Els socorristes exigeixen més autoritat per a evitar ofegaments

Els vigilants de les platges proposen tenir la mateixa potestat que un policia després dels 27 ofegats d’este estiu. Volen poder impedir el bany als usuaris que vullguen prendre´l els dies que la bandera és roja. Ahir mateix fins a 5 banyistes van haver de ser rescatats per la Creu Roja de Xàbia perquè les corrents i l’onatge no els permetien eixir del mar. L’augment de morts en les platges valencianes ha portat als socorristes a proposar mesures per a evitar accidents mortals. El president de la Federació de Salvament i Socorrisme de la Comunitat Valenciana, Jesús Troyano, demana que els salvavides puguen tenir la mateixa autoritat que un policia per a prohibir als usuaris de les platges que entren en l’aigua quan siga perillós. «Segur que així se salva més d’un ofegat», va assenyalar el responsable.

Vint-i-set ofegats en els mesos d’estiu en les platges valencianes, és una xifra que ha de fer reflexionar. El mar Mediterrani sol ser una bassa d’oli, però quan s’embraveix se la de tenir en comptes, perquè si et confies, potser no ho contes. Aquest estiu, a més, els temporals, estan sent abundants i és per això que banyar-se en el mar ha passat de ser un exercici divertit i saludable a ser una activitat de risc si no es prenen les mesures de precaució necessàries. Per això, el president de la Federació de Salvament i Socorrisme de la Comunitat Valenciana, Jesús Troyano, fa una proposta perquè els banyistes complisquen amb la prohibició de ficar-se en l’aigua en situacions de risc: «els socorristes han de ser policies o tindre l’autoritat suficient per a impedir a qui siga, inclús per la força si fóra necessari, a ficar-se en el mar». Troyano va realitzar estes declaracions després de l’augment de persones mortes per ofegament mentre es donaven un bany en la platja.

El responsable de la federació considera que és molt difícil «però si el socorrista fóra policia al mateix temps ens evitaríem més d’un ofegat», va afegir. Mentres arriba este moment, els vigilants de les platges s’han de limitar a avisar a la policia perquè prohibisca el bany, que són les autoritats encarregades, alhora, de posar les corresponents multes a qui incomplisca la norma.

Un altre assumpte que preocupa a Troyano és la falta d’autoritat que tenen els vigilants i socorristes «perquè no poden impedir que una persona es banye si vol, encara que si després eixa persona temerària corre perill, el socorrista ha d’anar a salvar la seua vida inclús posant en perill la seua pròpia». Una altra de les mancances de les platges és la falta de socorristes i de la consegüent bandera de color abans de les 11 hores. La majoria d’ajuntaments disposa d’este servei a partir de mitjan matí, «però què passa si jo em vull banyar a les 9 i no sé si puc? si entre en l’aigua i tinc problemes ningú vindrà a socórrer-me», manifesta este representant.

I és que alguns dels ofegaments en les platges valencianes van ocórrer abans de les 11. «Els consistoris hauran de plantejar-se avançar l’horari o augmentar la prevenció: que no es banye ningú abans d’eixa hora per a evitar accidents», afegeix, una proposta bastant difícil de dur a terme. Com últim missatge, el president de la federació de socorrisme prega els usuaris de les platges «que atenguen a les recomanacions, perquè en cas contrari posen en perill la seua vida i la dels altres».


565 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!