Últim pas per a la posada en marxa del Pla de Sanejament Financer de l’Ajuntament de Pego

Aquest finançament especial suposa un préstec de 2.100.000 euros dedicats, exclusivament, a pagar factures retardades de legilatures i anys anteriors. L’aprovació de reconeixement de crèdits que hui ha tractat el plenari extraordinari per a dur a terme el pagament de les factures pendents ha estat aprovat pels vots a favor de l’equip de govern i els vots en contra de l’oposició. El darrer plenari extraordinari que aquest matí ha tingut lloc a l’ajuntament de Pego tenia com a únic punt de l’ordre del dia l’aprovació de reconeixement de crèdits per a dur a terme el Pla de Sanejament Financer que va ser aprovat en el plenari, també de caràcter extraordinari, celebrat durant el mes de juny. Amb aquesta aprovació, que s’ha produït amb els vots a favor dels 9 regidors que conformen l’equip de govern i els 5 vots en contra dels regidors presents de l’oposició, l’ajuntament de Pego aborda el darrer pas per a poder pagar, a través del Pla de Sanejament Financer, als proveïdors del consistori pegolí que tenen factures pendents de pagament d’anys i legislatures anteriors.

L’ajuntament de Pego –a l’igual que altres molts ajuntaments- aplica aquest Pla de Sanejament Financer a l’empar del Real Decret 5/2009. El muntant econòmic que aporta aquest Pla és de 2.100.000 euros per a poder fer front a les factures pendents. La quantitat econòmica que aporta el Pla de Sanejament no comptabilitza en el grau d’endeutament del consistori perquè es tracta d’una mesura extraordinària posada en marxa des del Govern Central per a dotar als ajuntaments d’eines útils per a afrontar els deutes que s’han quedat pendents per la crisi global que està tenint lloc en aquests moments i que és present des de 2007. El Govern Central, qui ha donat la possibilitat a les administracions locals per a adherir-se a aquest Real Decret, dóna dates per a complir amb els terminis plantejats per a liquidar dit Pla de Sanejament. La data, 2015.

L’alcalde de la localitat, l’independent, Carmelo Ortolà explicava la finalitat d’aquest reconeixement de crèdits, que és “donar solució a una sèrie de factures de 2007 i 2008 que és on hem tingut la major desfeta econòmica degut a la falta d’ingressos a causa de la crisi en el sector de la construcció. A més també hi ha un 9% de factures de legislatures anteriors”.

Des del BNV el seu portaveu, Àngel Sendra, ha deixat clar des del principi que la seua formació política anava a votar afirmativament aquest reconeixement de crèdits, tot i que la seua intervenció no s’ha quedat ahí, sinó que el nacionalista ha reconegut que “ens sembla malament la situació […] i esperem que no ens torne a passar en el futur”. Així mateix, Sendra demanava que en un futur es faça “una política més social, dedicada a l’ocupació i que l’ajuntament siga la casa del poble que ajude un poc als més necessitats i ahí és on hem de treball i ahí és on comptes de destinar despeses que puguem considerar superflus o que només busquen el vot, que siguen polítiques que ajuden a les famílies que avui estan necessitades”. En aquesta línia, el portaveu nacionalista també reivindicava una inversió real en el futur “en una residència i alhora en un menjador social i altres programes que puguen donar camí a tenir una qualitat de vida dins del poble de Pego perquè tothom ho puguem gaudir, només els que tenen un sou fix”.

Des del partit socialista, el seu portaveu, Andreu Dominguis anunciava el seu vot afirmatiu per a dur endavant el reconeixement de crèdits i recordava que la seua formació “sempre ha dut una política d’intenció de pagaments i esta és una més […] ja que els proveïdors i la gent que treballa per a l’ajuntament el primer que ha de fer és cobrar, encara que hagues de contenir la depesa en altres partides que no siguen tan necessàries”. És per això que els socialistes estaven a favor del que es portava a plenari ja que permetrà “que eixa gent que ha treballat o ha portat els seus productes a l’ajuntament puga cobrar i no tenir eixa asfixia que hi ha en estos moments i que agreuja la crisi econòmica que hi ha”.

L’oposició considerava vàlida “la justificació que s’ha volgut fer del pagament” alhora que la seua portaveu, Maite Ferrándiz, afirmava que “estem totalment d’acord en què s’ha de pagar a les empreses que han fet feines per a l’ajuntament”. Però a rengló seguit afirmava que el PP anava “a votar que no per moltes raons”. La primera raó l’exposava Ferrándiz utilitzant la ironia, ja que venia a posar en dubte que amb aquest reconeixement de crèdits es pagara a les petites empreses nomenant pagaments a empreses com Iberdrola, Aquagest o FCC, a les que també es pagaran deutes pendents. D’altra banda, la portaveu popular explicava que “no vull parlar de factures que venen d’aquesta legislatura o l’anterior però si que voldria parlar de legislatures anteriors” i demanava a secretaria i intervenció informes sobre els remanents de tresoreria des de 2003 fins al moment.

L’alcalde de la localitat i regidor d’hisenda, Carmelo Ortolà explicava a continuació i a petició del popular Fernando Gil, els criteris d’elecció de les factures deixant clar que “qui disposa i qui diu el que s’ha de fer en els diners dels remanents de tresoreria és l’equip de govern”. Ortolà reconeixia, prèviament que el remanent d’enguany era de signe negatiu. I explicava que la majoria de factures reconegudes són de 2007 i 2008, tot i que també hi ha d’abans del 16 de juny de 2003 “per una senzilla raó; tots els anys, d’una forma o una altra, l’equip de govern que jo he tingut el plaer de presidir ha anat pagant tant aquelles factures que ha generat la meua gestió i la gestió dels regidors que m’acompanyen com, en funció de les possibilitats, factures d’altres empreses que vostè va deixar de pagar”. En relació al pagament d’aquestes darreres factures, la majoria d’elles d’elevades quantitats, aclaria Ortolà que “s’ha anat pactant en les empreses i tots els anys, en funció de les possibilitats, a eixes grans empreses se’ls ha anat pagant alguna factura en el consentiment i coneixement del propietari”.

Apuntava el primer edil que no sempre ha estat així, ja que “hi hagut empreses que no s’han volgut esperar i han anat pel contenciós i l’han guanyat”.

Contestava Ortolà a la insinuació de la portaveu popular sobre els pagaments a les grans empreses argumentant que “este equip de govern no ha deixat de pagar factures de l’any 2007 i de l’any 2008 perquè li ha donat la gana. Este equip de govern no ha deixat de pagar eixes factures perquè ha fet una mala gestió de les factures. La mala gestió i la mala previsió serà d’haver plantejant uns pressupostos basats en uns ingressos i unes despeses que no s’han complit i que tot el país està patint la crisi. El que no és normal –continuava Ortolà- és que hi haguera més de 3 milions d’euros de deutes en entrar l’actual equip de govern”.

Amb una discussió arrel d’arrel d’aquestes paraules entre el primer edil i Fernando Gil acabava el plenari extraordinari d’avui amb l’aprovació d’aquest reconeixement de crèdits que és el darrer pas per a dur endavant el Pla de Sanejament Financer que permetrà pagar als proveïdors de l’ajuntament de Pego abans de què s’acabe el mes d’agost. El punt s’aprovava per 9 vots a favor de l’equip de govern i 5 en contra de l’oposició.
637 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!