Este estiu una cinquantena de persones voluntàries realitzen tasques de vigilància de dissuasió amb Pego Viu

Ho fan als termes de Pego, L’Atzúbia, Vall d’Ebo, Vall de Gallinera i Vall d’Alcalà. Les persones voluntàries estan coordinades per un tècnic que establix les rutes per tal de detectar un possible incendi forestal. Enguany Pego Viu ha rebut per este programa de Voluntariat en prevenció d’incendis forestals una subvenció de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de 7.252,96€. Durant esta campanya, iniciada al maig i que finalitzarà a octubre, el voluntariat forestal de Pego Viu ja ha avisat de quatre cremes descontrolades que han acabat en xicotets incendis. Quan hi ha perill o s’està produint una crema no permesa, el voluntariat avisa immediatament el 112.

L’any passat Pego Viu va encetar, junt amb l’Ajuntament de Pego, una campanya de voluntariat forestal per previndre incendis. Enguany la campanya s’ha reeditat, ampliant-se el dispositiu. Pego Viu forma part, per tant, de la xarxa de voluntariat promoguda per la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i que està formada per organitzacions, entitats i ajuntaments que hi col·laboren en tasques de sensibilització i de vigilància contribuint a la prevenció d’incendis en espais forestals. La Conselleria ajuda estes entitats aportant subvencions com la que ha rebut Pego Viu, enguany amb un import de 7.252,96€.

El projecte presentat per Pego Viu té un àmbit d’actuació ampli, ja que no només contempla Pego, sinó els municipis que formen part de la Mancomunitat de Pego i Les Valls, és a dir, Pego, L’Atzúbia, Vall d’Ebo, Vall de Gallinera i Vall d’Alcalà, tot i que apunten que la seua vigilància també abraça els termes limítrofs com Oliva, Vilallonga, L’Orxa, Planes, Vall de Laguar, Orba, Tormos, Sagra, Ràfol d’Almúnia, Benimeli, Beniarbeig, Ondara, El Verger i Dénia.

Així les coses, el voluntariat forestal de Pego Viu protegix amb la seua vigilància una àrea de 52.032 ha compreses al nord de la comarca de la Marina Alta, sud de la Safor i est del Comtat, de les quals 27.748 ha són forestals i de molt difícil accés per als mitjans d’extinció, per la qual cosa «la vigilància i la resposta ràpida resulta fonamental per evitar l’extensió de qualsevol conat d’incendi», apunten.

De fet, cada matí la brigada de vigilància, formada per una parella de persones voluntàries, reben el part meteorològic i el nivell de preemergència per risc d’incendis que emet el Centre de Coordinació d’Emergències. Mentre recorren la ruta assignada per qui porta la coordinació del voluntariat, indiquen si observen o no incidències, és a dir, si detecten presència de fum o foc. I de fet, des de Pego Viu informen que «diàriament es notifiquen cremes agrícoles al terme». En eixes situacions, són els voluntaris i les voluntàries de guàrdia, els que «valoren si el foc està controlat o, si per contra, hi ha perill que es produïsca un incendi».

En cas que es considere que hi ha perill, o si s’està produint una crema no permesa, el voluntariat de Pego Viu immediatament avisa al 112, indicant el lloc del possible foc amb totes les indicacions necessàries per a la seua localització. Seguidament ho traslladen al coordinador o coordinadora per poder fer un seguiment de la incidència.

Des de Pego Viu informen que, des què han començat la campanya ja «s’ha avisat de quatre cremes descontrolades que han acabat en xicotets incendis» i que, «gràcies a la rapidesa del voluntariat, els efectius han pogut actuar amb celeritat», evitant incendis de grans dimensions.

El voluntariat de Pego Viu està dotat de prismàtics i telèfon mòbil amb càmera fotogràfica, el que permet enviar la seua localització i fotos a temps real al coordinador. El coordinador, a banda d’establir les rutes de la vigilància, manté contacte directe amb l’ interlocutor que ha definit la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, i està sota els dictàmens que des d’esta s’establixen.

La vigilància de dissuasió de Pego Viu es realitza durant els mesos de màxim perill d’incendis forestals, començant la campanya al maig i continuant-la durant els mesos de juny, juliol, agost, setembre i octubre i, apunten, amb possibilitats d’estendre-la «fins a final d’any si les condicions meteorològiques, com el darrer any, així ho aconsellen».

El programa de Voluntariat en Prevenció d’incendis Forestal de Pego Viu té els següents objectius:

– Implantació del Voluntariat en Prevenció d’Incendis Forestals en l’àmbit geogràfic del nord de la Marina Alta.

– Crear una xarxa organitzada de voluntariat amb capacitat operativa.

– Involucrar la ciutadania, tant joves com majors, en la protecció del medi ambient.

– Promoure activitats que faciliten la integració de persones amb discapacitat

– Realització de vigilància dissuasòria en terrenys forestals i agrícoles.

– Coordinació de la vigilància amb els Cossos de la Generalitat.

– Donar avís ràpid i urgent als serveis d’emergència.

– Traslladar per escrit qualsevol incidència als membres corresponents de la Generalitat.

Tots els objectius concrets segueixen les línies de treball del Pla de Prevenció d’incendis forestals de Pego.

Per a la Conselleria de Medi Ambient, «el voluntariat de prevenció d’incendis en particular realitza una gran tasca de sensibilització de la ciutadania i, amb el seu exemple, afavorix l’adopció d’actituds i comportaments més responsables per a evitar situacions de risc d’incendis, i més sensibles en relació a la conservació de la biodiversitat, els espais naturals i en general amb la defensa del medi forestal».

Pego Viu recorda que qualsevol persona pot formar part del voluntariat forestal. Només cal enviar un correu a pegoviu@gmail.com o posar-se en contacte a través de la seua pàgina de facebook.

1988 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!