Pego continua amb el seu pla per a disminuir la contaminació lumínica i aconseguir una alta eficiència energètica que redunde en una reducció de la factura energètica

L’Ajuntament de Pego, a través de la regidoria de Medi Ambient, en 2018 ha demanat dos subvencions a l’IVACE, una per a substituir perilles de vapor de sodi per led al casc urbà i l’altra per a fer-ho al polígon industrial de la carretera de Dénia. La subvenció demanada a l’IVACE en este 2018 comprén dos sectors lumínics com són el sector de Joan Carles I i el sector del Passeig Michel. Són, junt amb els de Burjó i Plaça Antic Regne de València, els sectors lumínics que més consumixen.

Pego ha demanat en 2018 dos subvencions a l’IVACE per a continuar renovant l’enllumenat públic perquè este siga més eficient. Estes dos subvencions se sumen a la que es va demanar i concedir per l’IVACE l’any passat i que està comportant el canvi de lluminàries en els sectors de Burjó i la plaça de l’Antic Regne de València.

Les dos noves sol·licituds s’han demanat per a continuar amb la substitució de perilles de vapor de sodi per led al casc urbà i també al polígon industrial de la carretera de Dénia. Es tracta de dos convocatòries diferents promogudes per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial depenent de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

La subvenció sol·licitada a l’IVACE per al casc urbà, que facilita als municipis de menys de 20.000 habitants, una ajuda perquè puguen substituir l’actual sistema per un d’alta eficiència energètica que redunde en una reducció de la factura energètica, adjudica com a màxim una subvenció de 150.000€, dels quals el 50% els aporta l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial i la resta l’Ajuntament de Pego. L’altra ajuda, la destinada a millorar l’enllumenat públic amb led dels polígons industrials, té una cobertura del 100%.

La regidora de Medi Ambient recordava que este projecte de substitució de lluminàries té, entre d’altres objectius, «complir amb el Pacte d’Alcaldes», atent que «hem de complir uns objectius de reducció [del 20% de les emissions de CO2, del 20% d’augment de l’eficiència energètica i del 20% de cobertura de la demanda energètica amb energies renovables] per a 2020 i, si no escometem este tipus de projectes no arribarem a l’objectiu que tenim de reducció de CO2 al 2020». Comentava Laura Castellà que, s’està avançant cap a la consecució d’eixe objectiu amb ajuda de subvencions com les de l’IVACE i anunciava que, en aprovar-se els Pressupostos Generals de l’Estat, «utilitzarem el romanent de tresoreria per a completar tot el projecte i que es canvien totes les lluminàries del municipi».

Prèviament a l’inici de substitució de lluminàries, l’Ajuntament de Pego va encomanar una auditoria per veure la situació del municipi per sectors. Eixa auditoria va determinar que el canvi a led de totes les lluminàries del poble tenia un cost de 800.000€, segons explicava a Ràdio Pego la regidora de Medi Ambient, Laura Castellà. Actualment, Pego ha substituït al voltant del 40% de lluminàries, el corresponent a uns 300.000€.

Ha començat per aquells sectors que més consumixen com són el sector Burjó i el sector de la plaça Antic Regne de València, en els que el canvi ja s’està executant. El pròxims sectors que s’abordaran són el del Passeig Michel, i el sector de Joan Carles I, que implica a més de l’avinguda Joan Carles I, els carrers: Metge Joaquin Pastor Alentado, avinguda del Mar, carrers Dénia, Sant Bàrbara, Vall d’Ebo, Polseguera, Duanes, Josep Lluís Albinyana, Enrique Monzonís Domingo, Camilo Mengual Bisbal, Josep Almela Guillen, 9 d’octubre, Pintor Just Almela i Joan Lerma.

Laura Castellà vaticinava que, si poden gastar part del romanent de tresoreria, «en 2018 podem acabar tot el projecte de canvi de lluminàries del municipi».

Explicava la regidora de Medi Ambient que el sector que més consumix, el de Sant Bonaventura no s’ha abordat encara, «perquè amb l’import de les subvencions [de l’IVACE] no podem arribar a canviar tot el comptador. Així que, per a no deixar les coses a mitges, eixe sector l’hem deixat fora i l’assumirà l’Ajuntament de Pego» amb el romanent de tresoreria, una vegada s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat, el que implica que no es puga posar data de finalització al canvi, apuntava Laura Castellà.

 

1518 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!