L’Ajuntament de Pego s’adherirà en 2018 al Fons Valencià per la Solidaritat

El Fons Valencià per la Solidaritat (FVS) es va constituir per a contribuir al desenvolupament dels països empobrits així com per a sensibilitzar la societat valenciana, des de l’àmbit local, de les problemàtiques que pateixen els països del Sud. L’Ajuntament de Pego hi va formar part del FVS entre 2005 i 2012. En el ple ordinari de maig, a proposta de Compromís per Pego i, amb el vist-i-plau de la resta de partits, l’Ajuntament de Pego tornarà a adherir-se al FVS.

P1320117El ple ordinari de maig de l’Ajuntament de Pego va aprovar per unanimitat adherir-se al Fons Valencià per la Solidaritat. Compromís per Pego presentava la proposta després que alguns pobles de la Marina Alta s’hi adheriren fa pocs mesos enrere.

Explicava Àngel Oltra que «el Fons Valencià per la Solidaritat, actualment format per 99 ajuntaments i mancomunitats, es va crear per a facilitar desenvolupament dels països empobrits així com per a donar a conèixer les seues circumstàncies i problemes, des d’una vessant municipalista, a la societat valenciana». La definia com una «organització transversal a totes les tendències polítiques que busca l’eficiència en les ajudes als projectes de desenvolupament dels països del Sud, ja que la col·laboració dels diferents socis fa que hi haja un volum de recursos que s’apliquen d’una manera òptima al destí de les seues polítiques, que d’altra manera seria impossible si cada soci actuara de forma independent». Manifestava, com a portaveu de Compromís, que els agradaria que Pego fora el poble número 100 en formar part del FVS.

P1320119Informava el portaveu de Compromís que el FVS «l‘últim any va dur avant nou projectes repartits entre Bolívia, Equador i Colòmbia, a més dels municipis valencians amb el programa Municipis Solidaris d’educació al desenvolupament i de sensibilització».

Per tot això, que la moció presentada demanava que l’Ajuntament de Pego sol·licitara la inclusió en el FVS, tot i ser conscient «de les possibles dificultats econòmiques per les quals puga passar el nostre poble, que res tenen a veure amb les dificultats d’altres zones del món, i davant l’allau de persones desplaçades per motius de tot tipus, no podem girar la vista cap a un altre lloc i, com a poble, hem d’actuar, hauríem de ser el poble número 100 del Fons, engreixant així la important llista dels 10 pobles de la Marina Alta que ja formen part del Fons (Alcalalí, Benigembla, Benissa, Orba, Parcent, Pedreguer, els Poblets, Senija, Teulada i Xaló)».

P1320122«Fa falta que ens solidaritzem» per a ajudar a la gent que «està passant-ho tan malament», declarava Irene Sendra per Volem Pego.

P1320126Carmelo Ortolà, per Ciutadans de Pego Independents, recordava que Pego havia format part anteriorment del FVS. De fet, Pego va estar integrat en el Fons, formalment, des de 2005 (les negociacions van començar a finals de 2004) fins el 2012. Carmelo Ortolà en 2008 representava en l’executiva de l’organització els alcaldes independents dels pobles socis. En 2012 l’Ajuntament de Pego, però, es va donar de baixa «perquè la crisi ens estava apretant» i el consistori no podia assumir la quota que li corresponia pagar, lamentava el portaveu de Ciutadans de Pego Independents.

Informava Ortolà que al FVS cada municipi ha d’aportar 1€ per habitant, el que suposa que Pego hauria d’aportar al voltant de 10.000€. Manifestava el portaveu de Ciutadans de Pego Independents que està a favor de tornar a adherir-se, tot i que incidia en el fet que «es tracta d’una qüestió econòmica» i recordava que «en el pressupost de 2017 no hi ha contemplada cap partida pressupostària per a esta qüestió». És per això que suggeria que Pego s’adherira a partir de l’1 de gener de 2018.

P1320132El PP també es mostrava d’acord amb la proposta i demanava que es fera un esforç econòmic perquè consideraven els populars que 10.000€ és «una quantitat que l’Ajuntament de Pego pot assumir», expressava Ana Ortolà.

Àngel Oltra, per Compromís per Pego, reiterava la informació aportada per Carmelo Ortolà al voltant de la recomanació del FVS d’aportar un euro per habitant, però també afirmava que «això no ho complix ningú». Per això posava l’accent en què es tracta d’una «recomanació i no una obligació». Com a exemple posava Benissa que enguany ha augmentat la dotació al Fons en 2.000€ i en pagarà 6.000€, el que vol dir que fins ara ha estat pagant 4.000€ i té més o menys la mateixa població que Pego. I per això manifestava que Compromís «preferix estar i contribuir en poc que no estar i contribuir amb res».

Lamentava Ortolà que siga així perquè Pego va complir sempre amb el que estava estipulat, que era el que el Fons reclamava anualment, factura en mà.

P1320137Els socialistes estaven «totalment d’acord en adherir-se», però, també creia convenient que fora a partir de l’1 de gener de 2018, manifestava Enrique Moll.

2446 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!