S’inaugura l’exposició ‘Calixt III, un papa valencià’

La mostra estarà tres setmanes exposada al Saló d’actes de la Casa de Cultura. L’exhibició, organitzada per la Conselleria de Cultura, està inclosa dins les activitats per a celebrar el 800 aniversari de Jaume I. La mostra, coordinada per l’historiador pegolí Evarist Caselles mostra tres importants moments de la vida de Calixt III i la seua importància en exportar al món allò valencià. Ahir de vesprada a la Casa de Cultura es va poder veure per primera vegada la mostra itinerant ‘Calixt III, un papa valencià’ que ha muntat la Conselleria de Cultura i en la que col•labora la Regiduria de Cultura de l’Ajuntament de Pego. Una exposició que estarà exposada durant tres setmanes, fins el 2 d’octubre. L’exhibició està inclosa dins la resta d’activitats per a celebrar el 800 aniversari de Jaume I i té una finalitat sobretot divulgativa, és per això que ja s’han concertat hores determinades en els centres de formació de la localitat.

Per a l’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, aquesta mostra farà entendre “d’una forma resumida la interpretació de la part de la història que va protagonitzar la figura de Calixt III”, un home que va “marcar un precedent molt important de la nostra cultura com a valencians”, puntualitzava Ortolà.

Així mateix, el subsecretari de la Conselleria de Cultura, Carlos Precioso va destacar en primer lloc que “Pego no es mereix una altra cosa que estiga present la Generalitat, ací i en molt de gust i plaer”. I sobre la mostra va explicar que “estem davant una exposició d’un format molt breu però amb una claredat que permet saber fàcilment qui va ser Calixt III.”

‘Alfons de Borja, a més de canonge i catedràtic de Dret Canònic a l’Estudi General de Lleida, era conseller i vicecanceller d’Alfons el Magnànim. Estos càrrecs, a més de bons ingressos, li permetien gaudir d’una notable influència com a home de confiança del rei. Així és com gràcies a Alfons de Borja, la família va iniciar la seua fortuna’, així resa un fragment del que es pot veure en l’exposició que ha coordinat l’historiador pegolí Evarist Caselles, que explicava que el Papa Calixt III “va tenir molt de sentit a Pego i comarca perquè va ser qui va permetre a la família Borja obtenir el Ducat de Gandia”.

A més, Evarist Caselles va explicar els tres moments més significatius que va impulsar la figura del Papa Calixt III; d’una banda, va mantenir una forta intervenció en el Papat en el moment que s’esdevé el cisma d’occident; d’altra banda, porta el seu saber fins a Itàlia per a donar sentit a la política romana. Per últim, és nomenat Papa sabent-se que era un home de lletres, un home ‘sabut’.

Una exposició que es podrà veure fins al dia 2 d’octubre a la Casa de Cultura en l’horari habitual d’obertura de la mateixa.

622 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!