La Síndic denuncia la vulneració de drets constitucionals dels pacients a la Pedrera

Un informe d’Emília Caballero adverteix que la Pedrera no compleix amb els requisits mínims de dignitat i intimitat per la constant ubicació de llits en els corredors d’urgències. La situació de l’hospital comarcal de la Marina Alta traspassa les condicions mínimes de dignitat i intimitat que consagra la Constitució, segons denuncia un recent informe de la Sindica de Greuges, Emilia Caballero.

La defensora del poble valencià respon així a la queixa formulada pel fill d’una dona de 73 anys, que, com molts altres veïns de la comarca, han patit les incomoditats derivades dels destrets de l’hospital ubicat en la Pedrera de Dénia. La queixa reflexa quina és la situació que pateixen sovint els pacients: “Primerament la instal•len en una sala d’urgències per a rebre les primeres cures i realitzar diverses proves, però a continuació la col•loquen en el corredor del servei d’urgències, amb febre i mal estat generalitzat, sense tenir en compte el corrent existent en tal lloc, desatenent les necessitats bàsiques de qualsevol malalt en estes condicions”. Va presentar una reclamació i “no se sap si per això o no, la van col•locar novament durant unes hores en la sala d’urgències”. Però més tard, el cap d’Infermeria “va prendre la decisió de tornar a col•locar ma mare en el corredor, amb les consegüents queixes verbals” de l’autor de la queixa; “queixes que no van servir per a res”.

La denúncia va ser traslladada per la Síndic a la Conselleria de Sanitat, la Direcció General de la qual per a la Qualitat i Atenció al Pacient va respondre que “la direcció lamenta la situació, però a vegades es produeixen saturacions en portes d’urgència i momentàniament s’ha de recórrer a situar els malalts en el corredor”. “Prenem nota d’estos fets i esperem que la construcció d’un nou hospital a Dénia millorarà la situació que ens descriu”, assenyala també la conselleria.

Però per a Caballero no es pot fiar l’atenció al pacient a la futura obertura d’un nou hospital. L’actual centre no compleix amb els mínims d’atenció, per quant el temps d’espera en llits ubicats en els corredors és “superior a qui podríem considerar raonable”. Però ja no és qüestió tan sols de raonabilitat. Este “problema”, assenyala Caballero, vulnera els drets a la intimitat i a la dignitat de les persones que reconeix la Constitució.

Segons l’informe de la sindica, “el ciutadà que acudeix a un centre hospitalari no ha de veure’s sotmès a situacions que puguen afectar la seua intimitat o a la seua dignitat personal”. En este sentit, entén que “l’usuari suficient té de patir per la malaltia que li obliga a acudir als serveis d’urgències com per a veure’s sotmès a una espera per a ser atès en un llit en un corredor de l’hospital, exposat a les mirades de totes les persones que deambulen pel mateix”. En canvi, afirma la sindica, “l’Estat del Benestar exigeix major qualitat en els serveis assistencials d’urgències”.

En este sentit, l’informe no sols alerta de l’incompliment d’alguns dels drets constitucionals com el de la intimitat i el de la dignitat. També lamenta que l’hospital comarcal de la Marina Alta ni tan sols complix amb la Carta d’Atenció al Pacient elaborada i aprovada per la pròpia Conselleria de Sanitat, que reconeix, entre eotros, el dret dels usuaris “a rebre un tracte amable”.

La sindica conclou el seu escrit pregant a la conselleria que “en generalment i especialment en l’hospital comarcal de Dénia, vetle pel compliment dels compromisos que eixa conselleria té contrets amb els usuaris dels servicis sanitaris a través de la legislació vigent i de la Carta d’Atenció al Pacient, a fi de garantir en tot cas el dret a la dignitat i a la intimitat dels usuaris dels serveis d’Urgències”.


650 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!