L’Ajuntament i Pego Viu enceten una campanya de voluntariat de prevenció d’incendis forestals

Tant l’Ajuntament de Pego com Pego Viu han iniciat dos projectes de voluntariat dedicats a la prevenció d’incendis forestals. És la primera vegada que es desenvolupa este tipus d’iniciativa de voluntariat a Pego, i esta s’ha iniciat amb la col·laboració del col·lectiu i l’Ajuntamet i a l’empar d’una campanya de prevenció d’incendis de Conselleria de Medi Ambient. Ambdós es focalitzen en la prevenció però des d’òptiques i pràctiques distintes.

20170606_085146El passat 1 de juny l’Ajuntament de Pego, a través de la Regidoria de Medi Ambient i el col·lectiu Pego Viu van iniciar dos projectes de voluntariat dedicats a la prevenció d’incendis forestals. Hui s’ha signat l’acta d’inici d’eixe voluntariat per part de la Regidora de Medi Ambient, Laura Castellà, el representant de Pego Viu, Nèstor Portes i la forestal de zona.

Les dos campanyes de voluntariat que han començat al juny focalitzen en la prevenció d’incendis però des d’òptiques i pràctiques distintes. S’ha de subratllar que és la primera vegada que es desenvolupa este tipus d’iniciativa de voluntariat a Pego. Esta doble campanya s’ha iniciat amb la col·laboració del col·lectiu i l’Ajuntament i a l’empar d’una campanya de prevenció d’incendis de Conselleria de Medi Ambient.

La campanya de voluntariat promoguda per la Regidoria de Medi Ambient «és ambiciosa» perquè contempla diferents activitats enfocades a la prevenció d’incendis. No obstant, la que es desenvoluparà durant el període estival se centra en la vigilància dissuasòria de possibles cremes que es puguen donar a la muntanya; sobretot cremes agrícoles (prohibides a menys de 500m. de terreny forestal), però en general a tots els col·lectius usuaris de la muntanya i que puguen ser potencials originaris de focs.

incendi
Cartografia facilitada per Vicente Ortí, Enginyer en Geomàtica i Topografía, especialitzat en Cartografia Online interactiva, coneguda com Web Mapping

L’àmbit d’actuació del voluntariat en prevenció d’incendis forestals estarà centrat en els municipis que formen part de la Mancomunitat de Pego i Les Valls, és a dir, a més de Pego, l’Atzúbia, Vall d’Ebo, Vall de Gallinera i Vall d’Alcalà. En total s’està parlant que el projecte de voluntariat protegiria una àrea que abraça 16.176 hectàrees, la majoria d’elles forestals i de molt difícil accés per als mitjans d’extinció. Així es pretén, amb esta vigilància que la resposta front a un possible incendi forestal, siga el més ràpid possible perquè, en estos casos, la rapidesa resulta fonamental per a evitar l’extensió de qualsevol conat.

La Regidoria de Medi Ambient ha establert que, per cobrir els mesos de juny fins a octubre (que coincidixen amb l’ordre de la Conselleria pel que fa a la prohibició de cremes en terrenys forestals), serà necessària la intervenció de 28 persones voluntàries a torns de 2 persones al dia.

Les persones voluntàries, en cas de trobar indicis d’un conat d’incendi, telefonaran al 112, indicant el lloc del possible foc amb totes les indicacions necessàries per a la seua localització. Este voluntariat estarà dotat amb prismàtics i telèfon mòbil amb càmera fotogràfica. També estaran dotats amb vehicle per poder traslladar-se amb facilitat.

18893164_1437476376320233_2313478020696544355_nPer altra banda, la campanya de voluntariat en prevenció d’incendis forestals del col·lectiu Pego Viu està centrada en la informació, conscienciació i educació cap al medi forestal de la Marina Alta. Per a que les campanyes de prevenció d’incendis tinguen èxit, cal arribar allà on naix el foc: Allà on manca la informació als agricultors, on manca la conscienciació als visitants i on no es treballa activament per al compliment de les normes mediambientals. Així, a banda d’informació i formació a agricultors, també se’n proveirà a residents d’urbanitzacions, excursionistes i tota persona que siga usuària de l’entorn forestal. Esta campanya es farà extensiva durant tot el que resta de 2017.

La inscripció de voluntaris i voluntàries encara està oberta i des de Pego Viu, col·lectiu que coordina les dues campanyes de voluntariat, preveuen tenir un cos d’unes 44 persones voluntàries per a la campanya de sensibilització. El voluntariat es durà a terme tots els dies, pel matí i de vesprada, amb torns rotatius de voluntaris, de manera que tota la informació en prevenció d’incendis arribe a tota la població de la Marina Alta. Les voluntàries disposaran d’una assegurança de responsabilitat i a tercers i se’ls donarà un curs d’iniciació al voluntariat i material divulgatiu per a la seua difusió.

Les persones interessades en formar part d’estes campanyes de voluntariat poden escriure un correu electrònic a voluntariatpegoviu2017@gmail.com. Des de Pego Viu fan una crida a la gent i recorden que «vigilar protegir la muntanya és cosa de tots i de totes».

18839256_1437476356320235_1385934936337645699_nAixí mateix, han informat que pel que fa a l’activitat de les voluntàries de hui, s’han arribat a comptar fins a 7 cremes agrícoles durant el matí, recorrent la ruta del Xical. És per això que recorden que des de l’1 de juny estan prohibides les cremes agrícoles a menys de 500m de la zona forestal. A més, hui estem en nivell 2 d’emergència, cosa que agreuja més els riscos.

 

 

2246 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!