Les Corts Valencianes demanen al Govern modificacions normatives per a establir beneficis fiscals a municipis amb problemes de despoblació

La iniciativa del diputat aspenc, David Cerdán, alerta que hi ha 72 municipis de la Comunitat “en perill d’extinció” i sol·licita rebaixes de l’IRPF per als veïns i les veïnes i avantatges fiscals per a les Pimes. El diputat socialista va assenyalar que “les mesures fiscals no són la solució definitiva, però sí un pas que comence a fixar població, que siga atractiva per a la instal·lació de noves empreses – no sols del sector primari – i que reequilibre els censos dels municipis en perill d’extinció de la nostra Comunitat”.

costa-blanca-vall-alcala-alcala-de-la-jovada-pueblo-barranco-500x320Podríem estar parlant de la Vall d’Ebo, de la Vall d’Alcalà o de la Vall de Gallinera, entre d’altres pobles propers d’interior amb una bellesa irrepetible, però també, amb la llunyania dels serveis, de la feina i de la bona comunicació, entre d’altres factors que els fan cada vegada tenir menys habitants, sobretot, joves.

La Comissió d’Agricultura de les Corts Valencianes va aprovar per una unanimitat la Proposició no de Llei (PNL) presentada pels socialistes en què es reclamava al Govern d’Espanya i al Consell iniciatives normatives que possibilitaren establir beneficis fiscals als municipis que es troben “en perill d’extinció per la pèrdua constant de població, situació que suposa un desequilibri socioterritorial a la Comunitat Valenciana, que genera seriosos perills a curt i mitjà termini”, segons va explicar el seu ponent, el diputat socialista, David Cerdán.

El diagnòstic dels socialistes, que van assumir el conjunt de grups polítics en les Corts Valencianes, és molt clar: o es prenen mesures immediates o hi haurà massificació en grans urbs, situades en el litoral, mentres que la resta del territori es convertirà en una àrea sense vida humana. “Açò genera desprotecció del nostre entorn natural, majors i més greus incendis forestals, pèrdua de sòl agrícola, desaparició de patrimoni cultural i dificultats en la gestió d’altres nuclis que tendixen a ser superpoblats”, va explicar Cerdán. Assenyalava també que l’Agenda Valenciana Antidespoblació (AVANT) anunciada pel president Ximo Puig, és el camí adequat per a fer front a este problema.

c7309aa80f219b4ad37361de054686ffb890ef58La proposta, que té com a base el document de la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) de la Comissió de Despoblació, requerix al govern beneficis en l’IRPF per a ciutadans i ciutadanes que residisquen en les àrees determinades amb alt risc de despoblació, reducció fiscal que també hauria d’afectar les PIMES. Al Consell i al Govern central se’ls reclama que prenguen mesures perquè puguen ajudar els municipis amb més dificultats a reduir els tributs i taxes municipals sense reduir els ja mínims recursos econòmics d’estos ajuntaments.

Finalment, “tot passa per una reforma del sistema de finançament municipal, que ha d’anar parella a la millora del finançament autonòmic, i que tinga en compte la situació d’estos municipis, que suposa una important superfície del nostre territori”, va comentar Cerdán.

El diputat socialista va assenyalar que “les mesures fiscals no són la solució definitiva, però sí un pas que comence a fixar població, que siga atractiva per a la instal·lació de noves empreses – no sols del sector primari – i que reequilibre els censos dels municipis en perill d’extinció de la nostra Comunitat”. És important, des del seu punt de vista, garantir – entre totes les administracions – els serveis públics bàsics de sanitat, educació, així com establir garanties d’ocupabilitat, desenvolupament econòmic, accés a les noves tecnologies, garantir l’accés a entitats bancàries i oferir serveis vitals vinculats a la cultura o l’esport.

 

1509 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!