Unes 17.000 persones participen a la XXV Trobada d’Escoles en Valencià

Les xifres aclareixen tots els dubtes possibles, la comarca de la Marina Alta, continua apostant per l’escola pública valenciana de qualitat en valencià. Ho tornava a demostrar dissabte passat a Calp amb la seua massiva assistència a les múltiples activitats que es van dur a terme durant les més de 17 hores de programació continuada del darrer dia. La vesprada de dissabte més de 70 tallers es congregaven a la Plaça Major de Calp i rodalies.

“La veritat és que 25 anys no podien passar de qualsevol manera i enguany teníem un programa d’activitats molt apretat”, afirmava Jaume Fullana, president de la Cappev amb l’algaravia festiva com rerefons. I és que més de 14.000 persones es congregaren a Calp durant la jornada diürna a Calp, a les que s’han de sumar 3.000 més que acudiren per la nit al concert de la Gira 2010.

Prèviament a eixa xifra global, la Cappev feia repàs de la participació en les distintes activitats organitzades des de la setmana anterior: 2.395 participants en els Premis Sambori, 93 alumnes premiats; un d’ells de Pego, Pau Sendra Pous del CEIP Ambra en la categoria de Primer Ciclde de Sencundària, per ‘La Caixa Màgica’. Durant el sopar de presentació de la Trobada, 97 comensals. Uns 300 alumnes de 3r cicle de primària participaven en el programa de convivència amb centres de Mallorca durant 3 dies. 2 espectacles “literari-musicals”; amb la participació en directe de vora 20 escriptors i escriptores. Balls populars amb més d’un centenar de balladors i balladores. 10 hores d’activitats esportives ininterrompudes amb milers d’alumnes participants en esports com el bàsquet, la tirolina, el rocòdrom o la pilota valenciana, entre d’altres. II Festival de la cançó infantil amb intervenció de més d’un centenar d’alumnes ballant i cantant, “el que consolida aquesta aposta”. Paella popular per a 450 persones. Sopar popular per a 500 persones. Incalculables entrepans. Més de 4.000 d’alumnes, pares, mares i mestres en la cercavila fins a Oltà. D’aquestos, més de 250 arribaren en tren des de Dénia, el que feia, com destacava el president de la Cappev, que “s’hagueren de posar vagons especials per acollir tota la gent”. Més de 70 tallers de tot tipus. Mascletà de caramels, desfilada de moros i cristians, cercavila, castellers, xirimiters, bandes de música, correfoc, grups d’animació, camallargs, fira del llibre, i concert de la Gira amb vora 3000 persones més. Més de 17 hores de programació continuada.

El dissabte va coincidir la celebració de la Trobada de la Marina Alta amb la de la Safor, entre les dues comarques, es calcula que hi va haver una participació superior a les 30.000 persones.

Al respecte de la participació a les Trobades, Jaume Fullana recordava que a la Marina Alta “tradicionalment han participat de 10.000 a 15.000 persones”. Cap a les 18’30 hores de la vesprada, la valoració era positiva, ja que observava Fullana que “d’acord amb el que estem veient al llarg del dia i estem segurs que al llarg de la nit, que és un altre públic el que assisteix, jo crec que a aquests 15.000 participants hi arribarem amb bastant facilitat”. Previsió aquesta que es confirmava i se superava amb escreix, arribant entre un públic, el diürn i el nocturn, que sumaven més de 17.000 persones participants a la XXV Trobada de la Marina Alta.

Més de 70 tallers i moltíssimes més activitats que s’encetaven fa més d’una setmana, suposa un treball d’organització important, és per això que li preguntàvem al president de la Cappev, com s’ha dut a terme aquesta. La resposta es resumiria en l’experiència de tants anys de Trobades. “La veritat és que són mesos de preparació, però també és veritat que a la nostra comarca, després de 25 anys hi ha una cultura, hi ha una tradició de preparació de trobades. És a dir, no comencem de 0”.

Entre eixos més de 70 tallers trobàvem 2 de Pego. Un, l’exitós taller de perruqueria de l’AMPA del CEIP Ambra, que continua atraient cues de xiquets i xiquetes. Un altre taller, en aquest cas de cuina ràpida i divertida, l’aportava enguany l’AMPA del CEIP Carolina Sala. La primera edició d’aquest taller va ser tot un èxit, ja que cap a les 7 de la vesprada s’acabaven tots els ingredients en els que es dibuixava la cara d’un porquet. L’AMPA del Carolina Sala decidia aportar aquest taller “perquè pensàvem que tenen massa trastos per a endur-se a casa i el resultat d’aquest taller se’l poden menjar”.

Sent l’èxit de la XXV Trobada un fet es reafirma la idea, dins l’organització de l’esdeveniment, que “realment nosaltres el que voldríem és canviar el perfil de les Trobades. I és que actualment les Trobades tenen un perfil reivindicatiu molt clar, és festiu, però especialment reivindicatiu. Estem reivindicant un model concret d’escola. Aquella escola en valencià i de qualitat, aquella escola que realment garanteix competències plurilingües al nostre alumnat. I això malauradament, després de 26 anys de Llei d’Ús –d’ensenyament en valencià- només afecta al 30% de la població infantil i ací és on està realment la discriminació.” En aquest punt, recordava Fullana que ahí és on es veu “la doble cara de la moneda: per una banda, el nivell de consciència que hi ha a la societat quan participa i dóna suport a aquest ensenyament plurilingüe i l’altra cara de la moneda és la manca de suport de la Conselleria a aquests programes plurilingües”. Explicava Jaume Fullana que “hi ha moltes manifestacions per part de la Conselleria sobre el que és l’ensenyament plurilingüe, però a nivell d’accions realment cada dia estem tirant enrere”.

El president de la Cappev confirmava el darrerament dit, és dir, el fet que la Conselleria d’Educació, governada pel PP, cada dia tira un pas enrere pel que fa a les polítiques plurilingües, basant-se en “l’última notícia” que donava dita conselleria al capdavant de la qual es troba Alejandro Font de Mora, que ha publicat “un esborrany d’ordre que d’alguna manera limitarà el nombre d’assignatures que s’haurà d’implantar en els programes d’incorporació progressiva, com si els nostres alumnats tingueren un excés de coneixement de valencià, cosa que és totalment falsa”, asseverava Jaume Fullana.

Mentre a Calp es desenvolupava la Trobada, a Xàbia la Romàntica del Saladar retia homenatge a un músic, però també a un mestre que va ser defensor del model que defensen les trobades, un mestre que va estar molt lligat a les Trobades i a la seua organització des dels seus inicis. Pep Bas, una persona carismàtica i lluitadora que ens deixava enguany i que era recordada, junt a Empar Granell, pel president de la Cappev, com a “mestres lluitadors que des del principi han estat defensant l’ensenyament en valencià”.

832 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!