una mena de bossa, un grup d’ous, entre 8 ó 10, operació que es repeteix moltes vegades en diferents fruits. D’aquests ous, nèixen les larves, blanques i sense potes, que en pocs dies fan malbé el fruit, i en arribar a la darrera fase de desenvolupament larvari, se’n surten, se soterren, i formen la pupa, d’on sortirà una nova mosca adulta. Per les condicions climàtiques de la nostra zona la mosca del mediterrani pot tenir fins a 4 ó 6 generacions en un any.

Per tal d’evitar la pèrdua total dels futurs fruits, des de la regidoria d’agricultura de l’Ajuntament de Pego, des de fa anys es duen a terme diversos períodes de repartiment de recàrrega de mosquers, que funcionen com a trampes per als insectes voladors. Les càrregues s’arreplegaran en la Cambra Agrària en horari de dilluns a divendres de 8 del matí a 2 de la vesprada. Les varietats que cobreix aquests període per a cítrics correspon a les varietats més primerenques, és a dir: Marisol, Clausellina, Okitsu, Oronules, Arrufatina, Hasimoto, Beatriz, Lorentina, Clemenpons, Esval, Oroval i Satsuma Ovari. Recorda el regidor d’agricultura, el socialista Andreu Dominguis que “la plaga és de tots i l’hem de combatre tots”.

Al respecte de la manera de combatre la mosca del mediterrani, fa poc s’anunciava que el proper setembre la Conselleria d’Agricultura iniciarà les primeres soltes amb caràcter massiu de les poblacions de mascles esterilitzats que està criant en el centre de control biològic de Caudete de las Fuentes, inaugurat el passat mes d’abril. Arrancarà així el programa de lluita contra la mosca més ambiciós de tota la història del camp valencià.

Este sistema de combat biològic, promogut pels exportadors del Comité de Gestió a finals dels anys noranta i que des de llavors desenvolupa la Generalitat, es basa en l’esterilització dels mascles per mitjà de rajos gamma. Al respecte d’aquesta iniciativa, Dominguis assegura que tot apunta a què el sistema anirà bé i confia que donarà bons resultats.






698 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!