Les Festes de Pego inclouen, per primera vegada, una Trobada de Muixerangues

Serà dissabte 17 de juny. A partir de les 6 de la vesprada des del Pla de la Font, les quatre Muixerangues i la colla castellera participants, faran diferents cercaviles per diferents recorreguts que desembocaran a la Plaça de l’Ajuntament. Allí, a les 7 de la vesprada, amb la trobada muixeranguera es faran tres rondes d’actuació, més pilars de comiat. Des de l’organització de la trobada de Muixerangues i des de la Regidoria de Festes es convida ja al veïnat dels carrers per on passaran les distintes Muixerangues, que engalanen les façanes de les cases i el carrer perquè, allà on hi ha una portalà bonica, les 4 muixerangues i la colla castellera pararà per fer una de les seues figures. A més de la Muixeranga de Pego (amb membres de tota la comarca), participaran en la I Trobada Muixaranguera de les Festes de Pego, el Ball de Locos de l’Olleria, Corball, debutarà la Muixeranga de Cocentaina i també estarà present la colla castellera del Maresme.

Trobada de muixerangues Pego-1El passat dilluns, aprofitant que ja està llest el cartell anunciador de la novetat d’enguany de la programació de Festes de Pego 2017, es va presentar la I Trobada de Muixerangues que tindrà lloc a Pego i que s’inclourà, per tant, per primera vegada, en les activitats de les Festes de la localitat. Este esdeveniment, que fa mesos que s’està preparant, es durà a terme dissabte, 17 de juny, de vesprada. La iniciativa partix de la Muixeranga de Pego i està patrocinada per la Regidoria de Festes. A la presentació del cartell, obra de la muixeranguera Gina Thornton, hi van estar presents, a més de la Regidora de Festes, Rebeca Bañuls i la Regidora de Cultura, Laura Castellà, els representants de la Muixeranga de Pego, Saül Ortolà, mestre de la colla i Carlos Sendra, president de l’entitat.

La I Trobada de Muixerangues congregarà a la localitat 4 muixerangues i una colla castellera, la primera que actuarà a Pego. Les colles visitants seran: Els Castellers de l’Alt Maresme, Colla Corball – Cultura Popular de l’Alacantí, El Ball dels Locos de l’Olleria, i la Trobada també comptarà a el debut de la Muixeranga de Cocentaina. Una colla que va començar a caminar amb l’ajuda de les Muixerangues de la Vall d’Albaida i Pego.

18892878_772588299568250_2766927043179270828_nA partir de les 6 de la vesprada des del Pla de la Font, les quatre Muixerangues i la colla castellera, faran diferents cercaviles, desfilant cadascuna d’elles per un itinerari diferent. Totes elles, però, que desembocaran a la Plaça de l’Ajuntament. Allí, a les 7 de la vesprada, es trobaran i faran tres rondes d’actuació, més pilars de comiat. No obstant, des de l’organització de la trobada de Muixerangues i des de la Regidoria de Festes es convida ja al veïnat dels carrers per on passaran les distintes Muixerangues, que engalanen les façanes de les cases i el carrer perquè, allà on hi ha una portalada bonica, les muixerangues i la colla castellera pararan per fer una de les seues figures.

La regidora de Festes, Rebeca Bañuls, confessava que «quan Saül, que forma part de la comissió de festes va proposar incloure este acte al programa de Festes, em va encantar la idea i crec que li donarà eixe punt de tradició que li feia falta al programa i considere que resultarà una festa molt divertida, molt tradicional i alhora original».

Pel que fa al Ball dels Locos de l’Olleria, es tracta d’una colla degana de les que es va recuperar a finals del segle XX, suposant un veritable impuls per a la difusió d’este costum que pràcticament havia desaparegut arreu de les nostres comarques. A més, va ser la primera colla en incorporar dones, cosa que a partir d’eixe moment, ja van fer total la resta de colles. El Ball dels Locos de l’Olleria i la Muixeranga de Pego, han compartit experiències des què la colla local hi començà a caminar. Entre eixes experiències compartides, un moment de decreixement que els va permetre col·laborar estretament per créixer i recuperar-se. Una fita que s’ha aconseguit, segons assegurava el mestre de la Muixeranga de Pego, Saül Ortolà.

Però no només això, sinó que la col·laboració entre el Ball de Locos de l’Olleria i la Muixeranga de Pego va donar com a fruit el naixement d’una nova colla, la Muixeranga de Cocentaina, que es va iniciar arrel d’uns tallers que les dues colles van dur a terme a l’institut de la ciutat del Comtat.

La quarta Muixeranga que també participa a la I Trobada muixeranguera de Pego, Corball – Cultura Popular de l’Alacantí, és una colla jove, que ha mantingut una estreta relació amb la que Pego des dels seus inicis. Totes dues han compartint jornades de formació tècnica i actuacions. A més de muixerangues, la colla de l’Alacantí fa balls de bastons i figures falconeres, una tipologia gimnàstica de torres humanes.

A més, la I Trobada de Muixerangues de Pego comptarà amb una colla castellera, una primícia al municipi on mai abans s’han dut a terme castells humans. Així les coses, esta trobada servirà també per a fer un intercanvi de coneixements i d’experiències amb la colla castellera de L’Alt Maresme. Esta colla mostraran als pegolins i les pegolines, per primera vegada construccions de 7 altures a la plaça de l’Ajuntament. El seu viatge servirà perquè, al mes d’agost, la Muixeranga de Pego els torne la visita.

En el seu novè any d’existència la Muixeranga de Pego ha apostat per trencar barreres geogràfiques no només organitzant esta I Trobada de Muixerangues a les Festes de la localitat, sinó també en el si de la mateixa formació, ja que des de fa un temps ençà s’ha obert a acollir membres d’altres localitats de la Marina Alta per créixer internament. Així, cada dia que passa suma nous membres de diverses poblacions (Dénia, Xàbia, Benissa, Ondara, Benigembla, Benidoleig, …), a més d’incorporar muixeranguers i muixerangueres que han viscut o viuen fora de la comarca i ja han participat o participen en altres muixerangues.

La I Trobada de Muixerangues culminarà amb un tast de figatells per a les colles visitants, que gaudiran d’un dels aliments més tradicionals de Pego i, a continuació podran fruir de la música de la Nit de Rock de les Festes de Pego que tindrà lloc al recinte multiactivitats ‘La Trilladora’.
1833 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!