1.482 l/m2 va registrar Pego en 2007

La Marina Alta tanca 2007 amb precipitacions un 96% superior al normal, confirmant-se així com l’any més plujós des de 1989 contrastant les dades del Centre Meteorològic Territorial de València. No obstant, van matisar, hi ha una “gran diferència” entre la costa, on en alguns punts la precipitació va ser més del doble del “normal”, i l’interior on la precipitació va ser deficitària. No deixem les pluges perquè elles han estat protagonistes durant bona part dels darrers mesos de 2007. A Pego i a la Marina Alta en general les precipitacions van començar a l’agost i no ens han deixat fins a desembre. Pràcticament quasi totes les setmanes des d’aleshores s’han produït precipitacions que s’han de sumar a la tromba d’aigua que va caure al voltant del 12 d’octubre. Així les coses es pot afirmar que la Marina Alta va viure en 2007 un any “molt humit i càlid”. Tant va ser així que les precipitacions van ser un 96 per cent superiors al que es considera normal, confirmant-se com l’any més plujós des de 1989, segons fonts del Centre Meteorològic Territorial a València.

No obstant, van matisar des del Centre Meteorològic, que hi hagut una “gran diferència” entre la costa, on en alguns punts la precipitació va ser més del doble del “normal”, i l’interior on la precipitació va ser deficitària. En este sentit, les pluges “més importants” es van registrar, no cal recordar-ho a la tardor, sobretot a l’octubre, que va ser el mes més plujós de l’any.

Així, només els importants temporals de pluja del mes d’abril, el segon més plujós de 2007, van afectar també l’interior de la comarca, ressalten des del Centre Meteorològic. En valors absoluts, els màxims de precipitació es van observar en les localitats de Tormos, Orba i Benigembla, amb més de 1700 litres per metre quadrat (l/m2) en 2007 i en el centre de les quals es troba el Sanatori de Fontilles (Vall de Laguar), la precipitació acumulada allí en 2007 és pròxima als 2000 l/m2. Per la seua banda Pego va registrar un total de 1.482 l/m2, el que ha permès pujar els nivells de la capa freàtica i fer rebrollar ullals fins ara secs.

Quant a la temperatura, 2007 va ser un any “càlid”, tot i que entre agost i desembre la temperatura va ser “un poc inferior al que es considera normal”. No obstant, l’hivern i la primavera van ser “tan càlids” que van determinar que 2007 haja finalitzat amb 0,44ºC per damunt de la mitjana de referència 1971-2000. En la sèrie de temperatures 1951-2007, l’any passat va resultar el dihuité més càlid.




717 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!