Territori Viu arranca amb una trobada a Planes per analitzar el futur del territori rural

La recentment constituïda Plataforma Territori Viu de les Comarques Centrals Valencianes començarà a caminar dissabte amb la celebració de la primera trobada dedicada a la revitalització del territori. Aquesta plataforma va ser creada a conseqüència del gran incendi forestal de l’estiu de 2022 a la Vall d’Ebo i ha aconseguit aglutinar les inquietuds i esforços individuals i col·lectius d’una part significativa del nostre territori.

Pego Viu és una de les entitats constituents de la plataforma, junt amb l’Associació Antidespoblament Ebo Viu, l’Associació per l’Horta de la Safor, el Centre de Desenvolupament Rural de la Safor, l’Associació Ventpluig de la Vall de Guadalest, l’Associació Gellibre de l’Atzúbia, la Plataforma Forestal Valenciana, el Comité d’Agricultura Ecològica CV, la Unió Cultural d’Amics de la Vall de Gallinera, el GAL Rural Muntanya d’Alacant, l’Associació Olis de Diània, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comptat, l’Associació de Defensa del Territori de la Vall d’Albaida, la Unió de Llauradors i Ramaders i l’Associació Sebastià Camatxo.

La primera trobada està convocada per al dissabte, dia 23, a les 9:30h, a l’Auditori Abate Juan Andrés, de Planes, i s’encetarà amb una xarrada diàleg titulada “El territori rural valencià, present i vies de futur”, que correrà a càrrec del sociòleg, Artur Aparici i l’agricultor Ramon Mampel. Intervencions que donaran peu a una conversa entre representants institucionals i ciutadans units per la percepció que el territori es troba en una situació d’abandonament i falta d’oportunitats, especialment pel jovent.

Els desastres naturals, les plagues i els interessos especulatius assolen el territori rural que, per contra, requereix cadenes de valor i alternatives socials i econòmiques. Motius pels quals, com recalca Pego Viu, l’objectiu inicial d’aquesta iniciativa és la vertebració de les entitats i iniciatives de les Comarques Centrals Valencianes que creuen que lluitar contra el despoblament i l’abandonament rural és la millor manera de protegir el territori.
Pego Viu entén que el despoblament que patixen els nostres pobles està causar per l’acció i omissió en una gestió administrativa i política que provoquen una gran desigualtat per a les persones que viuen en el món rural en comparació a aquelles altres que habiten a les zones urbanes o litorals. Una realitat que passa majorment desapercebuda i que requereix d’una presa de consciència sobre la necessitat de dotar d’habitatge, serveis i infraestructures aquest territori. Altres aspectes a abordar en la trobada passaran, -indica Pego Viu com a exemple-, per la necessitat de dignificar el treball en el territori i crear cadenes de valor basades en els recursos agro-forestals renovables.
456 Visites
Hola!!